به روز شده در ۱۴۰۳/۱۰/۲۶ - ۰۹:۳۰
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۶/۳۰ ساعت ۱۱:۱۰
کد مطلب : ۴۹۱۹۰۸
مجلس نمی‌تواند هم قانون‌گذاری کند، هم مجری و هم ناظر باشد

نمایندگان در اقدامی عاجل تکلیف نهادهای موازی قانون‌گذاری را مشخص کنند

نمایندگان در اقدامی عاجل تکلیف نهادهای موازی قانون‌گذاری را مشخص کنند
گروه سیاسی: سخنگوی جبهه اصلاحات گفت: از نمایندگان مجلس شورای اسلامی استدعا داریم برای حفظ شأن مجلس و قرار گرفتن مجلس در جایگاه قانونی خود بنا به فرموده حضرت امام (ره) که باید در رأس امور باشد به جای دخالت در اجرا نسبت به تعیین تکلیف نهادهای موازی که دخالت در امر قانون‌گذرای نموده و عملا اختیار و نظارت را از این رکن مهم نظام جمهوری اسلامی برخلاف قانون اساسی سلب نموده و موجب مخدوش شدن جایگاه تنها رکنی که باید قانون گذاری کند شده‌اند، اقدام عاجل به عمل آورند.
 
به گزارش ایلنا، جواد امام  درباره اخباری که از گوشه و کنار درباره دخالت برخی نمایندگان مجلس برای انتصابات دولتی گفت: وقتی نماینده مجلس رأی را از یک شهری می‌گیرد، در سطح «ملی» نماینده مجلس برای تصمیم‌گیری و قانون‌گذاری است. همان‌طور که طبق قانون، انتخاب وزرا به عهده مجلس است، در ازای این رأی و اعتباری که مجلس به یک نفر به عنوان وزیر می‌دهد و توسط رئیس‌جمهور منصوب می‌شود، به موجب قانون دارای اختیاراتی است. اگر نماینده بخواهد در انتصاب افراد نقش داشته باشد یا اعمال نظر کند، تهدید اختیارات دستگاه اجرایی محسوب می‌شود.

در صورتی‌که هرگونه کوتاهی یا اختلالی در حوزه مدیریتی و اجرا در هر وزارتخانه‌ای ایجاد شود، مسئول و بالاترین مقام وزیر است که باید پاسخگو باشد. اگر قرار بر این باشد که نمایندگان مجلس در انتصاب مسئولین اجرایی اعمال‌نظر کنند، اصل تفکیک قوا و اصل مسئولیت و اختیار به هم می‌ریزد. 
وی افزود: ما نمی‌توانیم اختیار را از وزرا سلب کنیم، در عزل و نصب‌ها دخالت کنیم، ولی مسئولیت آن را کماکان بر عهده دستگاه‌های اجرایی و وزیر مربوطه قرار دهیم.

رهبری هم قبلا توصیه‌هایی داشتند، در انتخابات اخیر برخلاف دو انتخاب گذشته، اکثریت به نوع نگاه حامیان و شخص آقای پزشکیان رأی دادند و تعداد قابل‌توجهی از همین نمایندگان، منتخب اقلیتی هستند که برخلاف نگاه و رأی‌ آقای پزشکیان بوده و شاید احساس می‌کنند منافع‌شان تهدید می‌شود. در صورتی که اولویت اول نماینده امروز مجلس حوزه انتخابیه و حامیان او نیست، بلکه اولویت امروز او باید از یک نگاه ملی برخوردار باشد. باید برای مشکلات و خروج از بن‌بست‌های کشور در سطح ملی تدبیر کند. 

