کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

 کشف  تونل مورد استفاده رهبران حماس در غزه

30 آذر 1402 ساعت 19:03


گروه بین الملل: ارتش اسرائیل می‌گوید شبکه‌ای از تونل‌ها را در غزه کشف کرده است که توسط رهبران گروه حماس، از جمله کسانی که در طراحی حملات ۱۵ مهر دست داشتند، استفاده می‌شد.
ارتش اسرائیل  تصاویری از یک شبکه بزرگ از تونل‌ها منتشر کرد که «مخفیگاه‌ها، دفاتر و آپارتمان‌های مسکونی متعلق به رهبران ارشد حماس را به هم متصل می‌کند».
پیتر لرنر، سخنگوی ارتش اسرائیل، می‌گوید این تونل‌ها که در اطراف میدان فلسطین شهر غزه حفاری شده است، توسط مقامات ارشد حماس از جمله اسماعیل هنیه، یحیی سنوار، محمد ضیف و دیگران برای هدایت عملیات‌ها استفاده می‌شد».اسرائیل، یحیی سنوار رهبر حماس در غزه و محمد ضیف از مقامات نظامی ارشد حماس را به طراحی حملات ۱۵ مهر متهم کرده است.
ارتش اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای گفته است شبکه تونل‌های یاد شده از میدان فلسطین به بیمارستان‌های «رنتیسی» و «شفا» غزه نیز راه دارد.اسرائیل حماس را متهم کرده است که به‌رغم تکذیب مکرر مقامات بیمارستانی و حماس، این گروه یک مرکز فرماندهی زیر بیمارستان شفا را اداره می‌کرد.
حماس که در زمان عملیات نظامی اسرائیل در اطراف بیمارستان شفا، وجود تونل‌های زیرزمینی فرماندهی نظامی در زیر ساختمان این بیمارستان را بارها انکار کرده بود، اخیرا کشف این تونل‌ها توسط اسرائیل را «کم اهمیت» خوانده و گفته است: «این تونل قبلاً با موفقیت ماموریت خود را انجام داده است».

 ۶۶ درصد مشاغل در غزه از بین رفته است
سازمان جهانی کار، وابسته به ملل متحد،  در یک گزارش اعلام کرد از آغاز جنگ جاری میان اسرائیل و گروه  حماس ۶۶ درصد از مشاغل معادل ۱۹۲ هزار شغل در باریکه غزه از بین رفته است.
این گزارش که دومین گزارش این نهاد بین‌المللی در باره وضعیت کار در غزه از پس از جنگ است، ارزیابی کرده که در صورت ادامه جنگ وضع وخیم‌تر شود.پیتر رادمیکر، معاون سازمان جهانی کار در امور کشورهای منطقه، تأکید دارد که اصولا کسب درآمد در غزه برای افراد بسیار سخت شده است.تا پیش از حمله اعضای حماس به خاک اسرائیل که به اعلان جنگ اسرائیل علیه حماس منجر شد، حدود نیمی از ۲.۳ میلیون تن از ساکنین غزه زیر خطر فقر زندگی می‌کردند.
دولت‌های اسرائیل در طول دهه‌ها با وجود نگرانی شدید امنیتی در خصوص عواقب موافقت با کار کارگران فلسطینی از غزه در شهرهای اسرائیلی، اجازه می‌دادند که روزانه چند ده هزار کارگر از غزه وارد اسرائیل شوند. درآمد آن‌ها با پول اسرائیلی «شکل» برای زندگی‌شان در غزه اهمیت زیادی داشت.

ضرب‌الاجل ‌ به اسرائیل
شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل  به نقل از منابع عربی منطقه نوشت کشورهای عربی به‌ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی به اسرائیل «ضرب‌الاجل» داده‌اند که در صورت پایان ندادن به جنگ جاری این کشور با گروه  حماس تا آخر ژانویه (۱۱ بهمن)، این کشورها کمک‌های بشردوستانه‌ به غزه را متوقف خواهند کرد.
این گزارش مدعی است که کشورهای عربی گفته‌اند در صورت قصد اسرائیل برای حضور طولانی‌مدت در باریکه غزه، اسرائیل و آمریکا مسئول امور بشردوستانه این باریکه خواهند بود.
کشورهای یادشده گفته‌اند با وجود صدها تُن غذا در انبارها هنوز آشفتگی بزرگی در کار امدادرسانی وجود دارد.این گزارش در حالی است که برخی مقامات و رسانه‌های اسرائیل در دوره اخیر گفته‌اند کشورهای خلیج فارس و برخی دولت‌های عربی منطقه پنهانی به اسرائیل می‌گویند که تا فروپاشی کامل حماس از جنگ کنونی دست برندارد.
همچنین گروه  حماس، در یک بیانیه اعلام کرد تا پایان جنگ جاری، هیچ مذاکره‌ای بر سر آزادی اسرائیلی‌هایی که ربوده، انجام نخواهد داد.مقامات اسرائیلی در واکنش به بیانیه حماس گفتند که «گروه  حماس برای خاتمه جنگ شرطی گذاشته که محقق نخواهد شد».
هنوز ۱۳۳ اسرائیلی در اسارت حماس مانده‌اند و خانواده‌های آن‌ها دولت اسرائیل را برای تن دادن به معامله جدید با حماس زیر فشار سنگینی قرار داده‌اند.

حمله راکتی حماس به چند شهر در مرکز اسرائیل
گروه  حماس  در هفتاد و ششمین روز از جنگ با ارتش اسرائیل، تلاش کرد به چند شهر در مرکز اسرائیل راکت شلیک کند.
راکت‌ها به سوی شهرهای ریشون لتصیون و بنادر اشکلون و اشدود نشانه‌گیری شده بود. همچنین آژیر خطر برای هشدار در مورد حمله قریب‌الوقوع راکتی در تل‌آویو و سایر شهرهای اطراف آن به صدا درآمد.این دومین روز پیاپی است که شهر تل‌آویو و اطراف آن در میانه روز هدف حمله راکتی از غزه قرار می‌گیرد.
سامانه دفاع راکتی اسرائیلی گنبد آهنین بیش از ۹۰ درصد از راکت‌هایی را که ممکن است به مناطق مسکونی اصابت کند، رهگیری می‌کند.
همزمان روز پنج‌شنبه بخش‌هایی از مناطق شمالی اسرائیل آماج حملات راکتی و خمپاره‌ای حزب‌الله قرار گرفت. رسانه‌های اسرائیل و لبنان از آتشباری سنگین اسرائیلی در واکنش به تحرکات مرزی حزب‌الله خبر می‌دهند.


نتانیاهوحمله حماس را پیش‌بینی کرده بود
روزنامه هاآرتص، که مخالف دولت کنونی حاکم بر اسرائیل است، در مقاله‌ای نوشت بنیامین نتانیاهو حدود یک دهه بود از برنامه‌ریزی رؤیایی حماس برای حمله‌ای وسیع و غافلگیرکننده به اسرائیل آگاهی داشت ولی اطمینان داده بود که رهبری او مانع از تحقق آن خواهد شد.
به نوشته این روزنامه، نتانیاهو معتقد بود که خواهد توانست قدرت نظامی و توان بازدارندگی کشورش را چنان تثبیت کند که حماس نخواهد یا نتواند هرگز برنامه خود را عملی کند.
هاآرتص، همزمان با روز هفتاد و ششم از جنگ ارتش اسرائیل در غزه، سخنان  نتانیاهو در یک نشست کمیته کنست، پارلمان اسرائیل، در سال ۲۰۱۷ میلادی را یادآوری کرد که بر اساس صورت‌جلسه آن نشست، او حمله حماس را دقیقا توصیف کرده بود.
بنیامین نتانیاهو در جلسه شش سال پیش گفته بود: حمله ترکیبی حماس با شلیک هزاران فروند موشک به سوی اسرائیل آغاز می‌شود، همزمان اعضای حماس حمله دریایی خواهند کرد و نیروهای دیگری با پاراگلایدر وارد خاک اسرائیل خواهند شد، و با استفاده از نیروهای ویژه‌ای که برای آدم‌ربایی از شهروندان عادی و نظامیان ما آموزش داده‌اند، به خاک اسرائیل در شهرک‌ها نفوذ کرده و اگر بتوانند کسانی را بربایند آن‌ها را به غزه منتقل خواهند کرد و ارزیابی می‌کنند که اگر بتوانند اسرائیل را غافلگیرکنند، آن را عملی خواهند کرد.
 نتانیاهو در آن نشست افزوده بود: «ما کنترلی بر تصمیمات حریف نداریم، حداکثر بتوانیم بر توانمندی او برای اجرای نیاتش تأثیر داشته باشیم... تهدید بزرگی از ناحیه نفوذ و حمله احتمالی هزاران نیروی حماس به خاک اسرائیل وجود دارد و بزرگ‌ترین تهدید بعد از سال ۱۹۴۸ (سال استقلال اسرائیل) خواهد بود... اما من مسئول رهبری کشور اسرائیل هستم... و باید کشور را در موقعیتی قرار دهیم که بتوانیم از جنگ جلوگیری کنیم... ما در موقعیت بسیار قدرتمندی قرار گرفته و و آن‌ها را غافلگیر و حتی فلج خواهیم کرد، به گونه‌ای که حریف حتی تصور آن را هم نکند....»
به نوشته هاآرتص، بنیامین نتانیاهو در همان نشست شش سال پیش در کمیته حسابرسی «کنست» همچنین گفت که اشغال غزه بهای سنگینی از اسرائیل خواهد گرفت و جان زیادی از سربازان و مردم اسرائیل بابت آن داده خواهد شد.
به نوشته هاآرتص، یک رهبر با نتایج عملی کار خود سنجیده و قضاوت خواهد شد... و در فاجعه هفتم اکتبر (۱۵ مهر) وضعی عملی شد که نتانیاهو خود آن را به طرزی بسیار تکان‌دهنده در برابر اعضای کنست توصیف کرده بود.

