همه چیز درباره خرید و فروش قبر در شمال و جنوب بهشت زهرا
وقتی مرگ هم طبقه بندی شد
7 آبان 1402 ساعت 11:58
گروه اقتصادی: این روزها زندگی در ایران طبقانی شده و انگار همه محاسبهها تمام و کمال بر مبنای پول است. در سرزمینی که دسترسی به انواع پروتئینها برای دستکم ۲۰ میلیون شهروندش ناممکن شده، حالا رستورانهایی وجود دارد که هزینه یک شب صرف شام در آن با حقوق یک ماه کارگر برابری میکند و دیگری برای خرید یک کفش یا لباس، گاه تا چند برابر دستمزد یک معلم و بازنشسته خرج میکند و در مقابل شهروندانی هستند که حالا برای تهیه یک مسکن و سرپناه با بحران مواجه هستند.
به گزارش اقتصاد24، حالا به نظر میرسد که در آخرین مورد از طبقاتی شدن زندگی در ایران، نوبت به سنگ قبر و قبر در تهران رسید و در دوران شهرداری طیف موسوم به عدالت طلبان و انقلابیون نوبت به طبقاتی شدن قبر در بهشت زهرا تهران رسیده است.
بهشت زهرا نیم قرن پس از تاسیس
تاریخچه تاسیس آرامستان بهشت زهرا به بیش از نیم قرن پیش باز میگردد؛ روز ۲۵ تیر ماه سال ۱۳۴۹ آرامستانی در تهران ایجاد شد و طراحان آن معتقد بودند که این آرامستان حداقل برای سه دهه پاسخگوی نیاز پایتخت خواهد بود، اما در نهایت ظرفیت بهشت زهرا دو سال زودتر از موعد و در سال ۱۳۷۸ تکمیل اعلام شد.
در نهایت نیز همان سال، مساحت ۱۱۰ هکتاری در قسمت شمال شرقی این آرامستان به مجموعه بهشت زهرا اضافه و مهرماه ۱۳۸۸ هم ۱۶۰ هکتار دیگر در بخش شرقی به این آرامستان ملحق شد تا وسعت این بزرگترین آرامستان خاورمیانه در رتبه دوم بعد از وادی السلام نجف، وسعت آن به ۵۸۴ هکتار برسد.
قبرها در تله طبقه بندی
اما اخیرا مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) گفته است که قیمت قبور در ۳ ناحیه یک، دو و سه متفاوت است و کف قیمت از ۴ میلیون و ۳۰۰ تا ۱۱۵ میلیون تومان برای سه طبقه قبر خواهد بود.تاجیک تصریح کرد: در قطعات ناحیه ۳ (قطعات قدیمی، ۱۰ الی ۱۲ ساله)، قیمت ۳ طبقه، ۴۵ میلیون تومان خواهد بود و در ناحیه دو که حدود ۲۴ سال از عمر آن میگذرد و اوایل دهه ۸۰ احداث شده قیمت ۳ طبقه، ۷۵ میلیون تومان خواهد بود. در ناحیه یک بهشت زهرا (س) نیز قیمت قبر ۳ طبقه ۱۱۵ میلیون محاسبه خواهد شد.وی همچنین با تأیید فضای دلالی در بهشت زهرا (س) تصریح کرد: ما این موضوع را رد نمیکنیم و از گذشته این مسئله وجود داشته با تلاشها و برگزاری کلاسهای آموزشی بنا داریم این مشکل را نیز برطرف کنیم.
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا (س) همچنین گفته است: اوایل امسال با دلالی در خصوص خرید و فروش قبر از سوی برخی کارکنان بهشت زهرا (س) روبرو شدیم که این موضوع توسط عوامل ما شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شدند. تاجیک با اشاره به این که بهشت زهرا دارای ۳ ناحیه برای دفن اموات است، تصریح کرد: بهشت زهرا حدود ۲۰۰ قطعه دارد که قطعات قدیمی از سال ۴۹ فعال شدهاند و قطعات ۲۰۰ به بالا از اوایل دهه ۸۰ و از اوایل دهه ۹۰ نیز ناحیه ۳ با قطعات ۳۰۰ به بالا احداث شده است.
قبر نیز همچون مسکن شرایط دار است
این طبقه بندی قبرها در بهشت زهرا با واکنشهای متفاوتی رو به رو شد و بسیاری آن را مصداق طبقاتی شدن حتی در مردن برای شهروندان تهرانی دانستند، اما نکته این است که شهرداری تهران پیش از این گفته بود که هر تهرانی یک قبر رایگان در بهشت زهرا خواهد داشت و این مدل فروش قبرها نیز برای شهروندانی است که بخواهند در قطعات دیگری خودشان یا بستگانشان دفن شوند و همچنین تلاش برای قطع دست دلالان در بازار قبر بهشت زهرا است.
مساله این است که همجواری با غسالخانه و بخش اداری، قدیمی بودن، داشتن فضای سبز، نبش بودن و امکان وجود جای پارک ماشین یا دسترسی به پارکینگ مناسب، دسترسی به ورودیهای اصلی، همجواری با مترو، نزدیکی به انشعابات آب و برق، دکه تنقلات، گلفروشی و... همه آن چیزهایی است که قبرها را گرانتر میکند.
انگار در مساله قبرها نیز مسالهای همچون خانههای شهروندان وجود دارد که نزدیکی به مراکز خرید و حملونقل در ارزانی و گرانیشان نقش دارند، حالا محلهای دفن نیز از این جهت دارای اهمیت شده اند. برای دسترسی به این قبرها نیز در بیشتر موارد باید دست به دامان دلالان یا مالکان خصوصی شد و به نظر میرسد که حالا این قیمت گذاری شهرداری تهران و مسئولان بهشت زهرا تلاش برای کنترل این قیمتها باشد.
آدرس قبرهای لاکچری نزد دلالان بهشت زهرا است
اکنون گرانترین قبرها در تهران و چند آرامستان داخل این شهر است؛ آرامستانهایی همچون محوطه شاه عبدالعظیم، امامزاده عین العلی زین العلی، محوطه امامزاده صالح و ... است.در بهشتزهرا نیز فاز یک در قسمت شمالی و غربی، با قطعات یک تا ١١٠و قدمتی بیش از ٤٠ سال، گرانترین قبرها را در خود جای دارد. اما اگر بخواهید که در نقاط خاصتر، قبر تهیه کنید که در بخش قدیمیتر باشد و یا دسترسی به فضای طبیعی وجود داشته باشد، باید سراغ دلالانی را بگیرید که کارشان این است که با گرفتن درصدهایی، شما را به مالکان این قبرهای خصوصی وصل میکنند.
قبرهای چند صد میلیونی در بهشت زهرا
شاید باور نکنید، اما هستند کسانی که برای دسترسی به یک قبر سه طبقه در این بخشهای خاص حاضرند تا چند صد میلیون تومان نیز پرداخت کنند و جالبتر اینکه حتی در فروش این قبرها نیز کلاهبرداریهایی صورت میگیرد، کلاهبرداریهایی که گاه یک قبر را به چند نفر میفروشند. مساله دیگر در خرید و فروش قبرها موضوع مقبرهها است که این مقبرها خود شامل دو دسته اصلی هستند.
یک دسته از این مقبرهها نیز مقبرههای قدیمی با قدمت بیشتر از ۴۰ سال و دسته دوم مقبرههایی هستند که به تازگی ساخته شدهاند. مقبرهها علاوه بر مشخصات قبرهای گرانقیمت بهشتزهرا، امکانات دیگری مانند ایوان و ویوی ابدی دارند که به آنها حالت ویلایی میدهد و گنجایش حدود ۵۰ قبر و بیشتر را هم دارند.
