تاثیر انتخاب هریس یا ترامپ بر رابطه آمریکا و اروپا
14 آبان 1403 ساعت 11:00
گروه بین الملل: متحدان اروپایی آمریکا، فارغ از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، خود را برای مواجهه با آمریکایی آماده میکنند که علاقه کمتری به تعامل با آنها دارد.
انتخابات کنونی آمریکا پس از گذشت دو سال و نیم از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین برگزار میشود، جنگی که واشنگتن در آن بزرگترین نقش را در دفاع از کییف داشته است. اما آیا این حمایت در صورت پیروزی ترامپ هم ادامه خواهد یافت و یا اینکه او اصلا تا چه حد به متحدان ناتو متعهد خواهد بود؟
پیروزی کامالا هریس احتمالا به معنای ادامه سیاستهای کنونی آمریکا خواهد بود، اما مخالفت جمهوریخواهان و خستگی مردم آمریکا از جنگ، اروپاییها را نسبت به احتمال پایان این حمایت نگران کرده است.تمایل ترامپ به اعمال تعرفههای تجاری بر شرکای آمریکا نیز برای اروپایی که با رشد اقتصادی کند دست و پنجه نرم میکند، نگرانکننده است. اما این تنها بازگشت احتمالی ترامپ نیست که اروپا را نسبت به آیندهای سخت نگران کرده است.
ریچل تاسندفروند، پژوهشگر ارشد شورای روابط خارجی آلمان در برلین گفت: «نقش مرکزی اروپا در سیاست خارجی آمریکا دیگر مثل اوایل دوران بایدن نیست. به این معنا بایدن آخرین رئیسجمهور فراآتلانتیکی محسوب میشود.»او افزود که ایالات متحده به سمت آسیا گرایش بیشتری پیدا خواهد کرد و این یعنی «اروپا باید نقش فعالتری ایفا کرده و همچنین تواناییش در تامین امنیت خود را بالا برد.»
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، نیز هنگام امضای پیمان دفاعی جدید با بریتانیا، متحد ناتو، گفت که ایالات متحده تمرکز بیشتری بر منطقه هند و اقیانوس آرام خواهد داشت و این سوال مطرح است که آیا این به معنای کاهش ایفای نقش آمریکا در اروپا است یا خیر.
ایان لسر، پژوهشگر ارشد صندوق مارشال آلمان در بروکسل، گفت: «اروپا بیش از هر چیز به دنبال اطمینان از ثبات و پیشبینیپذیری واشنگتن استاما در صورت بازگشت ترامپ، احتمالا آشفتگی و ناپایداری بیشتر خواهد بود.»او همچنین گفت: «در صورت پیروزی هریس، احتمال تداوم سیاستها وجود دارد، زیرا بسیاری از افرادی که در دولت بایدن سیاستها را شکل دادند، احتمالا در سمتهای خود باقی میمانند.»
لسر افزود: «هم آمریکا و هم اروپا بهطور فزایندهای بر رقابت با آسیا تمرکز کردهاند، اما جنگی که در اروپا جریان دارد، باعث شده که هزینههای احتمالی کنارهگیری آمریکا از تامین امنیت اروپا امروز بسیار بیشتر از چند سال پیش باشد. اینکه اروپا تا چه حد میتواند با این شرایط کنار بیاید، به سرعت وقوع تغییرات بستگی دارد.»
بودجه دفاعی پایین اروپا سالها موضوع انتقاد دولتهای هر دو حزب ایالات متحده بود. با این حال، پس از حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، اعضای ناتو، از جمله آلمان، بودجه دفاعی خود را افزایش دادهاند. پیشبینی میشود امسال ۲۳ عضو از ۳۲ عضو ناتو به هدف اختصاص ۲ درصد تولید ناخالص داخلی برای هزینههای دفاعی برسند، این در حالی است که یک دهه پیش تنها سه کشور به این هدف رسیده بودند.ترامپ در دوره پیشین ریاست جمهوری خود تهدید کرده بود که کشورهایی را که «بدهیشان را پرداخت نمیکنند» رها خواهد کرد. او در کارزار انتخاباتی فعلی نیز گفته است که روسیه میتواند با این کشورها هر کاری که میخواهد بکند.
سخنان تهدیدآمیز ترامپ اعتماد را تضعیف کرده و کشورهایی مانند استونی، لتونی، لیتوانی و لهستان را که از نظر جغرافیایی نزدیکتر به روسیه قرار دارند را نگران کرده است.
اروپاییها جنگ اوکراین را چالشی حیاتی میدانند. اما ایالات متحده احتمالا چنین نگاهی ندارد.تاسندفروند گفت: «اگر ترامپ پیروز شود، به نظر میرسد علاقهای به ادامه حمایت از اوکراین در این جنگ نداشته باشد و به سرعت به سمت آتشبس یا توافق صلحی پیش برود که شاید مورد پسند کییف نبودخ و اروپا هم برای آن آماده نباشد. اگر آمریکا حمایت نظامی خود را متوقف کند، اروپا به هیچ وجه نمیتواند جای آن را پر کند.»لِسِر گفت: «حتی در صورت پیروزی هریس هم آینده جنگ اوکراین و چگونگی پایان آن محل بحث رهبران اروپایی و آمریکایی خواهد بود.»
بایدن در سفر اخیر خود به برلین و در دیدار با رهبران آلمان، فرانسه و بریتانیا، بر اهمیت تداوم حمایت از اوکراین تأکید کرد.
او گفت: «ما نمیتوانیم دست از این تلاش برداریم. باید به حمایت خود ادامه دهیم. به نظر من باید تا زمانی که اوکراین به صلحی عادلانه و پایدار دست یابد، ادامه دهیم..»
بایدن تاکید کرد که «هرگز نباید قدرت دموکراسی و ارزش اتحادها را دستکم بگیریم.»فرانک والتر اشتاینمایر، رئیسجمهور آلمان، که بالاترین نشان افتخار آلمان را به بایدن به خاطر خدماتش به روابط فراآتلانتیکی اعطا کرد، امیدوار است که آمریکاییها به این سخنان توجه کنند.او گفت: «در ماههای آینده، امیدوارم اروپاییها به یاد داشته باشند که حمایت آمریکا برای ما امری ضروری است. همچنین امیدوارم که آمریکاییها به یاد بیاورند که حضور متحدانشان هم برای آنها ضروری است. ما فقط کشورهای دیگر نیستیم، بلکه ما شرکا و دوست هستیم.»
با این حال فارغ از این که چه کسی در آمریکا بر مسند قدرت مینشیند، سالهای پیش رو میتوانند پرتلاطم باشند.لِسِر گفت: «هر نتیجهای که هفته آینده به دست بیاید، نیمی از کشور درمورد آن خشمگین خواهند بود.»او با اشاره به احتمال بالای وجود دولتی تقسیمشده در واشنگتن افزود: «اروپا باید خود را برای مواجهه با آمریکایی بسیار آشفته و گاه ناکارآمد آماده کند.»
کد مطلب: 499397