یک عضو جبهه اصلاحات: هیچگونه سهمخواهی از پزشکیان نخواهیم داشت
مسائل جامعه ما با مشکلات سیاست خارجی گره خورده است
5 مرداد 1403 ساعت 11:01
گروه سیاسی: یکی از اعضای جبهه اصلاحات با تأکید بر اینکه جبهه اصلاحات هیچگونه سهمخواهی از پزشکیان نخواهد داشت، گفت: ایشان دارد با جاهای مختلف مشورت میکند. واقع قضیه این است که کدام یک از گذشتگان اینقدر وقت گذاشتهاند برای اینکه نگاه و نظر دیگران را بشنوند؟! ما باید منتظر باشیم بعد از مسأله تنفیذ و تحلیف ببینیم از دل این چه چیزی بیرون میآید. ان شاء الله ما با یک دولت جوان، توانمند، امیدبخش، پرکار و از همه مهمتر صادق و سالم و پاکدست مواجه خواهیم بود؛ که امید بر باد رفته جامعه به تدریج بتواند برگردد.مشروح گفتوگوی خبرنگار جماران با حجتالاسلام و المسلمین محمد مقدم را در ادامه میخوانید:
ارزیابی شما از دیدار اعضای مجمع عمومی جبهه اصلاحات با آقای دکتر پزشکیان چیست؟ در این دیدار اعضای جبهه اصلاحات چه پیشنهادات و توصیههایی برای رئیس جمهور منتخب داشتند؟ یعنی مهمترین چالشهایی که اصلاحطلبان به ایشان یادآور شدند چه چیزهایی بود؟
مستحضر هستید که آقای پزشکیان یکی از سه کاندیدای جبهه اصلاحات بود؛ که قبل از اعلام نظر شورای نگهبان راجع کاندیداهای ریاست جمهوری، جبهه آنها را مشخص کرد. به هر حال یکی از این نفرات، که آقای دکتر پزشکیان بود، توسط شورای نگهبان احراز صلاحیت شد و طبیعی بود که جبهه اصلاحات تمام قد نسبت به کاندیدای خودش احساس مسئولیت کند و آنچه در توان داشت را در دوران انتخابات برای رأیآوری ایشان در ستادهای مختلف به کار گرفت.
بدیهی است که برای جبهه اصلاحات و خود آقای پزشکیان این علاقه متقابل وجود داشت که یک نشستی داشته باشند تا نقطه نظرات اعضای جبهه مطرح شود؛ و نگرانیها، راهکارها، پیشنهادات و مسائل دیگری که در این موضوع هست به وسیله این مهمترین مجموعه احزابی که در کشور به عنوان جبهه وجود دارد، منتقل شود. خود آقای پزشکیان هم ابراز علاقه کرده بود که این نشست برگزار شود و خوشبختانه با برنامهریزی انجام شده این نشست شکل گرفت.
به لحاظ اختیاری که از مجمع گرفته شد، بنابر این شد که هیأت رئیسه برنامهریزی برای نشست داشته باشند. در برنامهریزی هیأت رئیسه برای این نشست تعدادی از نفرات را مشخص کردند که به صورت کوتاه در موضوعات مختلف صحبتهایی داشته باشند. بنده را به عنوان یکی از اعضای حقیقی موظف کردند که در ارتباط با مسأله حقوق شهروندی، حقوق زنان و حقوق جوانان صحبتی را داشته باشم. بعد از من آقای اصغرزاده بود که در ارتباط با سیاست خارجی مطالبی را مطرح کرد. آقای نورمحمدی در ارتباط با مسائل و مشکلات جوانان در جامعه جامعه ما صحبتهایی را مطرح کرد. آقای دکتر ظفرزاده در رابطه با مسائل اقتصادی و آقای آرمین مسائل اجتماعی صحبت کردند. اینها نفراتی بودند که قبل از رئیس جبهه اصلاحات سخنرانی داشتند.
خانم منصوری به برنامه جبهه اصلاحات اشاره کرد که تمام تلاشش بر این بود که جامعه به سمت و سوی امیدزایی، امیدآفرینی و ایجاد یک دگرگونی و تحول برود. در نهایت هم ایشان مطرح کردند که علیرغم جبهه اصلاحات همه توانش را برای رأیآوری آقای دکتر پزشکیان قرار داده بود، هیچگونه سهمخواهی نخواهد داشت. طبیعتا رسالت اصلی جبهه اصلاحات این است که در جایگاه مردم قرار گیرد، دولت را رصد کند، قولهای آقای پزشکیان به مردم را نگاه کند و در واقع رسالت خودش را در این جهت تعریف کند که دنبال هیچگونه پست و مسئولیتی نباشد.
اگر افرادی توسط سنجهها و شاخصها مشخص شدند، مسأله دیگری است؛ ولی جبهه اصلاحات رسالت خودش به عنوان یک نهاد مدنی را پایش این مسأله میبیند که در خصوص قول و قراری که آقای پزشکیان نسبت به جامعه داده و بر اساس آنها با مردم پیمان بسته، حافظ، پاسدار و نگهبان این قرارها باشد و تمام تلاش جبهه هم این باشد که نهادهای مدنی و احزاب را تقویت کند. خانم منصوری در این سمت و سو صحبتهای بسیار خوب و مثبتی را مطرح کرد.
