کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

تصویب قطعنامه شورای امنیت بدون درخواست آتش‌بس

2 دی 1402 ساعت 13:42


گروه بین الملل: شورای امنیت سازمان ملل سرانجام پس از چند روز کشمکش دیپلماتیک قطعنامه‌ای را تصویب کرد که خواهان تسهیل امدادرسانی به ساکنان نوار غزه می‌شود. در این قطعنامه درخواست آتش‌بس مطرح نشده است، اما بر «ایجاد شرایط لازم» برای رسیدن به آن تاکید شده است.
آمریکا و روسیه، دو قدرت دارای حق وتو، به این قطعنامه رای ممتنع دادند. رای باقی اعضای شورای امنیت به قطعنامه مثبت بود.
آمریکا پیش از این پیش‌نویس‌های دیگری را در ارتباط با جنگ اسرائیل-غزه وتو کرده بود و ملاحظات دولت آمریکا و مذاکره بر متن کنونی باعث به تعویق افتادن چندباره رای‌گیری بر سر این قطعنامه شد. بعضی دیپلمات‌های عرب معتقدند که قطعنامه تصویب‌شده نسبت به پیش‌نویس اولیه زیادی به آمریکا و اسرائیل امتیاز داده است.پیش‌نویس قطعنامه را امارات متحده عربی به شورای امنیت ارائه کرد. نماینده امارات در سازمان ملل، در آغاز جلسه  وضعیت در مرز غزه و مصر را «غیرقابل‌تحمل» خواند و گفت هزاران کامیون امدادرسانی عاجز از عبور یک گذرگاه کوچک هستند.
لانا زکی نسیبه مشاهدات سفر خود به غزه را بیان کرد و گفت «به دنبال حمله حماس به اسرائیل، درهای جهنم بر غزه گشوده شد.»او نسبت به خطر «گسترش منطقه‌ای» درگیری‌ها در صورت بی‌عملی نسبت به وضعیت بحرانی هشدار داد.
ریاض منصور، نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل، در پی تصویب قطعنامه شورای امنیت گفت زمان پایان «کشتار» رسیده است.
 منصور با یادآوری کشته شدن بیست هزار نفر و شرایط وخیم غزه گفت: «هیچکس نباید از یاد ببرد که دو میلیون و سیصد هزار فلسطینی با مرگ و زندگی دست و پنجه می‌کنند.»
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بیانگر خواست همه ۱۵ عضو شورای امنیت است که بالاترین مرجع تصمیم‌گیری سازمان ملل به شمار می‌رود. آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه پنج عضو دائم شورای امنیت هستند و حق وتو دارند. ده عضو دیگر برای دوره‌های دو ساله انتخاب می‌شوند.قطعنامه‌های شورای امنیت از نظر حقوقی الزام‌آور هستند و مطابق منشور ملل متحد همه دولت‌های عضو موظف به اجرای قطعنامه‌ها هستند. اما حماس یک موجودیت دولتی و عضو سازمان ملل نیست. از سوی دیگر اسرائیل هم بسیاری اوقات سازمان ملل را نادیده می‌گیرد و می‌گوید این نهاد به طور بنیادی با اسرائیل خصومت دارد.
هدف قطعنامه کنونی توافق بر سر زمان و چگونگی امدادرسانی به غزه و زمان و چگونگی ایجاد شرایط برای پایان یا دست‌کم توقف مقطعی درگیری‌ها بوده است. یک موضوع مورد اختلاف در شورای امنیت این بود که اسرائیل در تصمیم‌گیری نسبت به این که چه کمکی وارد غزه بشود یا نه چه نقشی داشته باشد. درخواست آتش‌بس هم موضوع دیگر مورد اختلاف بود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به دنبال تصویب قطعنامه شورای امنیت، حملات اسرائیل را «مشکل واقعی» در راه رساندن و پخش کمک‌ها در غزه عنوان کرد.
 گوترش نسبت به وضعیت وخیم گرسنگی در غزه هشدار داد و گفت: «یک وقفه بشردوستانه تنها راه برای آغاز پاسخ به نیازهای فوری مردم غزه و پایان دادن به کابوس دائمی آنها است.»
با وجود تصویب قطعنامه دیپلمات‌ها و ناظران می‌گویند مساله چگونه اجرایی شدن آن هنوز پررنگ است.
نماینده چین در سازمان ملل گفت متن نهایی و تغییرات پیش‌نویس انتظارات چین را برآورده نمی‌کند، اما چین برای مقابله به بحران انسانی در غزه به آن رای مثبت داده و این قطعنامه را به چشم «کورسوی امید» می‌بیند، هرچند همه چیز به چگونگی اجرای آن وابسته است.سرجیو فانسا دانس، نماینده برزیل در سازمان ملل هم با «استقبال» از تصویب قطعنامه، گفت: «زمان واکنشی بشردوستانه همین حالا است، نه فردا، و نه وقتی که درگیری‌ها سرانجام پایان بگیرد.»
او افزود: «این تنها یک انتخاب اخلاقی نیست، این وظیفه است.»
اسامه عبدالخالق، نماینده مصر در سازمان ملل، گفت قطعنامه کنونی قدمی در مسیر درست برای پاسخ به بحرانی انسانی در غزه است.
او خواهان آن شد که سازمان ملل با تکیه به این قطعنامه در جهت رفع موانع امدادرسانی فعال شود.
اما نماینده اسرائیل گفت بازرسی محموله‌های کمک ادامه خواهد داشت.
او ضمن تشکر از آمریکا، گفت شورای امنیت همان طوری که متعهد به افزایش امدادرسانی است، باید به مقابله با قاچاق اسلحه و انتقال جنگ‌افزار به حماس هم متعهد باشد.
نماینده اسرائیل در سازمان ملل با متهم کردن شورای امنیت به «جدایی از واقعیت» گفت که تمرکز این نهاد باید بر آزادی گروگا‌ن‌ها و ممانعت از بهره‌جویی حماس از امدادرسانی باشد.



 


کد مطلب: 446304

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/446304/تصویب-قطعنامه-شورای-امنیت-بدون-درخواست-آتش-بس

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir