گروه فرهنگی:سگکهای طلایی ۱۵۰۰ساله با نقشی از یک حاکم، در کاوشهای باستانشناسی قزاقستان کشف شدند.به گزارش ایسنا ، باستانشناسانی که در قزاقستان مشغول کاوش بودند دو شیء طلا را در یک مقبره ۱۵۰۰ساله کشف کردند که یکی از نخستین تصویرگریهای بهجایمانده از خانِ قوم «گوکترکها» محسوب میشود.
«زینولا ساماشف» ـ باستانشناس مؤسسه باستانشناسی قزاقستان ـ که رهبری این کاوش را برعهده داشت، در ایمیلی به لایوساینس گفت: «این پلاکهای طلایی باشکوه، حاکمی به همراه تاجی بر سرش را نشان میدهد که روی یک تخت نشسته و خادمانش نیز او را احاطه کردهاند.»این اکتشافات در محوطهای به نام «Eleke Sazy» بهدست آمده، که در نزدیکی مرزهای دورافتاده شرقی قزاقستان با چین، مغولستان و سیبری روسیه واقع شده است.
در این مقبره قرن ششمی متعلق به «گوکترکها»، یک فرد اشرافزاده و احتمالا یک «تگین» یا «شاهزاده» دفن شده است. مقبره این فرد قرن هفتم میلادی به یک بنای یادبود مذهبی تبدیل شده است.«ساماشف» ـ باستانشناس ـ معتقد است این شاهزاده به طایفه سلطنتی «آشینا» تعلق داشته است. طایفه «آشینا» بین قرن پنجم و هشتم میلادی، دو ایالت ترک را در استپهای اوراسیای مرکزی تأسیس کرد و در آن حکومت میکرد تا اینکه گروه ترک دیگری که به «اویغور»ها تبدل شد، سرزمین آنها را فتح کرد.دو پلاک سگک در اتاق مرکزی مقبره؛ جایی که جسد شاهزاده در آن سوزانده شده بود، کشف شدند. یکی از این پلاکها در جریان سوزاندن جسد به شدت آسیب دیده است.
ابعاد این دو سگک حدود ۱.۵ اینچ (۳.۷ سانتیمتر) است و به نظر میرسد که هر دو، نوعی از سگک کمربند هستند که از دو حفرهای که در کنار آنها ایجاد شده است، به کمر وصل میشوند. «ساماشف» گفت که به نظر میرسد چنین سگکهایی نماد قدرت در جامعه ترک بوده باشند و ممکن است فردی که از آن استفاده میکرد، از جایگاه بالایی در جامعه برخوردار بوده باشد.
خان، در مرکز هر دو این سگگها درحالی به تصویر کشیده شده است که یک تاج مجلل بر سر دارد و روی تختی نشسته که به شکل دو اسب ساخته شده است.معلوم نیست این سگکها توسط «تگینی» که در مقبره دفن شده است، استفاده میشده یا خیر. ممکن است دستیاران او از این سگکها استفاده کرده باشند و آنها را در جریان سوزاندن جسد به عنوان بخشی از مراسم در مقبره رها کرده باشند.