ممیزی زبان را خشک و فقیر میکند
ايسنا , 19 خرداد 1393 ساعت 10:34
گروه فرهنگ وهنر: ضیاء موحد معتقد است ممیزی به زبان آسیب میزند و زبان را خشک و فقیر میکند.
این شاعر و منطقدان درباره وضعیت ممیزی در دولت جدید گفت: از نظر من نمیتوان در اینباره به صورت دقیق اظهارنظر کرد، بسیاری میگویند وضعیت ممیزی بهتر شده است و بسیاری هم معتقدند که بدنه ممیزی همان است که بود و در برخی وزارتخانهها نیروها از دولت قبل هستند و گویا گوش آنها به حرف وزیر هم بدهکار نیست.
او با اشاره به دریافت مجوز برای مجموعه شعرش در دولت جدید گفت: در دولت قبل هربار مجموعه شعری را برای ممیزی میفرستادم، حتما روی چند شعر دست میگذاشتند و میگفتند فلان واژه یا شعر حذف شود، در حالیکه این موارد اصلاحی اصلا چیز خاصی نبودند. اما اینبار بدون حذف و اصلاح، مجموعه شعرم مجوز نشر گرفت.
موحد درباره نگاه واژهیابانه اداره کتاب در دولت قبل گفت: این نگاه واژهیابانه را من هم حس کردم، حتی شنیده بودم که آنها یک سیدی دارند که شامل مجموعهای از واژههای ممنوعه است و از روی این سیدی واژهیابی میکردند و اگر اثری این واژهها را داشت، آنها را حذف میکردند. حتی گفتهاند که سینه از عبارت «دست رد بر سینه» یا دامن از «دامن کوه» حذف شود.
او در ادامه درباره تأثیر ممیزی بر ادبیات گفت: این وضع ایجادشده زبان را خشک میکند و به زبان صدمه میزند. زبان پر از استعاره و مثال است. اگر بخواهیم همه واژههایی را که به خیال آنها خوب نیست، حذف کنیم، این به فقیر شدن زبان میانجامد و کسی برای این موضوع دلسوزی نمیکند. باز هم خوب است الآن آدم عاقلی پیدا شده که میگوید به کتابهای کلاسیک ادبیات فارسی کاری نداشته باشید وگرنه این دامنه به سعدی و حافظ و مولوی هم میرسید.
این شاعر همچنین با بیان اینکه برای ایجاد تغییرات باید کمی حوصله کنیم، گفت: مشکلات دولت جدید زیاد است، ما از دور درد دل برخی را شنیدهایم و برخی از آنها دلسوز هستند و مردم باید حوصله کنند. متأسفانه دولت قبل میراثی باقی گذاشته که جمع و جور کردن آن طول میکشد.
کد مطلب: 44578