گروه سياسي: با نزدیک شدن مهلت دستیابی به توافق نهایی هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ دو تن از سناتورهای ارشد آمریکا در نامهای به باراک اوباما خواستهاند که در این توافق بازرسی سرزده از تاسیسات اتمی ایران برای دو دهه منظور شود.
رابرت منندز، رئيس کمیته روابط خارجی سنا از حزب دمکرات و لیندسی گراهام، از حزب جمهوریخواه آمریکا در نامهای به اوباما خواسته اند که توافق نهایی با ایران «شامل سازوکاری برای بازرسی درازمدت و راستیآزمایی باشد که دستکم ۲۰ سال طول بکشد.» این اعضای سنا همچنین خواستهاند که بازرسیها حالت سرزده داشته باشد و بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بتوانند به همه تاسیسات، افراد و اسناد دسترسی داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه این نامه در کنگره آمریکا ارائه شده است و گروهی از نمایندگان نیز برای تحت فشار گذاشتن ایران در آستانه به پایان رسیدن مهلت مذاکرات، مایل به امضای آن هستند. شرط دیگری که این دو خواستار آن شدهاند شفافیت کامل برنامه اتمی ایران در رابطه با هرگونه ابعاد نظامی احتمالی این برنامه است. آنها خواستهاند که ایران همه چیز را علنی کند و به اوباما نوشتهاند: «تنها زمانی که ایران جزییات کامل برنامه خود را ارائه کند، میتوان اقدام به لغو تحریمها کرد.»
در نامه همچنین تاکید شده است که در نهایت تحریمها باید مرحله به مرحله و در پروسه زمانی طولانی برداشته شود و همه پیامدهای «عدم پیروی» یا «تخطی» ایران از مفاد توافق در متن توافق آورده شود. هفته گذشته نیز مجلس نمایندگان آمریکا نامهای با ۳۴۲ امضا از مجموع ۴۳۵ نماینده به اوباما فرستاد که در آن آمده بود که کنگره موافق کاهش تحریمهای ایران است به شرطی که جمهوری اسلامی دست از حمایت «از تروریسم» بردارد، توسعه برنامه موشکهای بالستیک و سایر سلاحهای «غیرمتعارف» را متوقف سازد و اثبات کند که این گام ها را برداشته است.
در ماه دسامبر و ژانویه گذشته نیز کنگره آمریکا قصد تشدید تحریمها علیه ایران را داشت که با مقاومت اوباما روبرو شد. کاخ سفید با این سیاست مخالفت و آن را اقدامی جهت بازگشت از مسیر مذاکره ارزیابی کرد. این نمایندگان همچنین خواستهاند که هر گونه کاهش تحریمها از سوی رئیس جمهوری ابتدا به تایید کنگره برسد. روز گذشته سناتور منندز گفت که او به شدت طرفدار تلاش برای رسیدن به یک توافق است اما اگر این توافق نزدیک نباشد، نباید مهلت نهایی تنها برای «مهلت دادن» تمدید شود.
وی در یک سخنرانی در سنا گفت: «اگر ایران بخواهد از تحریمها خلاص شود، باید به شکلی محسوس به جهان نشان دهد که از تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای دست برداشته است.» او همچنین هشدار داد که اگر ایران سانتریفوژهای موجود خود را حتی به شکل غیرفعال هم نگه دارد و تأسیسات سانتریفوژی را برنچیند، ممکن است سناتورها برای بازگرداندن تحریمهای شدید قبلی اقدام کنند.