ارتش اسرائیل مخالفان رساندن مایحتاج به غزه را پراکنده کرد
 ارتش اسرائیل شماری از اسرائیلی‌هایی را که برای بیان مخالفت با ورود کالا و سوخت به غزه به گذرگاه «کرم شالوم» رفته بودند، پراکنده کرد.
شهروندانی که برای مخالفت با ورود کامیون‌های حامل آذوقه مایحتاج اساسی و سوخت برای مردم غزه در نزدیکی گذرگاه «کرم شالوم» تجمع کردند، از جمله شامل والدین شماری از سربازانی بودند که اکنون در غزه در حال جنگ با گروه  حماس هستند.
با موافقت کابینه جنگ اسرائیل، این کشور از آغاز این هفته این گذرگاه را نیز برای ورود روزانه کاروانی از کامیون‌های امدادرسانی برای فلسطینیان غزه بازکرد.
تصمیم به گشایش گذرگاه «کرم شالوم» پس از آن گرفته شد که طولانی شدن کار بازرسی از محموله کامیون‌هایی که روزانه از گذرگاه الرفح وارد غزه می‌شدند، سبب انتقاد گسترده نهادهای جهانی شده و دولت اسرائیل همزمان از سوی آمریکا برای گسترش کمک‌رسانی به غزه زیر فشار بود.

بسته شدن ۱۴ کیبوتص در شمال اسرائیل 
با ادامه حملات راکتی و خمپاره‌ای حزب‌الله لبنان به مناطق شمالی اسرائیل و واکنش هوایی و زمینی اسرائیل به جنوب لبنان، شورای منطقه‌ای گالیل علیا در شمال اسرائیل روز ۳۰ آذر اعلام کرد پس از ارزیابی‌هایی که از ارتش اسرائیل دریافت کرده، تصمیم گرفته ۱۴ کیبوتص در این منطقه را ببندد و از ساکنان باقی‌مانده در آن بخواهد تردد خود در این مناطق را محدود کنند.
کیبوتص‌ها شهرک‌هایی عمدتا در مناطق شمالی یا جنوبی اسرائیل هستند که برخی از آن‌ها با سابقه بیش از یک قرن، از جمله بر اساس الگوی مزرعه اشتراکی اداره می‌شوند.
شورای منطقه گالیل علیا همچنین روز ۳۰ آذر از تصمیم خود به بستن شماری از جاده‌ها در این منطقه خبر داد.

