گزارشی از بیست و دومین روز جنگ میان اسرائیل و حماس
ویرانی صدها ساختمان در حمله جمعهشب اسرائیل به غزه
6 آبان 1402 ساعت 17:13
گروه بینالملل: در بیستودومین روز جنگ میان اسرائیل و نیروهای حماس در نوار غزه، اخبار و گزارشها حاکی از این است که حملات اسرائیل به غزه ادامه دارد.
در عصر جمعه، سازمان ملل متحد با اکثریت آرا به متن پیشنهادی اردن برای توقف درگیریها و آتشبس در غزه رای داد؛ ۱۲۰ کشور به آن رای مثبت دادند، ۱۴ کشور رای منفی، و ۴۵ کشور عضو سازمان ملل متحد هم به آن رای منفی دادند. شامگاه جمعه شبکه خبری العربیه بهنقل از منابع خود نوشت ارتش اسرائيل سنگینترین حملات و بمبارانها را از زمان شروع درگیری با نیروهای حماس در غزه آغاز کرده است. همزمان گزارشهایی از قطع کامل راههای ارتباطی، اینترنت و شبکه تلفن در غزه منتشر شد. پیشتر مقامهای نظامی اسرائیل اعلام کرده بودند که ارتش این کشور بهزودی یک عملیات ویژه زمینی با هدف نابود کردن شبکه تونلها و مسیرهای زیرزمینی حماس در غزه شروع میکند. بهگفته یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، این عملیات «طولانی» و «دشوار» خواهد بود.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در دیدار با سران آژانس امنیت اسرائیل (شینبت) و سازمان اطلاعات و عملیات ویژه (موساد) گفت: «ما وارد مرحله جدیدی از جنگ شدهایم. امشب [جمعه شب] زمین لرزید. ما به عوامل تروریستی از هوا و زمین در تمامی سطوح حمله کردیم». او افزود: «عملیات نظامی در غزه تا زمانی که دستور جدیدی صادر نشود ادامه خواهد داشت». گالانت این اظهارنظر را پس از آن بیان کرد که در دیدار با دیگر رهبران نظامی اسرائیل به ارزیابی تازهای از اوضاع جنگ در غزه رسید.
دو فرمانده حماس کشته شدند
ارتش اسرائیل اعلام کرد که با همکاری با شباک، سازمان امنیت داخلی، عصام ابو رکبه، فرمانده بخش هوایی حماس را در یک عملیات هوایی که جمعهشب انجام شد کشته است. بر اساس این گزارش، ابورکبه مسئول مجموعههای پهپادی، شناسایی هوایی، پاراگلایدرها و پدافند هوایی حماس بود. ارتش اسرائیل او را در میان نیروهایی از فرماندهی حماس معرفی کرد که در «طراحی» و اجرای حمله روز ۱۵ مهر به شهرکهای اسرائیلی نزدیک به مرز غزه شرکت کرده بودند. در یورش آن روز، شماری از نیروهای حماس با پاراگلایدر به خاک اسرائیل نفوذ کردند و همزمان با آن، حملات پهپادی حماس پستهای ارتش اسرائیل و شماری از تانکهای این کشور در مرز را تخریب کرد.
ارتش اسرائیل و شباک همچنین اعلام کردند در عملیات مشترکی در جمعهشب راتب ابوصهیبان، یکی از فرماندهان شبهنظامیان حماس را که مسئول عملیات دریایی این سازمان بوده، از پای درآوردند. به نوشته آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل برای رسانههای عربزبان، نیروی هوایی این کشور پس از دریافت اطلاعاتی از سوی شباک در مورد محل استقرار ابوصهیبان، این فرمانده دریایی حماس را هدف قرار داد.
اسرائیل او را در میان آن دسته از فرماندهان شاخه نظامی حماس معرفی کرد که در طراحی یورش روز ۱۵ مهر به شهرکهای جنوبی اسرائیل و حملات مشخص دریایی در روز سهشنبه گذشته به اسرائیل از طریق ساحل «زیکیم» در جنوب اسرائیل دخیل بوده است. ارتش پیشتر اعلام کرده بود که تلاش برای نفوذ نیروهای حماس از ساحل «زیکیم» در روز سوم آبان را خنثی و عوامل آن را کشته بود. بر اساس بیانیه ارتش اسرائیل، این کشور در عملیات خود در شامگاه جمعه به پستهای دیدهبانی، مواضع پرتاب موشکهای ضد تانک و یک تأسیسات نظامی حماس که وابسته به بخش دریایی این سازمان بوده، حمله کرد.
ویرانی صدها ساختمان در حمله جمعهشب اسرائیل به غزه
خبرگزاری فرانسه روز شنبه به نقل از «سازمان دفاع مدنی» در غزه نوشت که در حمله شدید شب گذشته اسرائیل به غزه صدها ساختمان به طور کامل ویران شده و هزاران خانه دیگر هم خسارت دیدهاند. محمود باسال، سخنگوی دفاع مدنی غزه، میگوید چهره این شهر در اثر بمبارانها کاملا دگرگون شده است. به گفته شاهدان عینی بمباران دیشب بیشتر در مناطق اطراف دو بیمارستان الشفا و بیمارستان اندونزی، در منطقه جبالیه در شمال غزه متمرکز شده است. گفته میشود بخشهایی از این مطقه کاملا با خاک یکسان شده است. ساعاتی پیش از شدت گرفتن حمله هوایی اسرائیل در شب گذشته، دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، حماس را به جنگ با اسرائیل از بیمارستانهای غزه و استفاده از غیرنظامیان به عنوان «سپر انسانی» متهم کرد.
برآورد هزینه مالی جنگ با حماس برای اسرائیل
طبق ارزیابی صندوق سرمایهگذاری «میتاو» در اسرائیل، اگر جنگ با حماس تنها دو ماه طول بکشد، هزینه کلی آن از ۷۰ میلیارد شِکِل (واحد پول اسرائیل) معادل ۱۷ و نیم میلیارد دلار فراتر خواهد رفت.
ایلان ماسک: اینترنت ماهوارهای استارلینک در غزه به سازمانهای امدادرسان خدمات خواهد داد
ایلان ماسک، مالک شبکه پیامرسان اکس و شرکت اسپیساکس، اعلام کرد که استارلینک، سامانه ارتباطی ماهوارهای، به سازمانهای امدادرسان بینالمللی در غزه خدمات میدهد و از آنها پشتیبانی خواهد کرد. در پی شدت گرفتن حمله هوایی اسرائیل به غزه گروههای امدادی از قطعی ارتباطات تلفنی و اینترنتی و ناتوانی در برقراری ارتباط با همکارانشان خبر داده بودند. استارلینک یک سامانه ارتباطی ماهوارهای است که شرکت اسپیساکس هدف از ایجاد آن را فراهم کردن اینترنت ماهوارهای اعلام کرده است.
اردوغان از اسرائیل خواست به «جنون» حمله به غزه پایان دهد
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، اسرائیل را فراخواند تا «جنون» را کنار گذاشته و حملات در غزه را سریعا پایان دهد. او در شبکه ایکس نوشت بمبارانهای اسرائیلی زنان، کودکان و شهروندان بیگناه را هدف گرفته و بحران دامنهدار انسانی را عمیقتر کرده است. اردوغان همچنین مردم ترکیه را به «راهپیمایی بزرگ فلسطین» در روز شنبه فرا خوانده است. در اردن، کشوری که بخش بزرگی از مردم آن فلسطینیتبار هستند، هزاران تن جمعهشب با شنیدن گزارشها در خصوص احتمال ورود زمینی ارتش اسرائیل به غزه، به برابر ساختمان تخلیه شده سفارت اسرائیل در امان رفته و تظاهرات کردند. سفیر و سایر کادر دیپلماتیک اسرائیل در اردن از نخستین روزهای این بحران به کشور خود بازگشتهاند.
وزارت بهداشت فلسطین: اسرائیل در حال «نسلکشی» است
وزیر بهداشت فلسطین میگوید اسرائیل در حال «نسلکشی» در غزه است. بنا به اعلام این وزارتخانه، در جنگ غزه تاکنون دستکم ۷۷۰۳ نفر جان باختهاند. روزنامه اسرائیلی هارتص به نقل از می الکیله نوشت که ۷۰ درصد قربانیان این جنگ را کودکان، زنان و سالخوردگان تشکیل میدهد. می الکیله، وزیر بهداشت فلسطین، در بیانیهای نوشت: «اشغالگران غیرنظامیان و تیمهای بهداشتی را میکشند، مراکز درمانی و آمبولانسها را تخریب میکند، از سوخت مورد نیاز برای راهاندازی بیمارستانها جلوگیری میکند، مانع از ورود تجهیزات فوری پزشکی میشوند، از خروج مجروحان و بیماران از نوار غزه برای درمان جلوگیری میکنند، و از ورود پزشکان داوطلب جلوگیری میکند».
