گروه علمی: فضانوردان ماموریت «آرتمیس ۲» به لطف کانادا از غذاهایی مانند شیرینی و ماهی دودی لذت خواهند برد.به گزارش ایسنا، غلات، کاری و بیسکویتهای کرمدار کانادایی همگی به ماه پرواز میکنند.«آژانس فضایی کانادا»(CSA) اخیرا نام غذاهایی را فاش کرده که قرار است در ماموریت «آرتمیس ۲»(Artemis 2) به ماه ارسال شوند. آرتمیس ۲، اولین ماموریت فرود انسان روی ماه در ۵۳ سال گذشته است که در سپتامبر ۲۰۲۵ یا پس از آن انجام خواهد شد.
آداب غذا خوردن در فضا با زمین متفاوت است. فضانوردان باید خردههای غذای خود را کنترل کنند. «جرمی هانسن»(Jeremy Hansen) فضانورد کانادایی، در مصاحبه روز پنجم فوریه در مقر آژانس فضایی کانادا به خبرنگاران اطمینان داد که همه هنجارهای غذایی نادیده گرفته نمیشوند. برای مثال، او قصد ندارد به خاطر تمیزی، کل بیسکویت را در دهانش فرو کند. در حالی که خبرنگاران میخندیدند، هانسن ادامه داد: این موضوع فقط به عقل سلیم مربوط است. شما سهم غذای خود را کنترل میکنید.
هنسن، اولین فضانورد غیرآمریکایی است که به ماه پرواز میکند. همسفران او در این ماموریت عبارتند از با «رید وایزمن»(Reid Wiseman) فرمانده ناسا، «ویکتور گلاور»(Victor Glover) خلبان ناسا و اولین سیاهپوستی که مدار پایین زمین را ترک میکند و «کریستینا کخ»(Christina Koch) کارشناس ماموریت ناسا و اولین زنی که فراتر از مدار پایین زمین میرود.
این چهار فضانورد، برخی از سنتهای منوی «ایستگاه فضایی بینالمللی»(ISS) را برای تهیه کردن منوی خود استفاده خواهند کرد. از آنجا که کپسول کوچک «اُریون»(Orion) آنها فاقد یک آشپزخانه قابل توجه است، یک مجموعه استاندارد از مواد غذایی براساس سلیقه یا ترجیحات فرهنگی خدمه وجود خواهد داشت. از این رو، بیسکویتهای کانادایی کرمدار برگ افرا در منو جای گرفتهاند که پیشتر در چندین ماموریت به ایستگاه فضایی بینالمللی ارسال شدهاند.
مقامات آژانس فضایی کانادا در یک ایمیل نوشتند: برای انتخاب غذاها برای فضا، عواملی مانند ماندگاری، بافت، بستهبندی، مواد تشکیلدهنده، امکان آمادهسازی و سهولت مصرف در فضا در نظر گرفته شدهاند.فضانوردان در هر روز معمولا سه وعده غذایی و یک میان وعده میخورند. غذاهای آنها با توجه به وزن و جنسیت فضانوردان و سایر نیازهای ویژه آنها باید هر روز بین ۱۹۰۰ تا ۳۲۰۰ کالری داشته باشند.
از فضانوردان و سایر افراد مسئول ارزیابی غذا، سوالاتی درباره ویژگیهای ارگانولپتیک غذا یا احساساتی مانند ظاهر، بو، طعم و بافت آن پرسیده شد. با توجه به پاسخها، محصولات زیر انتخاب شدند.۱. بیسکویتهای کرم افرا حاوی آرد گندم غنیشده، شکر(شکر قنادی، شکر معمولی، گلوکز-فروکتوز، طعمدهنده افرا)، چربمایه یا روغن تردکننده شیرینی(روغن نخل، روغن کانولا، روغن پالم اصلاحشده)، نمک، طعمدهنده طبیعی و مصنوعی، بیکربنات سدیم، لسیتین سویا و بیکربنات آمونیوم.
۲. ماهی سالمون دودی که ماهی آزاد اقیانوس آرام است به همراه شکر نیشکر، نمک دریا، دود طبیعی چوب.
۳. کاری میگو با برنج شامل برنج، سس کاری، پودر شیر نارگیل(شیر نارگیل خشک، مالتودکسترین تاپیوکا، کازئینات سدیم)، پودر شیر بدون چربی، آرد گندم، نشاسته ذرت و نشاسته ذرت اصلاحشده، ترکیبات شیر اصلاحشده، گلوکز جامد، دکستروز، ادویهجات، عصاره مخمر، سبزیجات خشکشده (پیاز و سیر)، پروتئین هیدرولیزشده سویا، نمک، مرغ و جعفری، بادام هندی بوداده (بادام هندی و روغن کانولا)، میگو خشک منجمد و کشمش.
۴. غلات شامل دانه چیا، دانه کدو تنبل، شاهدانه، گندم سیاه ارگانیک، تکههای توت فرنگی، پودر توتفرنگی، پودر برگ استیویا، گلهای اسطوخودوس.کانادا از اعضای «توافقنامه آرتمیس»(Artemis Accords) به رهبری ناساست که هنجارهای صلحآمیز را برای اکتشاف فضا دنبال میکند. بیش از ۳۰ کشور این توافقنامه را امضا کردهاند. کانادا، برخی از اعضای آژانس فضایی اروپا و چند کشور دیگر در حال تامین کردن سختافزار برای اهداف برنامه آرتمیس در ماه هستند که امکان مشارکت مستقیم را فراهم میکند. سختافزار کانادا، بازوی رباتیک «کانادارم ۳»(Canadarm 3) برای پایگاه قمری «دروازه ماه»(Lunar Gateway) ناساست.