تحریم شهرکنشینان به چه معنا است؟
14 بهمن 1402 ساعت 15:01
گروه بین الملل: آمریکا در اقدامی نادر ۴ شهرکنشین افراطی اسرائیلی را بهدلیل اعمال «خشونت علیه غیرنظامیان فلسطینی» ساکن کرانهٔ باختری، تحریم کرد.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا با صدور یک دستور اجرایی، شهرکنشینان اسرائیلی که در خشونت علیه فلسطینیان در کرانه باختری و مناطق اشغالی رود اردن مشارکت داشتهاند را از ورود به خاک و اماکن مرتبط به این کشور منع و دسترسی آنها به نظام بانکی و داراییهای مرتبط با آمریکا را مسدود کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در بیانیهای با اعلام این دستور اجرایی، گفت که واشنگتن با این اقدام بهدنبال ارتقای «صلح و امنیت برای اسرائیلیها و فلسطینیها» است.
اگرچه این نخستین تحریم مالی علیه شهرکنشینان اسرائیلی است، اما دولت بایدن پیشتر هم اعلام کرده بود که با صدور روادید برای یهودیان افراطی درگیر در خشونت مخالفت میکند.
تحریمهای جدید واشنگتن علاوه بر بیسابقه بودن در سیاست خارجی آمریکا نسبت به اسرائیلیها، به تحریمهای پیشین که وزارت خارجه این کشور مبنی بر لغو روادید آمریکا برای شهرکنشینان افراطی اسرائیلی بود، افزوده میشود.
این دستور اجرایی با فراهم کردن زمینه اقدامهای بیشتر واشنگتن در مورد حملات و اقدامها «تروریستی» در کرانه باختری، سطح واکنش بازدارنده دولت آمریکا را از «عدم صدور روادید» که در تحریم پیشین اعلام شده بود، فراتر میبرد.
یک مقام ارشد آمریکا در خصوص چرایی امضای این دستور اجرایی، به خبرگزاری فرانسه گفت که بایدن همواره نگرانی خود را در مورد خشونت شهرکنشینان با اسرائیل مطرح کرده است.
او در ادامه از این اقدامهای شهرکنشینان به عنوان «تهدیدی جدی برای صلح، امنیت و ثبات در کرانه باختری، اسرائیل و خاورمیانه» نام برد.
موسسه اعراب آمریکاییتبار پیشتر اعلام کرده بود که بر اساس نظرسنجیهایی که این مؤسسه از آغاز جنگ غزه انجام داده، میزان حمایت جامعه عربهای آمریکاییتبار از حزب دموکرات از ۵۹ درصد در سال ۲۰۲۰ به ۱۷ درصد در حال حاضر رسیده است.از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر گذشته و در پی آن حمله گسترده زمینی و هوایی اسرائیل به نوار غزه، خشونت در کرانه باختری و همچنین بیتالمقدس افزایش داشته است.
گروه حقوق بشری «یشدین» در گزارشی اعلام کرد، شهرکنشینان اسرائیلی در سال ۲۰۲۳ دستکم ۱۰ فلسطینی را کشته و دهها خانه را در کرانه باختری به آتش کشیدهاند.
بایدن در متن دستور اجرایی خود با اشاره به این وضعیت نوشته است که اوضاع در کرانه باختر، «به ویژه سطح خشونت و افراطیگری شهرکنشینان، جابجا کردن اجباری مردم و روستاییان، و تخریب اماکن و املاک»، به سطح «غیرقابل تحملی» رسیده و «به تهدید جدی صلح، امنیت و ثبات» منجر شده است.
ساعتی پس از امضای این دستور اجرایی، دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با صدور اطلاعیهای نارضایتی خود از این تصمیم رئیس جمهوری آمریکا را اعلام کرد و اکثریت شهرکنشینان کرانه باختری را شهروندانی «تابع قانون» خواند.حدود ۴۹۰هزار شهرکنشین اسرائیلی در میان حدود ۳ میلیون فلسطینی در کرانه باختری، در شهرکهایی که بر اساس قوانین بینالمللی «غیرقانونی» هستند، زندگی میکنند.
کد مطلب: 453810