با خواص جادویی روغن درخت چای آشنا شوید
10 آذر 1403 ساعت 13:35
گروه سلامت: خواص روغن درخت در عوامل ضد عفونی کننده قوی و توانایی در درمان زخمها مشخص میشود؛ به همین دلیل یکی از بهترین روغنهای ضروری ضد باکتری است. این روغن بیش از چهار دهه است که مورد مطالعات پزشکی قرار گرفته است تا توانایی آن در کشتن بسیاری از گونههای باکتری، ویروس و قارچ شناسایی شود.
به گزارش همشهری آنلاین،روغن درخت چای کاربردهای زیادی در انواع محصولات آرایشی و بهداشتی از جمله اسپریهای ضد عفونی کننده، شستشوی صورت، شامپوها، روغنهای ماساژ، کرمهای پوست و شویندههای لباس دارد. همه اینها به خاطر ویژگیهای منحصر به فردی است که در این گیاه وجود دارند.
روغن درخت چای چیست؟
روغن درخت چای یک اسانس فرار است که از گیاه استرالیایی Melaleuca alternifolia به دست میآید. گیاه Melaleuca از خانواده Myrtaceae است و تقریباً 230 گونه گیاهی دارد که تقریباً همه آنها بومی استرالیا هستند. روغن درخت چای یکی از مواد تشکیل دهنده بسیاری از فرمولاسیونهای موضوعی است که برای درمان انواع عفونت استفاده میشود. به دلیل خواص روغن درخت چای، این محصول به عنوان یک عامل ضد عفونی کننده و ضد التهابی در استرالیا، اروپا، آمریکای شمالی و سایر نقاط جهان به فروش میرسد.
روغن درخت چای به عنوان یک ضد عفونی کننده قوی عمل میکند و به اندازه کافی ملایم است که به صورت موضعی برای مبارزه با عفونتها و تحریکات پوستی استفاده شود. مواد اولیه فعال درخت چای شامل هیدروکربنهای ترپن، مونوترپنها و سسکوی ترپنها هستند. این ترکیبات به درخت چای خاصیت ضد باکتری، ضد ویروسی و ضد قارچی میدهند. در واقع بیش از 100 جزء شیمیایی مختلف در روغن درخت چای وجود دارد. مطالعات نشان میدهند که هیدروکربنهای فرار موجود در روغن میتوانند در هوا، منافذ پوست و غشاهای مخاطی حرکت کنند و برای از بین بردن میکروبها، مبارزه با عفونتها و تسکین مشکلات پوستی استفاده شود.
خاستگاه روغن درخت چای کجاست؟
روغن درخت چای گیاه بومی مناطق باتلاقی استرالیا است. مردم بومی بوندجالونگ (Bundjalung) در شرق استرالیا اولین کسانی بودند که خواص درمانی آن را تشخیص دادند. آنها به طور سنتی برگهای درخت چای را خرد میکردند تا اسانس آن را استخراج کنند و برای اهداف دارویی مانند درمان زخمها، سوختگیها و عفونتها استفاده میکردند. مردمان بومی همچنین بخار حاصل از روغن را استنشاق میکنند تا مشکلات تنفسی را کاهش دهند. آنها به خوبی خواص روغن درخت چای را درک کرده بودند.
نام درخت چای از «کاپیتان جیمز کوک»، کاشف بریتانیایی قرن هجدهم گرفته شده است که برگهای آن را به نوشیدنی شبیه چای تبدیل کرد، اگرچه ارتباط مستقیمی با گیاه رایج چای (Camellia sinensis) نداشت. کشف خواص ضد عفونی کننده و ضد قارچی روغن درخت چای در دنیای مدرن در دهه 1920 میلادی زمانی آغاز شد. در این زمان شیمیدان استرالیایی «آرتور پنفولد» به طور علمی این روغن را تجزیه و تحلیل کرد. او دریافت که این ماده به عنوان یک ضد عفونی کننده چندین برابر بیشتر از فنل (استاندارد آن زمان) موثر است.
این موضوع جرقه تولید و استفاده تجاری در طول جنگ جهانی دوم را به همراه داشت، جایی که روغن درخت چای در جعبههای کمکهای اولیه سربازان استرالیایی به یکی از لوازم اصلی تبدیل شد. با این حال، محبوبیت آن با ظهور آنتی بیوتیکهای مصنوعی در اواسط قرن بیستم کاهش یافت. تجدید علاقه در دهه 1970 و 1980 میلادی رخ داد که با تغییر جهانی به سمت درمانهای طبیعی تقویت شد. امروزه روغن درخت چای یک اسانس پرکاربرد در مراقبت از پوست، مراقبت از مو و رایحه درمانی است که به دلیل خواص ضد میکروبی، ضد التهابی و درمانی آن ارزشمند است.
خواص روغن درخت چای برای پوست
خواص روغن درخت چای را پوست شامل موارد زیر است:
1- درمان آکنه و جوشهای پوستی
به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی روغن درخت چای، این روغن پتانسیل این را دارد که به عنوان یک درمان طبیعی برای آکنه و سایر بیماریهای التهابی پوست از جمله اگزما و پسوریازیس عمل کند. یک مطالعه آزمایشی در سال 2017 میلادی که در استرالیا انجام شد، کارایی ژل روغن درخت چای را در مقایسه با شستشوی صورت بدون درخت چای در درمان آکنه خفیف تا متوسط صورت ارزیابی کرد.
شرکت کنندگان در گروه درخت چای، دو بار در روز و به مدت 12 هفته روغن را روی صورت خود مالیدند. کسانی که از درخت چای استفاده کردند، در مقایسه با کسانی که شوینده معمولی را برای شست صورت به کار بردند، اثرات آکنه آنها به میزان قابل توجهی کمتر شده بود. هیچ عارضه جانبی جدی رخ نداد، اما عوارض جانبی جزئی مانند لایه برداری، خشکی و پوسته پوسته شدن وجود داشت که همه آنها بدون هیچ مداخلهای پزشکی خاصی به مرور برطرف شدند.
2- کاهش التهاب و قرمزی پوست
روغن درخت چای به تسکین پوست ملتهب ناشی از بیماریهایی مانند اگزما، روزاسه یا پسوریازیس کمک میکند. ترکیبات ضد التهابی این روغن مانند ترپینن-4-اول، برای آرام کردن پوست تحریک شده، کاهش قرمزی و بهبودی عمل میکند. توانایی این روغن در مهار پاسخهای هیستامین، آن را به یک درمان طبیعی عالی برای واکنشهای آلرژیک یا نیش حشرات تبدیل کرده است.
هنگامی که روغن درخت چای رقیق شده و روی پوست اعمال میشود، یک اثر خنک کننده ایجاد میکند. این اثر میتواند ناراحتی را کاهش داده و روند بهبود طبیعی پوست را افزایش دهد. استفاده منظم از روغن درخت چای میتواند رنگ و بافت کلی پوست حساس یا واکنش پذیر را بهبود بخشد.
فواید روغن درخت چای برای مو
خواص روغن درخت چای برای مو عبارتند از:
1- رفع خشکی و خارش پوست سر
تحقیقات نشان میدهند که روغن درخت چای میتواند علائم درماتیت سبورئیک را بهبود بخشد. درماتیت سبورئیک یک بیماری شایع پوستی است که باعث ایجاد لکههای پوستهدار روی پوست سر و شوره سر میشود. همچنین گزارش شده است که به کاهش علائم درماتیت تماسی کمک میکند.
یک مطالعه انسانی در سال 2002 میلادی که در مجله آکادمی پوست آمریکا منتشر شد، اثربخشی پنج درصد شامپو روغن درخت چای و دارونما را در بیماران مبتلا به شوره سر خفیف تا متوسط مورد بررسی قرار داد. پس از یک دوره درمان چهار هفتهای، شرکت کنندگان در گروه درخت چای 41 درصد بهبودی در شدت شوره سر داشتند، در حالی که تنها 11 درصد از افرادی که در گروه دارونما قرار گرفتند، بهبود یافتند. محققان همچنین بهبود خارش و چربی پوست سر بیماران را پس از استفاده از شامپو روغن درخت چای ثابت کردند.
2- مبارزه با شوره سر
شوره سر اغلب به دلیل رشد بیش از حد یک قارچ مخمر مانند به نام مالاسزیا ایجاد میشود که منجر به پوسته پوسته شدن و خارش میشود. خواص ضد قارچی و ضد میکروبی روغن درخت چای به طور موثر با این قارچ مبارزه میکند، شوره سر را کاهش میدهد و از عود آن جلوگیری میکند.
روغن درخت چای همچنین سلولهای مرده پوست و چربیهای اضافی را پاک میکند همه اینها میتوانند فولیکولهای مو را مسدود کرده و مشکلات شوره سر را تشدید کنند. گنجاندن روغن درخت چای در روتین مراقبت از مو، چه از طریق شامپو یا درمانهای خانگی، میتواند به مرور زمان به داشتن پوست سر سالمتر و بدون پوسته پوسته کمک کند.
مزایای درخت چای برای بهداشت دهان و دندان
خواص روغن درخت چای برای بهداشت و دندان عبارتند از:
1- دهانشویه طبیعی
روغن درخت چای میتواند به عنوان یک دهانشویه طبیعی برای بهبود بهداشت دهان و دندان و مبارزه با مشکلات رایج سلامت دهان استفاده شود. خواص ضد میکروبی آن باکتریهایی را که باعث ایجاد پلاک، التهاب لثه و بوی بد دهان میشوند، هدف قرار میدهد. برخلاف دهانشویههای تجاری که ممکن است حاوی الکل یا افزودنیهای مصنوعی باشند، روغن درخت چای جایگزینی طبیعی و بدون مواد شیمیایی است.
یک محلول رقیق شده را میتوان در اطراف دهان چرخاند تا باکتریها را کاهش دهد، سلامت لثهها سالم را تقویت کند و از عفونتهای دهان جلوگیری کند. با این حال، هرگز نباید دهانشویه روغن درخت چای را قورت داد، زیرا در صورت مصرف میتواند سمی باشد.
