غافلگیری های بزرگ اسرائیل در حمله به غزه
20 آبان 1402 ساعت 9:22
گروه بین الملل: ارتش اسرائیل در روزهای گذشته، حمله زمینی گسترده ای را از چندین محور، متمرکز نوار غزه کرده و توانسته نوار غزه را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم کند. در این راستا، اسرائیلی ها بر آن هستند تا محاصره بخش شمالی نوار غزه را کامل و زمینه را برای آنچه خودشان، نابودی حماس از منطقه مذکور می خوانند، فراهم کنند.
به گزارش فرارو؛ در این چهارچوب، نیروی زمینی ارتش اسرائیل با پشتیبانی سنگین هوایی و توپخانه ای، در میدان های جنگ غزه حضور می یابد. در این میان، حملات ارتش اسرائیل به بخش های مختلف نوار غزه سبب شده تا به این لحظه بیش از 10 هزار غیرنظامی فلسطینی جان خود را از دست بدهند. البته که صدها تن دیگر نیز مجروح شده اند. در این راستا، بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن در نوار غزه، با مشکلات جدی نظیر عدم دسترسی به آب و برق و همچنین مواد غذایی و دارویی و اقلام پزشکی کافی رو به رو هستند.
مسائلی که همه و همه چشم انداز وقوع یک فاجعه بزرگ انسانی در نوار غزه را تا حد زیادی تقویت کرده اند. با این همه، رصد تحرکات ارتش اسرائیل به ویژه در قالب حمله زمینی آن به نوار غزه نشان می دهد که نیروهای اسرائیلی در میدان های نبرد، با شگفتانه های قابل توجهی رو به رو شده اند که همین مساله سبب شده تا آن ها در میدان های جنگ غزه، با احتیاط بیشتری گام بردارند.
در این زمینه به طور خاص می توان به 3 نمونه عمده و محوری نیز اشاره کرد.
1: شوک بزرگ به یگان زرهی ارتش اسرائیل
در روزهای گذشته، برخی مقام های نظامی اسرائیلی به این نکته اشاره داشته اند که انتظار داشتند ارتش اسرائیل در جریان حمله به نوار غزه، عمدتا با تله های انفجاری رو به رو شود. در واقع، آن ها فکر می کردند که اصلی ترین چالش آفرینی حماس علیه ارتش اسرائیل، کارگذاشتن تله های انفجاری خواهد بود. با این حال، جدای از تله های انفجاری، اکنون اصلی ترین تهدید علیه پیشروی اسرائیلی ها در نوار غزه، راکت های یاسین بوده است.
راکت هایی که از آغاز حمله زمینی اسرائیل به نوار غزه، موجب انهدام بیش از 100 تانک پیشرفته مرکاوا و همچنین بولدوزرهای اسرائیلی شده اند. نکته قابل تامل در این رابطه این است که قیمت تولید هر راکت یاسین، چیزی بین 300 تا 500 دلار است اما قیمت هر تانک مرکاوای اسرائیلی، 3 و نیم میلیون دلار تخمین زده میشود.
استفاده گسترده نیروهای حماس از راکت های یاسین جهت انهدام ادوات زرهی ارتش اسرائیل و البته کارآمدی این راکت ها در عرصه میدانی، حاکی از این مساله است که جنبش حماس و دیگر گروه های مقاومت فلسطینی، از پیش برای شکار دسته زرهی ارتش اسرائیل در صورت حمله زمینی به نوار غزه، برنامه ریزی های گسترده ای را انجام داده اند و البته که مهمات کافی جهت برخورد موثر با ارتش اسرائیل را نیز در دسترس رزمندگان فلسطینی قرار داده اند.
معادله ای که هم خسارت های مادی و هم جانی قابل توجهی را به ارتش رژیم اسرائیل وارد کرده و همچنان نیز می کند.
2: جنگ غزه و رویای پیروزی برق آسا برای اسرائیل
اسرائیل زمانی در قالب جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1967 توانست ظرف شش روز چند کشور عربی را شکست دهد و برتری و قدرت نظامی خود را به آن ها دیکته کند. با این حال، اسرائیلی ها اکنون بیش از یک ماه است که کارزار نظامی خود علیه جنبش حماس در نوار غزه را آغاز کرده اند اما چیزی جز پیشروی به شدت کُند و آرام و البته غیرمطمئن را از خود نشان نداده اند.
