عمر باتری خودرو چقدر است و چطور میتوان آن را افزایش داد؟
15 مهر 1403 ساعت 10:56
گروه کسب و کار: باتری خودرو یکی از اجزاء حیاتی آن بهشمار میآید که نقشهای مهمی مانند روشن کردن موتور و تامین برق برای تجهیزات الکترونیکی (مثل چراغها، رادیو، سیستم صوتی و تصویری، سیستم تهویه هوا، برفپاککنها و شیشه بالابرهای برقی) را بر عهده دارند. به همین دلیل، آگاهی از طول عمر مفید باتری و زمان تعویض آن اهمیت بسیار زیادی دارد. در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا به این پرسش پاسخ دهیم که عمر باتری خودرو چقدر است و چگونه میتوان آن را افزایش داد؛ پس با ما همراه باشید.
عمر مفید باتری ماشین
یکی از مهم ترین نکات هنگام خرید و فروش خودرو کارکرده، توجه به عمر باتری خودرو است. معمولا وقتی برای تعویض باتری خودرو اقدام میکنید، در مشخصات فنی باتری، مدت زمان عمر آن قید شده است. با این حال میتوان گفت که باتریها بهطور میانگین بین ۲ تا ۵ سال عمر میکنند. البته، عمر مفید واقعی آنها معمولا حدود ۲ تا ۳ سال است؛ اما با مراقبت مناسب و انجام سرویسهای دورهای میتوان عمر باتری را تا ۵ سال نیز افزایش داد.
نشانهها و علائم خرابی یا ضعیف شدن باتری ماشین
علائم و نشانههای مختلفی وجود دارند که ضعیف شدن باتری را به شما هشدار میدهند. این علائم و نشانهها به شرح زیر هستند:
• روشن شدن چراغ چک موتور: چراغ چک موتور ممکن است به مشکلات مختلفی از جمله ضعف باتری اشاره داشته باشد. اگر این چراغ روشن شود و علائم دیگری مانند مشکلات استارت زدن یا ضعف سیستمهای الکتریکی خودرو نیز مشاهده شود، بهتر است باتری را بررسی و در صورت نیاز تعویض کنید.
• روشن شدن کند موتور: موتور باید بلافاصله بعد از استارت زدن روشن شود. اگر موتور با تاخیر روشن میشود، ممکن است باتری ضعیف باشد یا دینام و استارت خودرو دچار مشکل شده باشند.
• عدم روشن شدن موتور: اگر هنگام استارت زدن، خودرو فقط چند کلیک میکند و روشن نمیشود، احتمالا باتری ضعیف است. اگر خودرو با چند تلاش روشن شود، این نشاندهنده ضعف باتری است؛ اما اگر روشن نشود، ممکن است باتری بهطور کامل از کار افتاده باشد.
• کمنور شدن چراغهای جلو: یکی از نشانههای واضح پایان عمر باتری، کاهش نور چراغهای جلو است. باتری ضعیف نمیتواند بهطور کامل چراغهای جلو را روشن نگه دارد؛ در نتیجه، نور آنها کم میشود.
• مشکلات سیستمهای الکتریکی: سیستمهایی مانند رادیو، چراغهای داشبورد، برفپاککن، شیشه بالابر برقی و سیستم تهویه، همگی به باتری وابسته هستند. اگر این سیستمها به درستی کار نکنند، ممکن است باتری شما ضعیف شده باشد.
• بوی بد: اگر از خودرو بوی ناخوشایندی مانند بوی تخممرغ فاسد یا گوگرد استشمام کردید، ممکن است باتری دچار نشتی شده باشد. این بو معمولا ناشی از قدیمی شدن باتری یا آسیبدیدگی آن است و نشان از خرابی باتری و نیاز به تعویض آن دارد.
همچنین باتری خودرو بهطور معمول بین ۲ تا ۵ سال عمر میکند. اگر چندین سال است که باتری خود را تعویض نکردهاید، احتمالا وقت تعویض آن رسیده است.
دلایل کاهش عمر باتری خودرو چیست؟
دلایل متعددی وجود دارند که میتوانند عمر باتری خودرو را کاهش دهند. از مهمترین دلایل کاهش عمر باتری خودرو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• خطاهای رانندگی: بسیاری از رانندگان ممکن است پس از توقف موتور به اشتباه سیستمهای الکتریکی خودرو مانند چراغها یا سیستم صوتی را بدون خاموش کردن فعال بگذارند. این کار باعث تخلیه باتری و کاهش عمر آن میشود.
• آبوهوای بیش از حد گرم یا سرد: آبوهوای بسیار گرم یا بسیار سرد تاثیر زیادی بر عملکرد و عمر باتری دارد. در مناطق گرم، باتریها به دلیل تبخیر مایعات داخلی سریعتر فرسوده میشوند و در مناطق سرد، باتریها برای تامین انرژی بیشتر تحت فشار قرار میگیرند.
• برق دزدی: برخی خودروها به دلیل مشکلات در سیستمهای الکترونیکی بهطور مداوم از باتری برق میکشند. این مشکل اگر حل نشود، عمر باتری را به سرعت کاهش میدهد.
• اختلال در سیستم شارژ: اگر سیستم شارژ باتری دچار نقص شود، باتری به درستی شارژ نمیشود و سریعتر تخلیه خواهد شد که این مشکل میتواند ناشی از فرسودگی دینام یا تسمهها باشد.
• خرابی دینام: دینام خودرو وظیفه شارژ باتری را بر عهده دارد. اگر دیود دینام خراب باشد، حتی هنگام خاموش بودن موتور نیز ممکن است شارژ باتری تخلیه شود.
• توقفهای مکرر در فواصل کوتاه: روشن و خاموش کردن مکرر خودرو در فواصل کوتاه باعث میشود که باتری فرصت کافی برای شارژ مجدد پیدا نکند و عمر آن کاهش یابد.
• اتصالات شل یا پوسیده: کابلهای باتری اگر شل یا پوسیده باشند، نمیتوانند جریان الکتریکی را به خوبی منتقل کنند و باتری نمیتواند به درستی شارژ شود.
• خوردگی پایانههای باتری: خوردگی پایانههای باتری، یکی از دلایل اصلی کاهش عمر باتری است. این خوردگی مانع شارژ صحیح باتری میشود و کاهش کارایی آن را به دنبال خواهد داشت.
روشهای افزایش طول عمر باتری خودرو
یکی از پرسشهای مهمی که دارندگان خودرو مطرح میکنند، این است که چگونه باتری خودرو را سالم نگه داریم؟ از مهمترین این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. از خاموش و روشن کردن مکرر خودرو در فواصل کوتاه خودداری کنید.
زیاد خاموش و روشن کردن ماشین در مدت زمان کوتاه، باتری را تحت فشار قرار میدهد و باعث کاهش عمر آن میشود.
۲. اطمینان حاصل کنید که باتری شل نشده باشد.
اگر در جادههای ناهموار رانندگی میکنید، به مرور زمان ممکن است اتصالات باتری شل شوند. بررسی منظم پایانههای باتری برای اطمینان از محکم بودن آنها میتواند از ضعیف شدن زودهنگام باتری جلوگیری کند.
۳. قبل از خاموش کردن خودرو، تمامی تجهیزات برقی را خاموش کنید.
پیش از خاموش کردن موتور خودرو مطمئن شوید که چراغها، رادیو و سیستم صوتی خاموش باشند تا از تخلیه باتری جلوگیری شود.
۴. باتری و پایانههای آن را تمیز نگه دارید.
بهطور منظم گردوغبار و آلودگیها را از روی باتری پاک کنید. برای این کار میتوانید مسواک و مخلوط آب و جوش شیرین را بهکار ببرید؛ سپس آن را با آب سرد بشویید و باتری را خشک کنید.
۵. باتری را بهطور دورهای آزمایش کنید.
ولتاژ باتری را با دستگاه مخصوص اندازهگیری کنید. در صورت عدم دسترسی به این دستگاه میتوانید از مکانیک بخواهید که این کار را انجام دهد.
۶. در حالت درجا، سیستمهای برقی را خاموش کنید.
هنگامی که خودرو در حالت درجا کار میکند، رادیو، کولر و سایر تجهیزات الکتریکی را خاموش نگه دارید تا فشار کمتری به باتری وارد شود.
۷. حداقل یک بار در هفته از خودرو استفاده کنید
در صورت استفاده کم از ماشین خود، حداقل یک بار در هفته با آن رانندگی کنید تا باتری شارژ شود و از افت انرژی آن جلوگیری به عمل آید.
۸. سرویس منظم خودرو
خودرو را بهطور منظم برای بررسی و سرویس به مکانیکی ببرید تا از سلامت باتری و سایر اجزاء ماشین مطمئن شوید.
حرف آخر
در این مطلب تلاش کردیم تا به این پرسش پاسخ دهیم که عمر باتری خودرو چقدر است؟ همانطور که گفتیم، طول عمر باتری خودرو بین 2 تا 5 سال است؛ ولی با رعایت نکات گفتهشده در این مطلب میتوانید عمر باتری خودرو خود را به 5 سال نزدیک کنید. همچنین با یادگیری نشانههای اتمام عمر باتری خودرو این امکان را دارید که زودتر متوجه خرابی باتری شوید و آن را تعویض کنید.
کد مطلب: 494443