2- کاهش بوی بد دهان
بوی بد دهان ناشی از باکتریهایی است که در دهان، به خصوص پشت زبان، گلو و لوزهها وجود دارد. از آنجایی که روغن درخت چای خواص ضد میکروبی دارد که میتواند این باکتری را از بین ببرد، به عنوان یک درمان طبیعی برای بوی بد دهان عمل میکند. یک مطالعه آزمایشگاهی همچنین نشان داد که روغن درخت چای به عنوان یک عامل ضد عفونی کننده موثر در برابر پاتوژنهای دهان از جمله کاندیدا آلبیکنس، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و اشریشیا کلی عمل میکند.
خواص روغن درخت چای میتواند بعد از جراحی دهان مانند کانال ریشه بسیار مفید باشد، زیرا خطر ابتلا به عفونت باکتریایی یا قارچی پس از عمل وجود دارد. به خاطر داشته باشید که روغن درخت چای نباید به صورت خوراکی مصرف شود، بنابراین اگر از آن به عنوان دهانشویه برای از بین بردن میکروبهای دهان استفاده میکنید، حتماً آن را بیرون بریزید و دهان خود را با آب بشویید.
طرز مصرف روغن درخت چای
علیرغم فواید فراوان درخت چای برای بدن، رعایت احتیاطات خاصی در هنگام استفاده از آن برای جلوگیری از عوارض ناخواسته بسیار مهم است. ماهیت غلیظ روغن درخت چای در صورت استفاده بیرویه میتواند به طور بالقوه برای پوست تحریک کننده باشد. به طور کلی، این روغن به صورت موضعی روی پوست، استنشاق (خشک یا مرطوب) و انتشار (برای بوی قوی) استفاده میشود.
توصیه میشود برای برخورداری از تمامی خواص روغن درخت، این روغن را قبل از استفاده موضعی رقیق کنید. این موضوع میتواند مخلوط کردن یک تا دو قطره روغن درخت چای با یک قاشق چایخوری روغن حامل مانند روغن جوجوبا یا نارگیل باشد. رقیق سازی به کاهش خطر تحریک پوستی کمک میکند. قبل از استفاده از اسانس درخت چای برای اولین بار، توصیه میشود یک تست آلرژی انجام دهید. مقدار کمی از روغن رقیق شده را در ناحیه کوچکی از پوست بمالید و 24 ساعت صبر کنید تا ببینید آیا واکنش آلرژیک رخ میدهد یا خیر.
آیا مصرف روغن درخت چای عوارض دارد؟
درخت چای به طور کلی زمانی که به صورت معطر و موضعی استفاده شود ایمن در نظر گرفته میشود و معمولاً عوارض جانبی ایجاد نمیکند. با این حال، اگر پوست حساسی دارید، ممکن است واکنشی را تجربه کنید. یکی از رایجترین مشکلات ناشی از استفاده موضعی، تحریک پوست است، به خصوص برای افرادی که پوست حساسی دارند.
هنگامی که روغن درخت چای مستقیماً روی پوست استفاده شود، ممکن است باعث قرمزی، خارش یا بثورات پوستی شود. برای جلوگیری از این موضوع توصیه میشود قبل از استفاده موضعی، روغن درخت چای را با روغن حامل مانند روغن نارگیل یا زیتون رقیق کنید تا خواص روغن درخت نهایت استفاده را ببرید.
استفاده بیش از حد میتواند منجر به خشکی یا لایه برداری پوست شود. در برخی موارد، روغن درخت چای میتواند واکنشهای شدیدتری مانند تاول زدن یا کهیر ایجاد کند و حتی ممکن است باعث درماتیت تماسی آلرژیک در افراد خاص شود. در موارد نادر، استنشاق بیش از حد روغن میتواند منجر به تحریک یا ناراحتی تنفسی شود.
مصرف خوراکی روغن درخت چای نیز توصیه نمیشود، زیرا میتواند باعث مسمومیت شده و منجر به حالت تهوع، استفراغ یا اسهال شود. زنان باردار یا شیرده باید قبل از استفاده از روغن درخت چای با یک پزشک خود مشورت کنند، زیرا ایمنی این روغن در دوران بارداری مشخص نشده است. همچنین روغن درخت چای را از چشمها، لنزهای تماسی، داخلی بینی و قسمتهای حساس پوست خود دور نگه دارید.
کلام آخر
خواص روغن درخت چای بیشمار هستند و همه افراد میتوانند بسته مشکل خود از این خواص سود ببرند. برخی از مزایای مهم روغن درخت چای شامل توانایی در مبارزه با آکنه، تسکین تحریکات پوستی، مبارزه با عفونتهای باکتریایی، قارچی و ویروسی، درمان قارچ ناخن و از خلاص شدن از شر شپش هستند. برای اینکه از خواص این روغن نهایت استفاده را ببرید، هنگام خرید آن به دنبال روغن 100 درصد خالص باشید. همچنین نحوه استفاده درست از روغن درخت چای را یاد بگیرید.
کد مطلب: 503530