آیا به پایان رشد دلار نزدیک شدهایم؟
24 اسفند 1402 ساعت 10:51
گروه اقتصادی: آخرین روز معاملاتی هفته در حالی به انتها رسید که تمامی شاخصهای اصلی بازار سهام همگام با یکدیگر در مسیر نزولی قدم گذاشتند و افتی قابل توجه را تجربه کردند. به طوری که در روز چهارشنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۰.۶۱ درصد کاهش یافت و در محدوده ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار واحد قرار گرفت. ضمنا نمادهای «فولاد»، «شپنا» و «وغدیر» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل گذاشتند و نمادهای «ولکار»، «قثابت» و «قرن» نیز بیشترین کاهش قیمت را تجربه کردند.
به گزارش روزنامه دنیای اقتصاد، شاخص هموزن نیز که از جهاتی نماگر دقیقتری از وضعیت بازار است کاهش ارتفاع ۰.۵۳ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۷۳۲ هزار و ۴۶ واحد قرار گرفت. وضعیت در رکن دیگر بازار سهام، یعنی فرابورس ایران نیز یکسان بود. به طوری که شاخص کل فرابورس نیز افت ۰.۴۹ درصدی را تجربه کرد و با به ثبت رساندن عدد ۲۴ هزار و ۸۵۳ واحد، کار خود را در آخرین روز معاملاتی هفته به پایان برد. همچنین در این روز بورس و فرابورس مجموعا شاهد ۱۵۱ میلیارد تومان خروج نقدینگی از جانب حقیقیها بودند و ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم نیز با کاهش ۱.۲ درصدی نسبت به روز سهشنبه، در سطح ۴۳۵۵ میلیارد تومان قرار گرفت.
گرچه در ماه جاری طبق روال سالهای اخیر و به صورت سنتی رشد قابل توجهی در بازار رخ نداد، اما همچنان برخی از تحلیلگران بازار سرمایه عقیده دارند که اگر دولت سنگاندازی نکند و ریسکهای بیشتری از سوی سیاستگذاران به بازار تحمیل نشود، ممکن است روند گذشته تکرار شود و در ابتدای سال جدید شاهد رشد بازار باشیم.
بازار خارجی؛ عدم پایداری رشد دلار پس از انتشار CPI
کامودیتیها یکپارچه با انتشار گزارش تورم آمریکا نوسان مثبتی را تجربه کردند. بر این اساس بهای برنت و WTI به ترتیب با رشد ۱.۲۵ و ۱.۴۱درصد به سطح ۸۲.۹۴ و ۷۸.۶۵دلار به ازای هر بشکه رسید.
طلا نیز یکبار دیگر در مسیر صعود قرار گرفت و با رشد ۰.۱۷درصد به سطح ۲هزار و ۱۶۲دلار رسید. گزارش تورم آمریکا قویتر از انتظارات منتشر شد، اما بازارها واکنش چندانی نشان ندادند. دلار در واکنش به این داده نتوانست رشد چندانی کند. بازار سهام نزدیک به اوج قیمتی جدید معامله میشود. طلا نیز به دلیل افزایش بازده اوراق آمریکا کاهش یافت. در حالی که گزارشها از مذاکرات دستمزد در ژاپن به نفع افزایش نرخ بهره بانک مرکزی ژاپن در هفته آینده حرکت میکند، ین افت کرد.
گزارش تورم به طرز شگفتانگیزی در ایالات متحده برای ترساندن سرمایهگذاران دیروز کافی نبود. شاخص قیمت مصرف کننده در ماه فوریه به ۳.۲درصد رسید و انتظارات مبنی بر ثابت ماندن آن در ۳.۱درصد پیشی گرفت. این داستان برای تورم هسته مشابه بود که کمتر از حد انتظار کاهش یافت. با وجود افزایش بیشتر تورم، بازارهای جهانی واکنش چندانی نشان ندادند.
در حالی که سرمایهگذاران به پیش بینی کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در ماه ژوئن پرداختند، دلار افزایش یافت، اما رشد آن محدود بود. به نظر میرسد سرمایهگذاران مطمئن هستند که این عقبنشینی تورم به طور قابل توجهی جدول زمانی کاهش فدرال رزرو را تغییر نخواهد داد، چرا که سایر دادههای منتشر شده در ایالات متحده اخیرا به خصوص در بازار کار در سمت ضعیفتر قرار گرفته اند. به طور کلی، عدم تقارن آشکاری در نحوه واکنش دلار به دادههای اقتصادی در ماههای اخیر وجود دارد.
به نظر میرسد انتشار دادههای قویتر نمیتواند ارزش دلار را افزایش دهد، در حالی که شاخصهای ضعیفتر آسیب جدی به این ارز ذخیره وارد میکنند. یکی از دلایل ناتوانی دلار در قویتر شدن، لحن آرام در بازارهای سهام بوده است که تقاضا برای دارایی امن مانند دلار را سرکوب کرده است. به عبارت دیگر، هر افزایش پایدار دلار ممکن است منجر به اصلاح بازارهای سهامی شود که رشد زیادی داشتند، اما به نظر این اتفاق قریب الوقوع نیست.
به طور خلاصه، این هنوز یک «حباب» در بازار سهام را نشان نمیدهد، حتی اگر ارزشگذاریها از نظر تاریخی گران باشند. با این حال، هرچه ارزش گذاریها بیشتر شود، در صورتی که اقتصاد انتظارات خوب بازار را برآورده نکند، بازار سهام در برابر فروش آسیب پذیرتر میشوند.
کد مطلب: 460713