گروه علمی: لیتیوم ماده معدنی است در رده مواد معدنی الکترولیتی ضروری مانند سدیم و پتاسیم قرار میگیرد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که لیتیوم یک ماده معدنی حیاتی و جزو مواد مغذی ضروری است به طوری که برای بزرگسالان ۱ میلیگرم در روز توصیه میشود.به گزارش بهداشت نیوز، لیتیوم یکی از مهمترین عناصر بدن انسان است که در سلامت اعصاب و روان و خلقوخو مؤثر است.
فواید لیتیوم برای بدن
۱- برای محافظت از مغز در برابر آسیب از استرس اکسیداتیو ضروری است. به عنوان مثال، مطالعات برخی از مزایای مکملهای لیتیوم طبیعی برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، دیابت و کسانی که داروهای روان درمانی مصرف میکنند، نشان دادهاند.
۲- لیتیوم میتواند به افزایش قدرت و کیفیت بافتهای ظریف بدن کمک کند که در بعضی موارد مهم هستند.
۳- لیتیوم در هر سلولی بدن برای انجام فعالیتهایی ظریف مورد استفاده قرار میگیرد، که بعضی از آنها با پیشرفت ذهنی یا تقویت مغز ارتباط دارند.
۴- اثرات کلسیم و فسفر، دو ماده معدنی مؤثر در تشکیل استخوان، ممکن است از طریق مکمل لیتیوم افزایش یابد. برخی از تحقیقات توانایی لیتیوم در حمایت از قدرت استخوان را نشان میدهد.
۵- تحقیقات اخیر نشان داده است که لیتیوم ممکن است اثرات قوی تقویت کننده ایمنی نیز داشته باشد. همزمان با ایجاد خواص ایمنی میتواند فعالیتهایی هم در برابر موجودات مضر داشته باشد. یکی از مهمترین مکانیسمها، کاهش میزان فعالیت پروستاگلاندین است. پروستاگلاندین ها در هر سلول بدن، گیرندههای کوچک هستند که انواع فعالیتهای متابولیکی را تعدیل میکنند. فعالیت بیش از حد پروستاگلاندین میتواند عملکرد ایمنی بدنی را کاهش دهد. با این حال، لیتیوم ممکن است نقش مهمی در جلوگیری از تولید بیش از حد و اثرات سرکوب کننده آن داشته باشد.
چطور بفهمیم که بدن ما به لیتیوم نیاز دارد؟
برخی از افراد به خاطر ترکیبی از ژنهای خوب، سلامتی مناسب و سطح بالای لیتیومی که در آب آشامیدنی خود دارند، مقدار زیادی لیتیوم برای مغز فراهم آوردهاند. اما بسیاری از ما مقدار کافی را نداریم. نیاز بالقوه شما به لیتیوم از طریق نشانههای رفتاری، سابقه فامیلی و تستهای آزمایشگاهی قابل تعیین است که در ادامه بحث میشود.
نشانههای رفتاری
برای محافظت از مغز در برابر آسیب از استرس اکسیداتیو ضروری است. به عنوان مثال، مطالعات برخی از مزایای مکملهای لیتیوم طبیعی برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر، دیابت و کسانی که داروهای روان درمانی مصرف میکنند، نشان دادهانداگر شما با هر چیزی از قبیل خشم، تحریک پذیری، خلقوخوی بد، افسردگی، اختلال دوقطبی، اعتیاد، سوء مصرف مواد، اختلالات خوردن، کاهش شناختی، آلزایمر یا سایر مشکلات خلقی یا مغزی مبارزه میکنید، ممکن است لازم باشد که سطح لیتیوم خود را ارزیابی کنید.
سابقه خانوادگی
اگر شما عضو خانوادهای با یک بیماری روانپزشکی مانند افسردگی، اسکیزوفرنی، اوتیسم، دوقطبی و غیره هستید، گذشته از این که نگرانی یا مشکل خاصی در رابطه با احساسات و یا سلامت روان خود داشته باشید، استفاده از مکمل لیتیوم میتواند برای روحیات شما بسیار مفید باشد. اما برای تعیین سطح نیاز خود به لیتیوم، لازم است که آزمایشات پزشکی را انجام دهید.
تستهای آزمایشگاهی
مطمئنترین روش برای اندازه گیری سطح لیتیوم در بدن، از طریق تجزیه و تحلیل مواد معدنی موی سر (HTMA) است. بر خلاف برخی از فلزات دیگر، لیتیوم در بافت مو در مقادیری هماهنگ با دیگر سطوح بدن مطابقت دارد. بنابراین آزمایش موی سر میتواند روشی مطمئن برای این کار باشد.
اگر لیتیوم مصرف نمیکنید، آزمایش خون برای اندازه گیری سطح لیتیوم بی فایده است. با این حال، اگر برای شما لیتیوم تجویز میشود، پزشک شما باید آزمایش خون را انجام دهد تا سطح خون لیتیوم شما بالا نرود.دوزهای تغذیهای لیتیوم هرگز اثرات جانبی منفی از خود نشان نمیدهند؛ برعکس، مکملهای لیتیومی اغلب برای افرادی که با مشکلات خلقی یا مشکلات سلامت مغز درگیر هستند، سودمند است. اما قبل از اینکه شروع به مصرف لیتیوم کنید، متوجه شوید که دوزهای خیلی زیاد میتوانند مضر و حتی کشنده باشند. فوقالعاده مهم است که بیش از حد مصرف نکنید!
لیتیوم در چه مواد غذایی بیشتر یافت میشود؟
لیتیوم را میتوان در مواد زیر بیشتر از بقیه یافت:
انواع خردل، مخصوصاً خردل ارگانیک.
ساردینها و دیگر ماهیها و محصولات دریایی منابع خوبی برای لیتیوم هستند.
ذرت آبی. توجه شود که دیگر ذرتها به این اندازه دارای لیتیوم نیستند.
آجیل پسته خام و یا پخته شده نیز یک منبع خوب برای لیتیوم است، اما تنها چند بار در هر روز.