وعده ارتش اسرائیل برای افزایش «کوششهای بشردوستانه» در غزه
دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، در نشست توجیهی بامدادی از عملیات روز بیست و دوم در جنگ کشورش با حماس تأیید کرد که نیروهای اسرائیلی از جمعهشب وارد بخشی از نواره شمالی غزه شده و فعالیت زمینی خود را گسترش دادهاند. او گفت نیروهای پیاده، زرهی، مهندسی و توپخانه «با آتش سنگین» ضمن همکاری نیروی هوایی در این عملیات مشارکت کردند و هنوز در آن منطقه حضور دارند.
دریابان هگاری افزود که در این عملیات نیروهای اسرائیل آسیب ندیدهاند. او همچنین گفت که در حال افزایش «کوششهای بشردوستانه» هستیم و امروز «کامیونهای بیشتری شامل آب و دارو وارد غزه خواهند شد». به گفته هگاری، شهروندان غزه که به جنوب این باریکه رفتهاند، به عنوان منطقه حفاظتشده کمک دریافت خواهند کرد.
نگرانی خانوادههای اسرائیلیهای ربودهشده در پی عملیات نظامی اسرائیل در غزه
رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که خانوادههای اسرائیلیهایی که در یورش حماس در روز ۱۵ مهر به غزه ربوده شدهاند، نگران هستند که گسترش عملیات نظامی ارتش اسرائیل در غزه، به کوششها برای آزادی عزیزانشان لطمه بزند. سخنگوی ارتش اسرائیل جمعهشب در واکنش به انتشار گزارشهای متعدد که در این روز مدعی نزدیک بودن به ثمر نشستن تلاشهای قطر و آمریکا برای آزادی گروهی از گروگانهای غیرنظامی بود، گفت که افکار عمومی اسرائیل مطالب نادرستی را که حماس تمایل به انتشار آن دارد، نپذیرند. دریابان هگاری روز شنبه در واکنش به نگرانی خانوادههای ربودهشدگان گفت بازگشت این شهروندان بخشی از ملاحظات ارتش در عملیات نیز هست و «تمامی اقدامات عملیاتی و اطلاعاتی ما معطوف به تحقق این هدف است». او بازگشت اسرائیلیهای ربودهشده را جزو اهداف ملی عالی توصیف کرد.
به گفته این سخنگو، ارتش با ستادی که از سوی رهبری سیاسی اسرائیل برای تعیین وضعیت ربودهشدگان و ناپدیدشدگان و کوشش برای رهایی آنها برپا شده، همکاری دارد و اطلاعات حقیقی را از طریق این ستاد به آگاهی خانوادهها میرساند.
اسرائیل بخشی از «زیربنای نظامی حزبالله» را هدف قرار داد
ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک جنگنده اسرائیلی جمعه شب بخشی از «زیربنای نظامی حزبالله» را در واکنش به حمله راکتی نشانهگیری به سوی اسرائیل، هدف قرار داده است. راکت یادشده که از لبنان پرتاب شد، به نقطهای در داخل سوریه اصابت کرده بود. با این حال، به گفته رسانههای اسرائیل، روز جمعه در مقایسه با دو هفته و نیم پیش از آن، درگیریهای مرزی در شمال اسرائیل و جنوب لبنان به میزان زیادی کاهش یافت.
تماس تلفنی رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا با نتانیاهو
مایک جانسون، رئیس جدید مجلس نمایندگان آمریکا، در شبکه ایکس خبر داد که جمعهشب در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، به او گفته که مجلس نمایندگان در کنار اسرائیل میایستد و حمایت قوی از این کشور را مورد تأیید قرار داده است. او نتانیاهو را «دوست خود» نامید. جانسون که روز چهارشنبه به ریاست مجلس نمایندگان رسید، از متحدان دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین و نامزد پیشتاز جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، محسوب میشود. مایک جانسون روز چهارشنبه پس از رسیدن به ریاست مجلس نمایندگان گفت اولین مصوبه در ریاست او قطعنامهای در ابراز حمایت از اسرائیل است که باید زودتر از اینها تصویب میشد. همزمان، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، جمعهشب در تماس تلفنی با یوآو گالانت، همتای اسرائیلی خود، بر اهمیت «حفاظت از غیرنظامیان» در غزه و ارائه کمکهای بشردوستانه به آنها تأکید کرد. بر اساس بیانیه پنتاگون، آستین همچنین تأکید کرد که حماس باید تمامی ربودهشدگان به غزه را آزاد کند.