البته که تاکنون بیش از 30 نظامی ارتش اسرائیل نیز جان خود را از دست داده اند. به نظر می رسد اسرائیل اکنون به خوبی فهمیده که تا دستیابی به پیروزی متصور برای خود، فاصله بسیار طولانی و زیادی دارد. موضوعی که به طور خاص از سوی یوآف گالانت وزیر جنگ اسرائیل و شمار دیگری از ژنرال های ارشد اسرائیلی نیز مورد اشاره قرار گرفته است. در این میان، محافل خبری و رسانه ای غربی نیز گزارش های مختلفی را در مورد احتمال وقوع سناریوهای معنادار در بحبوحه جنگ غزه مطرح می کنند.
به عنوان مثال، نشریه وال استریت ژورنال به تازگی در ارتباط با برخی منابع خبری میدانی در گزارشی به این نکته اشاره کرده که حماس در تونل های زیرمینی خود امکانات لازم جهت یک درگیری و نبرد طولانی مدت را ذخیره کرده و اساسا هنوز اسرائیل را به طور کامل به تله خود در قالب نبرد زمینی در نوار غزه نکشانده است. مساله ای که می تواند کلاف جنگ غزه را برای صهیونیست ها سردرگم تر از هر زمان دیگری کند و چالش های جدی و عدیده ای را برای این رژیم به وجود آورد.
در این میان باید توجه داشت که اسرائیل با توجه به جو منفی داخلی و بین المللی که علیه آن ایجاد شده نیز نمی تواند به صورت نامحدود به جنگ علیه نوار غزه اقدام کند و البته که از حیث نظامی و اقتصادی نیز با تداوم یافتن جنگ غزه، متحمل آسیب ها و خسارات جدی خواهد شد. در این رابطه، رژیم اسرائیل به قدری با فشارهای خارجی رو به رو است که شاهدیم نشریه نیویورک تایمز به عنوان یک نشریه آمریکایی و در قالب گزارشی تحلیلی، در نقطه مقابل منافع اسرائیل، این گزاره که حمله به بیمارستان المعمدانی غزه، کار حماس بوده را رد کرد و این اقدام غیرانسانی را بی هیچ تردیدی به ارتش اسرائیل نسبت داد.
نکته قابل تامل اینکه عقب نشینی دولت نتانیاهو از جنگ غزه نیز بارِ شکست عملیات طوفان الاقصی را برای تلآویو چند برابر خواهد کرد. معادله ای که در کلیت خود عملا اسرائیل را وارد قلمرو ناکجاآباد کرده است و این رژیم نمی تواند مدعی شود که همه پارامترهای میدانی جنگ را در کنترل دارد.
3: تناوبِ بالای عملیات های نفوذ حماس
در نهایت باید گفت که علی رغم اینکه ارتش اسرائیل بیش از دو هفته است که حمله زمینی به نوار غزه را آغاز کرده، با این حال، در همین دوره نیز در چندین نوبت اخباری دال بر این مساله منتشر شده که نیروهای جنبش حماس توانسته اند از طریق دریا به عمق اراضی اشغالی نفوذ کنند و با ارتش و نیروهای امنیتی اسرائیل درگیر شوند. در این زمینه به طور خاص به نفوذهای مکرر رزمندگان حماس به ساحل عسقلان اشاره شده است.
معادله ای که نشان می دهد حماس در موقعیت کنونی نیز صرفا به دفاع در برابر ارتش اسرائیل معطوف نیست و هنوز هم می تواند شگفتانه های قابل توجهی را علیه اسرائیل ارائه کند. موضوعی که عملا تمرکز عملیاتی اسرائیل را از صرفا نوار غزه دور کرده و این رژیم بخشی از توان نظامی خود را همچنان معطوف به مناطق ساحلی خود دارد. امری که در کنار فشارها و تحرکات حزب الله لبنان در جوار مرزهای شمالی اراضی اشغالی، تا حدی بار فشار را از روی نوار غزه و درگیریهای گروه های مقاومت فلسطینی با ارتش اسرائیل برداشته است.
کد مطلب: 438605