صحبت کوتاه من به آقای پزشکیان این بود که شما کسی هستید که در حال و هوا و فضای فکری نهجالبلاغه همیشه تنفس کردهاید و طبیعتا محوریترین مسأله حکمرانی نهجالبلاغه و حکمرانی مولا علی(ع) «عدالت» بوده و شما هم یکی از اهداف دوران حاکمیتتان را مسأله اجرای عدالت مطرح کردهاید. اما من کوشش کردم عدالت را باز کنم و گفتم عدالت فقط به معنای امر اقتصادی نیست و در واقع عدالت فقط برای معیشت جامعه نیست؛ که آن هم یک بخشی از عدالت است.
من آنجا مسأله را گسترش دادم و گفتم عدالت به حقوق پیوند خورده؛ چون عدالت چیزی جز ایفا یا استیفای حقوق دیگران نیست. وقتی پای حقوق وسط میآید، این حقوق نسبت به هر بخش و لایهای از جامعه باید دیده شود؛ حقوق شهروندی، زنان، جوانان، اقلیتهای دینی، اقوام مذهبی و تنوعهایی که در جامعه ایران هست. من بیشتر روی این زمینه صحبت و آرزو کردم ان شاء الله تلاش ایشان بر این باشد که زنان ما احساس کنند به آنها اجحافی نمیشود و برای احقاق حقوق زنان در جامعه تلاش شود.
جوانان ما احساس کنند جامعه به سمت شادی، شادابی، نشاط و طراوت دارد پیش میرود و حکومت آنها را میبیند. اقلیتهای دینی و یا اقوام مذهبی و به خصوص اهل سنتی که ما داریم، احساس کنند که در مدیریت جامعه سهیم هستند و اگر ما واقعا دولت ملی میخواهیم، با این نگاه باشد.
در پایان هم از ایشان خواهش کردم که اگر امکان داشته باشد یک گزارش روزانهای را در برنامه داشته باشند؛ یعنی یک گزارش بین سه تا پنج دقیقه به وسیله رسانه ملی یا روزنامه؛ و اگر ممکن نشد، ار طریف فضای مجازی مثل توئیتر و یا به هر حال در هر کانالی که خواسته ایشان هست، پیوند میان ایشان و جامعه شکل بگیرد.
بعد از من آقای نورمحمدی صحبت کرد؛ در ارتباط با مسائلی که جوانان این جامعه با آنها دست به گریبان هستند. از مسأله حضورشان در عرصه مدیریت کشور گرفته تا شرایطی که برای رشد و ارتقاء آنها در زمینههای مختلف علمی تا مسائل دیگر را باید مورد توجه قرار بدهند. آقای اصغرزاده مشکلات سیاست خارجی را مطرح کرد؛ که بالأخره مسائل جامعه ما با مشکلات سیاست خارجی گره خورده و دولت باید در برنامه خودش اولویت قرار بدهد از FATF گرفته تا مسأله تحریمها و روابطی که با دنیای بیرونی دارد، باید جزء برنامههایش باشد.
آقای ظفرزاده گزارشی از وضعیت اقتصاد نابهسامان کشور داد. در وضعیتی که کشور از نظر سطح تولید و ارتقاء کیفی اقتصادی در یک شرایط بسیار نگرانکننده است، ایشان راهکارهایی را در این زمینه مطرح کرد. در نهایت هم آقای آرمین سخنان مکتوب خودش را ارائه داد.
بعدش صحبتهای خود آقای پزشکیان بود. به نظر من بارزترین خصلت ایشان تواضع و فروتنی در نظر و عمل است. وقتی تواضع و فروتن باشی، به نگاه دیگران حرمت میگذاری. آدم رواداری و تحمل را در ایشان میبیند. در عمل هم انسان بسیار خاکی و افتادهای است و خود همین به سرعت بر دلها جای میگیرد. ایشان هم در خصوص مشکلات کشور صحبتهایی کرد و شاخصهایی که ایشان برای مدیرانشان در نظر گرفتهاند.
به تعبیر ایشان وقتی سنجهها مورد توجه قرار بگیرد و شاخصها ملاک باشد، افراد دیگر نمیگویند چرا من نه و چرا آن، هرکسی بر اساس شاخصها برنده شد و نمره قبولی آورد، میتواند در سطح کلان مدیر کشور باشد. از مجموعه و دیگر صاحبنظران و نخبگان سیاسی، فرهنگی و علمی کشور هم تقاضای کمک بیشتر کرد؛ که همیشه دولت را رصد کنند. ایشان گفت ما سعی میکنیم با ایجاد نهادهایی در کنار خودمان، نظرات را بشنویم.
