گروه فرهنگ و هنر: دوم تیرماه مصادف است با زادروز صمد بهرنگی (1347-1318)، نویسنده، آموزگار و خالق کتاب ماهی سیاه کوچولو.
مریم صباغزاده، مدیر آفرینشهای ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، درباره این نویسنده گفت: من صمد بهرنگی و آثار او را بسیار دوست دارم و تمام کودکی من با خاطرات کتابهای او گذشت. این نویسنده اظهار کرد: من همیشه خود را به جای شخصیتهای داستانی صمد بهرنگی میگذاشتم. البته آن روزها ما کتابهای بهرنگی را با دید کودکانه نگاه میکردیم اما شاید این نظریه درست باشد که صمد برای بزرگترها هم نوشته است و آثار او گروه سنی خاصی ندارد. آثارش مانیفست اوست که در قالب کتابهای کودکانه منتشر شده است.
او با بیان اینکه در سالهای اولیه سوادآموزی نسبت به آثار این نویسنده بسیار علاقهمند بوده است، گفت: من به صمد که با آثارش به کودکی ما رنگ و بوی خاصی داد، علاقهمندم و همیشه با احترام از او یاد میکنم. او آدم عزتمند، شجاع و آگاهی بود و در زمان خود هر آنچه از دستش برمیآمد انجام داد؛ ولو اینکه امروز ما برخی از دیدگاههای او را نمیپسندیم اما نباید خدماتش را فراموش کنیم.
صمد بهرنگی آموزگار کودکان محروم روستاهای آذربایجان بود. او کتابخانههای کوچک روستایی برپا میکرد و به ترویج کتابخوانی در میان کودکان میپرداخت. ماهی سیاه کوچولو با تصویرگری فرشید مثقالی شناختهشدهترین اثر اوست. تصویرهای این کتاب جایزه براتیسلاوا را از آن خود کرد. صمد بهرنگی در سال 1347 در رود ارس غرق شد. از جمله آثار او اولدوز و کلاغها، اولدوز و عروسک سخنگو، پسرک لبوفروش، یک هلو و هزار هلو و... است.