گروه بین الملل: طبق آمار نهاد انتخاباتی رومانی، با بسته شدن حوزههای رأیگیری برای دور نخست انتخابات ریاست جمهوری این کشور، ۹.۴ میلیون نفر، یعنی کمی بیشتر از ۵۲ درصد واجدان شرایط در انتخابات شرکت کردند و اکثریت آنها به نامزد عوامگرای دست راستی رأی دادند.
«کالین جورجسکو» نامزد پوپولیست کمتر شناختهشده با پیشتازی در انتخابات ریاست جمهوری رومانی، به احتمال زیاد در دور دوم با نخستوزیر چپگرا، «مارسل چولاکو» رقابت خواهد کرد؛ نتیجهای که صحنه سیاسی این کشور را دگرگون کرده است.
با شمارش حدود ۹۳ درصد آرا معلوم شد که کالین جورجسکو، نامزد مستقل، با حدود ۲۲ درصد آرا در صدر است، در حالی که چولاکو از حزب سوسیال دموکرات یا «پیاسدی» با ۲۰ درصد در رتبه دوم قرار دارد.النا لاسکونی از حزب اتحاد نجات رومانی یا «یواسآر» حدود ۱۸ درصد و جورج سیمیون، رهبر حزب راست افراطی با هم برای اتحاد رومانیاییها یا اییوآر ۱۴.۱ درصد آرا را به دست آوردند.کالین جورجسکو که مستقل شرکت کرده بود و چندان شناختهشده نبود، بر خلاف نظرسنجیهای محلی ظاهر شد و به ساختار سیاسی رومانی شوک وارد کرد.
جورجسکو پس از رأی دادن در پستی در فیسبوک نوشت: «برای مظلومان، برای تحقیرشدگان، برای کسانی که احساس میکنند مهم نیستند، اما در واقع بیشترین اهمیت را دارند … رأی یک نذر ملی است.»طبق وبسایت او، جورجسکو دارای دکترای علوم خاکشناسی است و در دهه ۱۹۹۰ سمتهای مختلفی در وزارت محیطزیست رومانی داشته است. او بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۲ نماینده رومانی در کمیته ملی برنامه محیطزیست سازمان ملل بود.
تحلیلگران معتقدند جورجسکو که تبلیغات خود را بیشتر از طریق تیکتاک انجام میداد، احتمالاً به دلیل داشتن مواضع ملیگرایانه طرفدار روسیه و ضد ناتو از طرف کارزارهای مداخلهجویانه کرملین حمایت شده است.
پیش از انتخابات، بسیاری انتظار داشتند که جورج سیمیون، حامی پرشور دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در دور دوم با چولاکو رقابت کند. سیمیون از سیاست پیوستن مجدد مولداوی به رومانی حمایت میکند؛ کشوری که امسال ممنوعیت پنجساله ورود سیمیون به خاک خود را به دلیل نگرانیهای امنیتی تمدید کرده است.
در حالی که شمارش آرا همچنان ادامه دارد، سیمیون گفت که به جورجسکو تبریک گفته و «بسیار خوشحال» است که حدود ۴۰ درصد آرا به گزینههای حاکمیتی اختصاص یافته است.
چولاکو پیش از رأیگیری اعلام کرده بود یکی از بزرگترین اهدافش این است که «رومانیاییها را قانع کند که کشورشان ارزش ماندن یا بازگشت به آن را دارد.»
سایر نامزدها شامل میرچا جئوانا، دبیرکل سابق ناتو (۶ درصد آرا)، و نیکولای چوکا، ژنرال سابق ارتش و رهبر حزب ملی لیبرال (۹.۳ درصد آرا) که در حال حاضر در ائتلافی پرتنش با پیاسدی قرار دارد، بودند.
کریستیان آندری، تحیلیلگر سیاسی مستقر در بخارست گفت کسری بودجه بزرگ رومانی، تورم بالا و کاهش رشد اقتصادی میتواند کاندیداهای اصلی بیشتری را به سمت مواضع پوپولیستی در بحبوحه نارضایتی گسترده سوق دهد.سیزده نامزد برای ریاست جمهوری در این کشور عضو اتحادیه اروپا و ناتو نامزد شدند.
دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رومانی هشتم دسامبر، یعنی یک هفته پس از انتخابات مجلس این کشور برگزار خواهد شد. رئیسجمهور در رومانی برای یک دوره پنجساله انتخاب میشود و قدرت تصمیمگیری قابل توجهی در حوزههای امنیت ملی، سیاست خارجی و انتصابات قضایی دارد.