این فعال سیاسی تصریح کرد: بنابراین برخی نمایندگان مجلس، نگران آرا و پایگاه رأی‌شان در حوزه های محلی هستند و این امر موجب شده که دخالت کنند و برای آینده خودشان و حامیانشان این فشارها و اعمال‌نظرها را انجام دهند. عملا این رفتار در تعارض با  منافع ملی، مصلحت، جایگاه مجلس و در تعارض با قانون است. اصل تفکیک قوا را به هم ریخته و اصل تناسب اختیار مسئولیت را در این‌جا مخدوش می‌کند. اگر قرار است نمایندگان در انتصابات اعمال‌نظر کنند و نقش داشته باشند، دیگر هیچ ضرورتی در نظارت وجود ندارد، نمی‌توانند از وزرا سوال کنند و وزرا را مورد استیضاح قرار دهند.

آن موقع خود نماینده باید پاسخگو باشد و این پاسخگویی در اختیار افکار عمومی قرار بگیرد که این نمایندگان هستند که مدیران اجرایی را منصوب می‌کنند و اگر اشکال و ناکارآمدی متوجه حوزه دولت شد، دیگر دستگاه اجرایی نباید پاسخگو باشد، بلکه خود مجلس و نمایندگان آن هستند که باید پاسخگو باشد. 

وی افزود: بنابراین مجلس نمی‌تواند هم قانون‌گذاری کند، هم مجری و هم ناظر باشد. اگر اینطور باشد باید نظارت از مجلس و مسئولیت از دولت گرفته شود و به هم ریختن اختیارات و مسئولیت مطرح می‌شود. رسانه‌ها و نهادهای مدنی و سیاسی و  می‌باست ایفای نقش کرده و این موضوع را برای تنویر افکار عمومی شفاف کرده و از نمایندگان سؤال کنند که بنا به چه دلایلی در انتخاب مدیران اجرایی دخالت می‌کنند. 

 امام درباره ضرورت پاسخگو کردن نمایندگان مجلس برای عملکرد خود با توجه به توصیه رهبری در چهارچوب اختیارات و وظایف قانونی مجلس گفت: بله، در اینجا افکار عمومی و رسانه‌ها باید ناظر بر عملکرد مجلس عمل نموده و از مجلس به صراحت سوال شود که بنا به چه حقی در امر اجرا و انتخاب مدیران اجرایی دخالت می‌کنند؟ مجلسی که باید قانون‌گذار باشد نه مجری. مجلسی که باید ناظر بر اجرا باشد نه اینکه خود در اجرا دخالت کند. این روند باید شفاف باشد و مشخص شود نمایندگان مجلسی که در انتخاب مدیران اجرایی دخالت می‌کنند، بنا به چه ادله‌ای این کار را می‌کنند و توجیه‌شان چیست.

وی تصریح کرد: در اینجا هیأت‌رئیسه مجلس، مسئول است، نهاد نظارت بر عملکرد نمایندگان می‌بایست بیشتر فعال شود، قوه‌قضائیه باید در این زمینه فعال شود، مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان نهاد بالادستی و ناظر بر اجرای سیاست‌های کلان نظام از طرف رهبری، باید مستقل از جایگاه خود ورود کرده و این موارد را به صورت شفاف در اختیار رهبری و در اختیار افکار عمومی قرار دهد. این دخالت، صریح و غیرقانونی است و اگر افکار عمومی نسبت به این موضوع فعال‌تر عمل کند، باعث تنظیم رفتار نمایندگان هم خواهد شد.

این فعال سیاسی افزود: در خاتمه از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی استدعا داریم برای حفظ شأن مجلس و قرار گرفتن مجلس در جایگاه قانونی خود بنا به فرموده حضرت امام (ره) که باید در رأس امور باشد به جای دخالت در  اجرا نسبت به تعیین تکلیف نهادهای موازی که دخالت در امر قانون‌گذرای نموده و عملا اختیار و نظارت را از این رکن مهم نظام جمهوری اسلامی برخلاف قانون اساسی سلب نموده و موجب مخدوش شدن جایگاه تنها رکنی که باید  قانون گذاری کند شده‌اند، اقدام عاجل به عمل آورند.
برچسب ها: جواد امام
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها