پنج نکته از نخستین هفته پیروزی ترامپ
28 آبان 1403 ساعت 10:40
گروه بین الملل: دونالد ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، به سرعت اقدام به پایهریزی دوره دوم حضور خود در کاخ سفید کرده است.
او اولویتهای آغازین خود را به روشنی مشخص کرده و در این مسیر، برخی را در واشنگتن و سراسر جهان شگفتزده کرده است.
اینها نکاتی است که از اولین هفته پرفراز و نشیب او بهعنوان رئیسجمهور منتخب دریافتهایم.
۱. او در حال تشکیل تیمی وفادار برای ایجاد تحولی اساسی در دولت است
ترامپ تقریبا بیدرنگ اقدام به تشکیل تیم ارشد خود کرد. او نامزدهای کابینه را برای تأیید سنا معرفی کرد و مشاوران کاخ سفید و دیگر دستیاران ارشد را منصوب کرد.
اما این تمام ماجرا نیست.گزینشهای ترامپ آشکارا نشان میدهند که قصد دارد تحولی بنیادین در دولت ایجاد کند. او به جای انتخابهای مرسوم و افراد باتجربه، کسانی را برگزیده که به او وفادار بوده و با دیدگاه او برای دوره دوم ریاستجمهوری که قرار است وضع موجود در واشنگتن را دگرگون کند، همراهاند.
برای نمونه، گزینه او برای وزارت دفاع خواستار پاکسازی فرماندهان نظامی مجری سیاستهای «آگاهانه» شده است. همچنین نامزد وزارت بهداشت، رابرت اف کندی جونیور، اعلام کرده قصد دارد در سازمانهای بهداشتی آمریکا «فساد را از بین ببرد» و «بخشهای کاملی» از سازمان غذا و دارو (افدیای) را حذف کند.
علاوه بر این، ترامپ وعده تشکیل وزارتخانهای جدید به ریاست مشاورانش ایلان ماسک و ویوک راماسوامی را داده است. به گفته ترامپ، این وزارتخانه بر کاهش چشمگیر مقررات و صرفهجویی بیسابقه در هزینهها تمرکز خواهد کرد.در نگاه کلان، تیم پیشنهادی ترامپ تقریباً به طور کامل از افراد وفادار به او تشکیل شده و همگی طرفدار ایجاد تحولات بنیادین در وزارتخانههای مربوطه خود هستند.
۲. ترامپ از حمایت کنگرهای همسو برخوردار خواهد بود
جمهوریخواهان تسلط بر مجلس نمایندگان و سنا را به دست آوردهاند. این امر به حزب آنها اکثریتی حیاتی (هرچند اندک) در هر دو مجلس برای حداقل دو سال آینده میدهد، تا زمانی که انتخابات میاندورهای معمولی برگزار شود.این شرایط، به پیشبرد برنامههای ترامپ به شدت قوت میبخشد. بدین معنا که او میتواند با سهولت بیشتری قوانین را تصویب کند و اولویتهای سیاسی او مسیری هموار برای تبدیل شدن به قانون خواهند داشت.
طبیعتاً، حزب دموکرات توانایی کمتری برای جلوگیری کردن و مقاومت در برابر برنامههای ترامپ خواهد داشت. همچنین ترامپ احتمالاً قادر خواهد بود از تحقیقات کنگره مشابه آنچه در نیمه دوم دوره اول ریاستجمهوریاش با آن مواجه شد، اجتناب کند.در نهایت، تسلط جمهوریخواهان بر کنگره میتواند نقشی کلیدی در پیشبرد وعدههای بزرگ ترامپ مانند اخراج گسترده مهاجران، اعمال تعرفههای سنگین بر واردات خارجی و کاهش تدابیر حفاظتی زیستمحیطی، ایفا کند.
البته ، مسیر ترامپ در کنگره همواره بدون مانع نخواهد بود.
۳. اما جمهوریخواهان سنا همیشه تسلیم نخواهند شد
نفوذ ترامپ در اوایل این هفته، زمانی که جمهوریخواهان سنا رهبر جدید خود را انتخاب کردند، مورد آزمایش قرار گرفت.گرچه ترامپ مستقیماً در این رقابت دخالت نکرد، اما تلاش هماهنگی از سوی متحدان پرنفوذ رئیسجمهور منتخب و رسانههای طرفدار جنبش «ماگا» برای انتخاب ریک اسکات، از وفاداران سرسخت ترامپ، صورت گرفته بود.با این حال، اسکات در دور اول شکست خورد و جمهوریخواهان جان تون را که گزینه معتدلتری بود و رابطهای پر تنش با ترامپ داشته است، انتخاب کردند.لازم به ذکر است که این رأیگیری به صورت مخفی انجام شد، بنابراین این نتیجه به هیچ وجه بهمعنای رد عمومی «دنیای ترامپ» نبود.در آینده، آزمونهای جدیتری برای سنجش قدرت ترامپ در کنگره در پیش خواهد بود، بهویژه هنگام برگزاری جلسات تأیید برای نامزدهای جنجالیتر کابینهاش.برای مثال، برخی از سناتورهای جمهوریخواه پیشاپیش مخالفت خود را با انتخاب غیرمنتظره مت گیتس از سوی ترامپ برای هدایت دادستانی اعلام کردهاند.
۴. احتمال لغو محکومیت کیفری ترامپ در آینده نزدیک
در حالی که بیشتر توجهها بر معرفیها و انتصابهای رئیسجمهور منتخب معطوف بود، پیروزی ترامپ نشان داد که مشکلات حقوقی او نیز دستخوش تغییر بزرگی شدهاند.به طور مشخص در نیویورک، محکومیت کیفری ترامپ در پرونده پرداخت حقالسکوت حداقل برای چند روز دیگر پابرجا خواهد ماند.اما ممکن است این محکومیت به زودی به تاریخ سپرده شود. اوایل این هفته، یک قاضی تصمیمگیری درباره لغو محکومیت ترامپ را به تعویق انداخت؛ دلیل این تأخیر، حکمی از دیوان عالی در تابستان بود که مصونیت قضایی رئیسجمهور را گسترش داد.
انتظار میرود این تصمیم در هفته آینده اتخاذ شود. اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا این محکومیت لغو خواهد شد یا نه، اما احتمالاً جلسه صدور حکم ترامپ که برای ۲۶ نوامبر برنامهریزی شده، به تعویق خواهد افتاد.
۵. چین از هدفهای جدی اوست
پوشیده نیست که دیدگاه ترامپ به جهان با دیدگاه بایدن متفاوت است و او میتواند در سیاست خارجی آمریکا در سالهای آینده تغییر چشمگیری ایجاد کند.یکی از موضوعات بارزی که در روزهای اخیر نمایان شده، حضور پررنگ مخالفان سرسخت چین در تیم پیشنهادی ترامپ است. این افراد معتقدند پکن تهدیدی جدی برای برتری اقتصادی و نظامی آمریکا محسوب میشود و خواهان مقابله جدیتر با آن هستند.و این افراد در تمام سطوح تیم ترامپ حضور دارند.
مارکو روبیو، نامزد وزارت امور خارجه - که بالاترین مقام دیپلماتیک آمریکا است - چین را «پیشرفتهترین رقیبی که آمریکا تاکنون با آن روبرو شده» توصیف کرده است.
مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، گفته که آمریکا در یک «جنگ سرد» با چین است. دیگر نامزدها مانند الیز استفانیک، گزینه پیشنهادی برای سفارت ایالات متحده در سازمان ملل، مستقیماً چین را به دخالت در انتخابات متهم کردهاند.در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، روابط با پکن تنشآلود بود و در دوران بایدن نیز بهبود چندانی نیافت. با توجه به تعرفهها، کنترلهای صادراتی و لحن تند، به نظر میرسد رئیسجمهور منتخب آماده است این بار موضعی حتی سختگیرانهتر در قبال چین اتخاذ کند.
کد مطلب: 501609