«اصرار حماس» بر آزادی سه زندانی سرشناس فلسطینی 
همزمان با گزارش‌های ضد و نقیض در رسانه‌ها از میزان موفقیت قطر و مصر در میانجی‌گری بین اسرائیل و گروه  حماس برای معامله‌ای دیگر با هدف مبادله زندانی، روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت نوشت که حماس اصرار دارد هر معامله آتی، شامل آزادی سه زندانی سرشناس فلسطینی باشد.
این روزنامه روز ۳۰ آذر نوشت حماس در حالی خواهان آزادی مروان برغوثی، عبدالله برغوثی و احمد سعدات است، که تنها عبدالله برغوثی عضو حماس است.
عبدالله برغوثی از فرماندهان شاخه نظامی حماس در کرانه باختری بود که به جرم قتل ده‌ها اسرائیلی در دادگاه این کشور به ۶۷ بار حبس ابد محکوم شد. چنین حکمی در اسرائیل تا پیش از آن سابقه نداشت.مروان برغوثی از مقامات ارشد شاخه نظامی جوانان جنبش فتح بود که به جرم طراحی قتل اسرائیلی‌ها به پنج بار حبس ابد به اضافه ۴۰ سال دیگر حبس محکوم شد و از دو دهه پیش در زندان اسرائیل است.
در جامعه فلسطینی از دیرباز از مروان برغوثی به عنوان فردی یاد می‌شود که ممکن است روزگاری رهبری تشکیلات خودگردان را به دست بگیرد.
احمد سعدات، دبیرکل «جبهه مردمی فلسطین» بود که به جرم طراحی قتل وزیر وقت گردشگری اسرائیل، رِحَوعام زئوی، محاکمه و به ۳۰ سال حبس محکوم شد. وزیر اسرائیلی یادشده که همواره بدون محافظ تردد می‌کرد، در سال ۲۰۰۱ در هتلی در شهر بیت المقدس کشته شد. رحوعام زئوی پیش از ورود به سیاست، ده‌ها سال از فرماندهان ارشد ارتش بود.اسرائیل در سال ۲۰۱۱ در معامله با حماس بر سر آزادی گیلعاد شالیط، اصرارهای حماس برای آزادی احمد سعدات را رد کرد.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، اصرار کنونی حماس به آزادی این افراد نشان می‌دهد که این گروه از هم‌اکنون به فردای پس از جنگ و رابطه میان خود با جنبش فتح و سایر جناح‌های فلسطینی فکر می‌کند.
محمد الاشتیه، نخست‌وزیر تشکیلات فلسطینی و از اعضای ارشد جنبش فتح هفته گذشته با گفتن این‌که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در هدف خود که نابودی کلی حماس است موفق نخواهد شد، حماس را فراخواند با پذیرش شروط فتح، زیر چتر سازمان آزادی‌بخش فلسطین قرار گیرد تا بتواند بخشی از اداره کرانه باختری، غزه و شرق اورشلیم در چارچوب یک کشور آتی برای فلسطینیان باشد.

 ارتش اسرائیل «بوی پایان جنگ» را حس کرده است
روزنامه یدیعوت آحرونوت  نوشت که هرچند تمامی بخش شمالی غزه هنوز از وجود نیروهای حماس پاکسازی نشده و آن‌ها از تونل‌ها و ساختمان‌ها بیرون آمده و به سوی سربازان اسرائیلی حمله می‌برند، شواهد نشان می‌دهد که ارتش «بوی پایان جنگ» را استشمام کرده است.
به نوشته ناحوم برنئا، گزارشگر پیش‌کسوت یدیعوت آحرونوت، گسترش عملیات زمینی ارتش در روزهای اخیر نشان می‌دهد که نظامیان سعی می‌کنند قبل از اعلام آتش‌بس به دستاوردهای بیشتری برسند و ارتش احتمالا به زودی فعالیت خود در این باریکه را کاهش خواهد داد.
 برنئا در مورد اظهارات بنیامین نتانیاهو که گفت «تا زمان حذف حماس و تا پیروزی» ما «جنگ را تا پایان ادامه خواهیم داد»، نوشت: «از نظر تاریخی ممکن است حق با او باشد؛ جنگ بین اسرائیل و سازمان‌های تروریستی جهادی در غزه ممکن است سال‌ها، حتی نسل‌ها، طول بکشد.»
به نوشته یدیعوت آحرونوت، عملیات نظامی ارتش در بخش خان یونس در جنوب باریکه غزه احتمالا آخرین ایستگاه از تحرکات نظامی است که ارتش آن را «عملیات سخت» در جنگ می‌نامد و مراحل بعدی جنگ از این به بعد بسیار ساده‌تر خواهد بود.
این مقاله ارزیابی کرده که بخش بزرگی از صدها هزار نیروی ذخیره ارتش که از دو ماه و نیم پیش به صفوف خدمت در نظام پیوسته‌اند، در نیمه نخست ماه ژانویه از غزه خارج شده و راهی خانه‌های خود شوند.

 


کد مطلب: 445991

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/445991/کشف-تونل-مورد-استفاده-رهبران-حماس-در-غزه

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir