یک بازی ماهرانه علیه ایران در حال انجام است
می خواهند پزشکیان را وارد شرایط سخت کنند
22 شهريور 1403 ساعت 10:06
گروه سیاسی: طی روزهای گذشته، سیانان و وال استریت ژورنال به نقل از منابع ناشناس ادعا کردند که ایران موشکهای بالستیک کوتاهبرد خود را به روسیه منتقل کرده است، موشکهایی که ادعا میشود در جنگ علیه اوکراین نیز مورد استفاده قرار گرفته است. سخنگوی اتحادیه اروپا نیز مدعی شد: «ما اطلاعات موثقی از سوی متحدان دریافت کردهایم که حکایت از اقدام ایران در ارسال موشکهای بالستیک به روسیه دارد.»
به گزارش فرارو، اگرچه ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این ادعا را تکذیب کرده است، اما مقامهای اتحادیه اروپا و آمریکا تهدیدهایی درباره تحریمهای احتمالی جدید علیه ایران را مطرح کرده اند. با توجه به این که مسعود پزشکیان، رئیس جمهور کشور، به زودی عازم نیویورک خواهد شد، پرسشهایی درباره تاثیر این ادعا و اثرات آن بر سیاست خارجی ایران مطرح است. فرارو در راستای پاسخ دهی به این پرسشها با علی بیگدلی، کارشناس ارشد سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل گفتگو کرده است:
علی بیگدلی به فرارو گفت: «آقای پزشکیان چه در جریان مناظرههای انتخاباتی و چه پس از آن قولهایی داده که یکی از مهمترین وعده ها، بهبود شرایط معیشتی و بهبود روابط با اروپا و کشورهای غربی در راستای کاهش تحریمها است. بر این اساس یکی از مهمترین مطالبات این است که ملاقاتی با مقامهای ارشد آلمان، فرانسه و سایر کشورهای مناقشه برانگیز داشته باشد. حقیقت عریان است و باید قبول کنیم. آمریکا از برجام خارج شده و فقط ما مانده ایم و اروپاییها و به همین دلیل هم چارهای نداریم جز ایجاد آرامش و دوستی با اتحادیه اروپا. اروپاییها میتوانند دریچهای برای حل مشکلات ما با غرب باشند. به نظر میرسد بخشی از هیاهویی که از سوی غرب درباره موشکهای ایرانی اعطا شده به روسیه مطرح میشود، شبیه به یک موضوع من درآوردی برای اعمال فشار علیه ایران است. به خصوص با توجه به این که رئیس جمهور در آستانه سفر به نیویورک است، گویی میخواهند از وی امتیازات بیشتری بگیرند.»
وی افزود: «همه میدانیم که مطرح شدن مسائل مرتبط با اوکراین برای اتحادیه اروپا اهمیت بسیار زیادی دارد و در نتیجه گویی تلاش میشود شرایطی ایجاد شود که آقای پزشکیان، در شرایطی سخت در برابر اروپا قرار بگیرد؛ بنابراین باید در حوزه سیاست خارجی بسیار هشیار و واقع بین باشیم تا بتوانیم این فشار را از روی خود برداریم. هر اندازه که موضع آقای پزشکیان تضعیف شود، غربیها میتوانند امتیازات بالاتری از ما بگیرند. این نکته بسیار مهم را نیز به یاد داشته باشیم که هم اکنون در آستانه تصمیم بسیار مهم شورای حکام هم قرار داریم و جایی برای بی گدار به آب زدن نداریم. آخرین صحبتهای رافائل گروسی درباره ایران هم چندان دوستانه نبود، همچنین انتخابات آمریکا نیز در پیش است و باید هر چه سریعتر پیش از این که رئیس جمهور جدید آمریکا مشخص شود، با اتحادیه اروپا به یک آرامش برسیم. اگر در نشست شورای حکام به مشکل برخورد کنیم احتمال تحریمهای بیشتر و چالشهای متعدد اقتصادی مواجه خواهیم شد.»
این تحلیلگر ارشد حوزه سیاست خارجی در ادامه گفت: «ما به طور دقیق نمیدانیم که انتشار خبر درباره موشکهای ایران دقیقا از سوی کدام کشور یا کشورها انجام شده و فقط میتوانیم درباره اهداف پشت آن گمانه زنی کنیم. آمریکاییها در این باره اظهار بی اطلاعی کرده اند، این نشان میدهد که یک بازی بسیار بسیار ماهرانه و ظریف علیه ایران در حال انجام است. چطور ممکن است آمریکا با وجود قدرت اطلاعاتی که دارد اظهار بی اطلاعی کند و اتحادیه اروپا تا این حد روی آن مانور دهد. به همین دلیل است که میگویم، هدف، زیر فشار قرار دادن ایران است. اگرچه برخی معتقدند روسیه هم در این میان نقش دارد، اما معتقدم اتحادیه اروپا اکنون بیشترین سود را با اعمال فشار بر ایران میبرد.»
وی افزود: «وضعیت معیشتی مردم به رفع تحریمها و برجام گره خورده، اما برجام ۲۰۱۵ به طور کامل از بین رفته است و علت هم خروج ایران از تعهدات هستهای است. گروسی نیز در این زمینه به ویژه در ۳ سال اخیر، بارها ابراز نارضایتی کرده است؛ بنابراین اگر میخواهیم برجام را اجرا کنیم باید به سمت مذاکرات جدید برویم و هم بر اساس تغییرات جدید در سانتریفیوژها و هم به علت افزایش حجم اورانیوم غنی سازی شده به توافق برسیم. اروپاییها به شدت نگران حجم اورانیوم غنی سازی شده ایران هستند. ایران نیز باید نوع نگاه خود را نسبت به غرب تغییر داده و انعطاف پذیرتر عمل کند. به جز مسئله موشکی، اروپا و آمریکا مایلند با کاهش تنش منطقهای بتوانند مبادلات خود را افزایش داده و سود اقتصادی دریافت کنند. اظهارنظرهای آقای عراقچی هم تا حدودی دلگرم کننده بوده و سفر اخیر آقای پزشکیان به عراق هم تا حدودی گمانه زنیها را افزایش داده که شاید این سفر با هدف تبادل پیام آمریکا به ایران از طریق عراق بوده است.»
کد مطلب: 490702