به نظر من مهمترین نکتهای که ایشان روی آن عنایت داشت، این بود که سعی میکنیم دولتی نباشد که بر اساس گزارشها موفقیتهایمان را ببینیم؛ ما موفقیتهایمان را بر اساس نظارت و داوری مردم میبینیم. اگر در سطح عمومی جامعه و نظرات اکثریت مردم نسبت به ما مثبت و کارآیی ما مورد توجه بود، ما موفقتر هستیم.
شما به سازوکار شورای راهبری اشاره داشتید. بعضی از افراد سیاسی و رسانههای اصولگرا مثل خبرگزاری تسنیم و روزنامه کیهان انتقاد به این روند داشتهاند و آن را خالصسازی دانستهاند. نظر شما در خصوص این انتقادات به شورای راهبری دولت چهاردهم چیست؟
در عمل این گونه نیست. بالأخره هر کاری که بخواهد در سطح ملی و کلان انجام بگیرد، به تعبیر خود آقای پزشکیان، نمیتواند صد درصد باشد و طبیعتا نقصها و کاستیهایی دارد و ایشان هم میگوید ما این را پذیرا هستیم. اما آنچه مورد توجه ایشان هست، اصلا چنین نیست. طبیعتا یک سری از افراد در ستادها و جاهای مختلف دور ایشان بودهاند. تمام توجه و تأکید ایشان هم بر این است که سنجهها و شاخصها مشخص شود. اگر سنجهها و شاخصها بررسی شود، طبیعتا هیچکدام از این اتهامات نمیماند.
ایشان دارد با جاهای مختلف مشورت میکند. واقع قضیه این است که کدام یک از گذشتگان اینقدر وقت گذاشتهاند برای اینکه نگاه و نظر دیگران را بشنوند؟! من فکر میکنم بیانصافی است. ما باید منتظر باشیم بعد از مسأله تنفیذ و تحلیف ببینیم از دل این چه چیزی بیرون میآید. ان شاء الله ما با یک دولت جوان، توانمند، امیدبخش، پرکار و از همه مهمتر صادق و سالم و پاکدست مواجه خواهیم بود؛ که امید بر باد رفته جامعه به تدریج بتواند برگردد.من اتفاقا معتقدم هستم تا اینجای کار تلاش ایشان قابل تقدیر است و به جای نق زدن باید کمک کرد.
آیا جبهه اصلاحات به صورت مصداقی فرد خاصی را برای وزارتخانهای به آقای پزشکیان معرفی کرده است؟
اصلا؛ و بنایش هم بر این نیست. البته نامهای آمده بود و جبهه برای احزاب فرستاد. احزاب میتوانند کار خودشان را انجام بدهند. معنایش این نیست که نفراتی که اینها میدهند، همین است. مورد ارزیابی قرار میگیرد و آقای ظریف در مصاحبه گفت که از میان این نفرات 10 نفر میآیند و بعد این 10 نفر به سه نفر پالایش میشود، به رئیس جمهور میدهند و رئیس جمهور از میان این نفرات فرد مورد نظر و نزدیکتر به سنجهها و شاخصها را انتخاب میکند.به نظر من این تنها راهی است که به عقل جمعی رسیده و عمده این است که مبنا و معیار برای گزینش مسئولان، عقل و خرد جمعی است و بتوانیم از امیدوارم اولین تجربهای که در این زمینه داریم با موفقیت بیرون بیاییم.
افراد مختلف در زمینههای مختلف چالشهایی را برای کشور ذکر میکنند که شما هم به چند مورد آنها مثل FATF و برجام اشاره کردید. برخی افراد میگویند معیشت مردم باید اولویت باشد و برخی هم میگویند که همه اینها به FATF و برجام گره خورده است. نظر شما در این خصوص چیست؟
خود ایشان هم گفتند تیمهایی هستند که مسائل اصلی را اولویتبندی میکنند. ما باید واقعیتها را هم مورد توجه قرار بدهیم. امیدواریم حاکمیت نیز به این دیدگاه رسیده باشد که راه برون رفت از مشکلات کشور این است که وحدت به معنای واقعی کلمه شکل بگیرد، منافع ملی سرلوحه تصمیمگیریها باشد. انصاف این است که آقای پزشکیان در این جهت کم نگذاشته و امیدوارم دیگران هم همراهی و کمکش کنند؛ و در نهایت نفعش به مجموع جامعه و نظام برسد.
امروزه کشور ما و نظام اسلامی و حاکمیت نیاز به همدلی و همراهی دارد؛ همانگونه که رهبری هم بارها تأکید کرده است. این همدلی و همراهی باید بین قوای سهگانه و نیروهای مختلف کشور شکل بگیرد. به هر حال با لطفی هم که خدا شامل حال مردم کرده، انسانی با این امید که میخواهد خدمتگزار مردم باشد و با سابقه پاکی که از خودش بر جای گذاشته، ان شاء الله امید را در جامعه زنده کند و همه ما کنار همدیگر شاهد بالندگی و موفقیت روزافزون جامعه ایران و نظام اسلامی باشید.
کد مطلب: 483173