بنا به گنجایش این مقبرها نیز، قیمت آنان از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان شروع میشود و گاه نیز به بیش از ۵ میلیارد تومان میرسد. البته گاهی نیز قیمت یک مقبره خانوادگی با قیمت یک مقبره با خانهای در شمال شهر تهران برابری میکند و البته با توجه به اینکه این مقبرهها به صورت خانوادگی و شاید شراکتی نیز خریداری میشوند باعث میشود رقم آن به صرفهتر به نظر برسد.
البته ارقام ارائه شده توسط مدیرعامل سازمان بهشت زهرا در حالی ارائه شده است که پیش از این و در بهار سال جاری ارقامی دیگر درباره قیمت قبرها قید شده بود و برای مثال در فاز یک بهشت زهرا قیمت قبر ۳ طبقه ۱۱۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، و در فاز ۲ نیز قیمت قبر ۳ طبقه حدود ۷۱ میلیون تومان است و در فاز سوم قیمت این قبرها به ۴۲ میلیون تومان میرسد.
روزنامه شرق نیز در شهریور سال جاری در گزارشی از سوی منابع رسمی در خصوص قیمت قبر، ارقام دیگری را ذکر کرده بود؛ در این گزارش مبلغ قبر در ناحیه یک برای هر طبقه ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، برای ناحیه دو مبلغ ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و برای ناحیه ۳ مبلغ ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.
برای پیش خرید قبر خوش آب و هوا حداقل ۱۰۰ میلیون نیاز دارید
همچنین در مورد پیش فروش در قطعه یک قیمت قبور ۱۰۰ میلیون برای ۲ طبقه در صورتی که متوفی نداشته باشید و قیمت طبقه سوم هم به روز حساب میشود. در فاز دوم هم فقط قطعه ۲۲۸ پیش فروش میشود و قیمت ۲ طبقه ۶۲ میلیون است و قیمت طبقه سوم هم به روز حساب میشود. برای احیای هر طبقه هم ۱۳ میلیون تومان هزینه دریافت میشود.
تازه این را باید در نظر گرفت که تمامی این ارقام تنها در حالی درست است که شما برای خرید یا پیش فروش یا پیش خرید به سراغ باجههای رسمی در بخش اداری بهشت زهرا بروید.کما اینکه در فروردین سال جاری نیز بنا به اعلام همین باجههای فروش در فاز یک قیمت قبر ۱۱۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در ۳ طبقه بوده است و تازه این فروش در صورتی است که متوفی داشته باشید و قبری هم وجود داشته باشد یعنی امکان این نیز بوده که اساسا قبری در اختیار مدیریت بهشت زهرا در این قطعه نباشد یا هیچ مالک خصوصی نیز قبری با این شرایط را در این فاز برای فروش نگذاشته باشد.
البته قیمتهای اعلام شده با واکنش منفی نیز همراه بود که اگر طبق عرف، اردیبهشت هر سال باید این تغییر قیمت اعلام میشده است و یک بار در ابتدای سال نیز این افزایش قیمت اعلام شده، با توجه به جولان دلالان چرا باید بار دیگر ارقام افزایش یابد و همین افزایش نیز میتواند منجر به بالاتر رفتن ارقام پیش روی فروشندگان و دلالان نیز شود.
مورد دیگر این است که با توجه به تکمیل ظرفیت بخش قدیمی بهشت زهرا در سال ۱۳۷۸، تقریبا هیچ قبری در آن منطقه در اختیار شهرداری یا سازمان بهشت زهرا نیست بلکه باید این قبرها توسط مالکین خصوصی ارائه شود و با توجه به قیمتهای ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیونی برای قبرهای دو یا سه طبقه در این بخش، مالکان نیز به راحتی تن به رقمهای اعلام شده نخواهند داد.
کد مطلب: 436496