اسرائیل قطعنامه آتشبس فوری در غزه را رد کرد
اسرائیل قطعنامه مصوبه جمعه شب در نشست مجمع عمومی سازمان ملل برای برقراری آتشبس فوری در غزه بر اساس نیازهای انسانی را رد کرد. قطعنامه تنظیم شده از سوی نمایندگان کشورهای عربی که از سوی اردن پیشنهاد شده بود، با حمایت ۱۲۰ کشور، رأی ممتنع ۴۵ کشور و مخالفت ۱۴ کشور شامل آمریکا و اسرائیل تصویب شد. قطعنامه الزامآور نیست اما دارای وزن سیاسی محسوب میشود. در قطعنامه به نام حماس اشاره نشده است. الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، این درخواست را نفرتانگیز نامید و در شبکه ایکس نوشت «اسراییل همانگونه که دنیا علیه نازیها و داعش اقدام کرد، برای از بین بردن حماس اقدام میکند».
پیش از کوهن، گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل با انتقاد شدید از درخواست مجمع عمومی برای آتشبس گفت این روز سیاه برای همیشه به عنوان روزی که سازمان ملل مشروعیت خود را بهطور کامل از دست داد، در تاریخ ثبت خواهد شد. اردان افزود: «امروز روشن شد که اکثر کشورهای جهان خواهان جلوگیری از جنایات و قتلعام نیستند، بلکه مشوق آن بوده و به یک سازمان تروریستی کمک میکنند که به حیات خود ادامه دهد.» سفیر اسرائیل گفت کشورهای حامی قطعنامه باید «از خود خجالت بکشند» زیرا «این جنگ به خودی خود آغاز نشده است». او از این کشورها پرسید: «از تروریستهایی که سر میبرند و نوزادان را میربایند» محافظت میکنید؟ به گفته سفیر اسرائیل، با وجود تصمیم مجمع عمومی، «اسرائیل هر اقدام لازم را برای نابودی زیرساختهای تروریستی حماس و بازگرداندن ربودهشدگان به خانه انجام خواهد داد». لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت «قطعنامه ناقص» به دو کلیدواژه «حماس» و «گروگانها» اشاره ندارد و این باعث خشم است. او افزود قطعنامهها نباید یکطرفه باشد. به گفته خانم گرینفیلد، حماس میخواهد یهودیان را بکشد و اسرائیل را از بین ببرد. سفیر آمریکا همچنین گفت اسرائیل مطابق با قوانین جنگی باید از مردم خود مراقبت کند.
السیسی از طرفهای درگیر در غزه خواست به حاکمیت ارضی مصر احترام بگذارند
رئیسجمهوری مصر از طرفهای درگیر در جنگ غزه خواست تا به حاکمیت ارضی کشورش احترام بگذارند. به گزارش الجزیره، عبدالفتاح السیسی، به جامعه بینالمللی درباره گسترش احتمالی درگیریها به منطقه هشدار داد. رئیسجمهوری مصر با اشاره به اینکه روز [معه پهپادهایی در خاک مصر سقوط کردهاند، گفت قاهره همچنان به ایفای نقش مثبت خود در این درگیریها ادامه میدهد.
غزه با قطعی ارتباطات در هرجومرج و آشفتگی کامل فرو رفت
درحالیکه گزارشهای نهادهای سازمان ملل متحد و شاهدان عینی از قطعی خدمات اینترنت و تلفن در پی حمله هوایی شدید اسرائیل به غزه حکایت دارد، خبرنگار بیبیسی میگوید نوار غزه در هرجومرج و آشفتگی کامل فرو رفته است. او بمباران شب گذشته اسرائیل در غزه را از نظر مقیاس بیسابقه توصیف کرده و به نقل از شاهدان عینی نوشته که وحشت سراسر این سرزمین را فرا گرفته است. به گفته خبرنگار بیبیسی حتی در خانیونس، جایی که بمباران کمتری گزارش شده، مردم وحشتزدهاند و به دلیل قطعی ارتباطات نمیتوانند از سلامت نزدیکان خود مطلع شوند.
نهادهای امدادی سازمان ملل متحد میگویند که ارتباط خود را با کارکنانشان در غزه از دست دادهاند
با شدتگرفتن حملات هوایی اسرائیل به غزه چند نهاد سازمان ملل متحد اعلام کردند که ارتباط خود را با کارکنان محلیشان در غزه از دست دادهاند. تدروس آدهانوم گبریسوس، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی، با انتشار پیامی در شبکه اکس، نوشت که این سازمان ارتباط خود را با کارکنانش و همچنین با «مراکز و کارکنان بهداشتی و سایر شرکای بشردوستانه» خود را از دست داده است.
کد مطلب: 436381