کییر استارمر نخست وزیر بریتانیا شد
16 تير 1403 ساعت 9:52
گروه بین الملل: حزب کارگر در انتخابات زودرس پارلمان بریتانیا پیروز شد و سر کییر استارمر رهبر این حزب به جای ریشی سوناک نخستوزیر این کشور شد. این حزب با کسب ۴۱۲ کرسی از ۶۵۰ کرسی، اکثریت قاطعی در مجلس عوام به دست آورد تا پس از ۱۴ سال قدرت را از حزب محافظهکار پس بگیرد. ریشی سوناک در سخنرانی پیش از استعفای رسمی خود گفت که از رهبری حزب محافظهکار کنارهگیری میکند. پادشاه بریتانیا در دیدار با کییر استارمر از او به طور رسمی دعوت کرد که کابینه خود را تشکیل دهد.
کییر استارمر، پس از ملاقات با شاه در میان تجمع هوادارانش به مقر نخست وزیری در خیابان داونینگ لندن رفت و در اولین سخنرانی خود، به عنوان نخست وزیر گفت که تغییرات «بلافاصله آغاز میشود.»نخست وزیر جدید بریتانیا بر نیاز به مدارس و ساخت خانههای مقرون به صرفه اشاره کرد و اطمینان داد که «چالشهای یک جهان ناامن» را برجسته خواهد کرد.
او همچنین به ریشی سوناک، به عنوان اولین نخست وزیر آسیایی الاصل بریتانیا ادای احترام کرد. استارمر قول داد که «دولت خدمت» تشکیل دهد و «اعتماد را به سیاست بازگرداند.»او از همه کسانی که به او رای دادند قدردانی کرد و گفت که به همه به ویژه کسانی که به او رای هم ندادند «خدمت خواهد کرد.»
او اندکی پس از قطعی شدن پیروزیاش هم در جمع هوادارانش گفته بود که «باری از روی دوش کشور برداشته شده» و «تغییر از حالا آغاز میشود.»
بر اساس آخرین نتایج، حزب کارگر با کسب ۲۱۰ کرسی بیشتر نسبت به قبل موفق شد که ۴۱۲ کرسی پارلمان را کسب کند.
حزب محافظهکار هم که ۲۴۹ کرسی خود را از دست داد، در مجموع ۱۲۱ کرسی کسب کرد که این به معنای بزرگترین شکست این حزب از زمان تأسیس آن در قرن نوزدهم میلادی است.
ریشی سوناک، مسئولیت شکست فاجعهبار حزب محافظهکار را در انتخابات پارلمانی بر عهده گرفت.او پس از اعلام نتایج آرا به حامیان خود گفت: «مردم بریتانیا رای هوشمندانهای دادند. نکات آموزنده زیادی در آن است و من مسئولیت این شکست را بر عهده میگیرم.»
لیز تراس، نخستوزیر پیشین بریتانیا و چند نفر از اعضای کابینه از جمله وزیران دفاع، آموزش، دادگستری و علوم، و نیز پنی موردانت معاون پارلمانی دولت جزو شخصیتهای بلندپایهای هستند که کرسیهایشان را در مجلس از دست دادند.
جرج گالووی، سیاستمدار جنجالی و مجری پیشین شبکه تلویزیونی پرس تیوی ایران هم، تنها پنج ماه بعد از پیروزی در انتخابات میاندورهای در حوزه روچدیل در شمال انگلستان، این بار شکست خورد و کرسیاش را به حزب کارگر واگذار کرد.
حزب لیبرالدمکرات با کسب ۷۱ کرسی، بار دیگر سومین حزب بزرگ مجلس جدید بریتانیا شد.نایجل فراژ رهبر حزب راستگرای «اصلاح بریتانیا» که قبلاً هفت بار در راهیابی به مجلس بریتانیا ناکام مانده بود، این بار توانست کرسی کلکتون را از محافظهکاران بگیرد.
این حزب که قبلاً «حزب برگزیت» نام داشت، خواهان به صفر رساندن میزان خالص مهاجرت به بریتانیاست و با نتایجی غیرقابل پیشبینی در مجموع ۴ کرسی پارلمان را از آن خود کرد.
حزب اسانپی که خواهان استقلال اسکاتلند از بریتانیاست و در دوره قبل ۴۸ کرسی را به دست آورده بود، این بار فقط ۹ نماینده در مجلس دارد.
حزب سبز هم با دستیابی به ۴ کرسی پارلمان، به موفقیتی بیسابقه دست یافت.
از جمله مهمترین اهداف حزب سبز گسترش انرژیهای تجدیدپذیر، حفاظت و تقویت نواحی سبز اطراف شهرها و وضع حقوق قانونی برای اکوسیستمهای بریتانیا است. این حزب همچنین مخالف خصوصیسازی نظام درمانی همگانی است.
صبح جمعه با پایان شمارش آرا، ریشی سوناک آخرین سخنرانی خود را در مقابل مقر نخست وزیر بریتانیا در شماره ۱۰ خیابان داونینگاستریت لندن انجام داد.
او در سخنانش رقیب خود سرکییر استارمر را ستود و او را «مردی شایسته با روحیه خدمت به مردم» توصیف کرد و گفت که به او احترام میگذارد.
سوناک گفت که بریتانیا اکنون «قدرتمندتر» شده است و بریتانیا را «بهترین کشور جهان توصیف کرد.» سوناک در سخنانش همچنین اعلام کرد که از رهبری حزب محافظهکار کناره گیری خواهد کرد اما افزود که فقط زمانی که مقدمات انتخاب جانشین او فراهم شده باشد، این تصمیم را عملی میکند.
او خطاب به رای دهندگان گفت: «من پیام عصبانیت، ناامیدی شما را شنیدم و مسئولیت این شکست را بر عهده میگیرم.»
او و همسرش به کاخ باکینگهام رفتند و پس از استعفا به عنوان نخست وزیر سابق کاخ را ترک کرد. دقایقی پس از آن کاخ باکینگهام تایید کرد که پادشاه استعفای او را پذیرفته است.
پس از آن، سر کییر استارمر رهبر حزب کارگر به نزد شاه رفت و شاه او را رسما به عنوان نخست وزیر مامور تشکیل کابینه کرد.
پس از آن، طبق رسم همیشگی نخستوزیر جدید از کاخ باکینگهام راهی دفترش در داونینگاستریت لندن شد تا اولین سخنرانیاش را در مقام رئیس دولت انجام دهد.
ریشی سوناک، رهبر حزب محاظهکار که دومین تعداد نمایندگان پارلمان را دارد، حزب مخالف دولت میشود.
نخستوزیر ۶۱ ساله جدید بریتانیا کارنامه نسبتاً پرباری پیش از ورود به عرصه سیاست دارد.
پدرش کارگر یک کارخانه ابزارسازی و مادرش پرستار بود و او را به یاد کییر هاردی، بنیانگذار حزب کارگر بریتانیا کییر نام گذاشتهاند.
استارمر در کودکی در آزمون ورودی «مدرسه گرامر» (مشابه مدارس تیزهوشان ایران) قبول شد و در نوجوانی پیانو، فلوت و ویولن هم مینواخت. او سپس در رشته حقوق از دانشگاههای لیدز و آکسفورد لیسانس و فوقلیسانس گرفت.
او به عنوان یک وکیل حقوق بشری، در کشورهای آفریقایی و حوزه کارائیب پرونده افراد محکوم به اعدام را قبول میکند.
استارمر در دهه ۹۰ میلادی با پیروزی بر رستورانهای زنجیرهای مکدونالد در پرونده شکایت این شرکت از دو فعال محیط زیستی، به چهرهای شناختهشده تبدیل شد؛ پروندهای که تا دیوان حقوق بشر اروپا هم بالا رفت.
او در سال ۲۰۰۸ در دولت حزب کارگر به رهبری گوردون براون به عنوان رئیس دادستانی انگلستان و ولز انتخاب شد و تا سال ۲۰۱۴ هم در این مقام باقی ماند و بابت خدماتش لقب «سر» گرفت.
کییر استارمر در سال ۲۰۱۵ به عنوان نماینده وارد مجلس عوام شد و در دوران پس از همهپرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، وزیر سایه برگزیت و عملاً سخنگوی حزب کارگر در این زمینه بود.پس از شکست حزب کارگر در انتخابات سال ۲۰۱۹ و کنارهگیری جرمی کوربین، او خود را نامزد رهبری حزب کرد و در آوریل ۲۰۲۰ و در اوج موج اول همهگیری کرونا به مقام رهبری حزب اصلی مخالف دولت رسید.
همسر او ویکتوریا از خانوادهای یهودی میآید، هر چند که خود استارمر اعتقادات مذهبی ندارد. آنها یک دختر و یک پسر دارند؛ ولی تلاش کردهاند آنها را از جلوی دوربین دور نگه دارند.
نخستوزیر جدید بریتانیا حسابی اهل فوتبال است و از تیم آرسنال هواداری میکند.
کد مطلب: 479564