گروه علمی: سرطان واژهای است که هیچ کس دوست ندارد در زندگی خود بشنود. شنیدن این واژه ترس، عدم اطمینان و نیاز شدید به درک چگونگی پیشگیری از سرطان را به همراه دارد.
به گزارش همشهری آنلاین، محمد رضا سهرابی معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال ۱۴۰۲ آمار نگران کنندهای از میزان سرطان در ایران ارائه داده و گفته بود: در کشور ما سالانه بیش از ۱۳۵ هزار نفر مبتلا به سرطان میشوند که تا سال ۱۴۲۰ این تعداد بیش از ۱۰۰ درصد افزایش خواهد داشت و آمار مبتلایان به بیش از ۲۹۰ هزار نفر در سال خواهد رسید. بر همین اساس و با توجه به این آمار نگران کننده سرطان یکی از بیماریهای جدی است که باید به طور ویژه در کشور درباره راههای پیشگیری یا کاهش احتمال ابتلا به آن فرهنگ سازی کرد.
به گزارش تایمز آف ایندیا، در حالی که هیچ تغییری در شیوه زندگی به طور قطعی نمیتواند ایمنی در برابر سرطان را تضمین کند، تحقیقات مختلف نشان میدهد که ورزش منظم میتواند نقش مهمی در کاهش خطر آن ایفا کند. نظرات کارشناسان در این باره واضح و روشن است: حرکت دادن بدن میتواند به محافظت از شما در برابر سرطان به روشهایی که ممکن است انتظارش را ندارید کمک کند. در این مطلب ارتباط بین ورزش و سرطان را توضیح دادهایم.
چگونه ورزش به پیشگیری از سرطان کمک میکند؟
بدن ما از سیستمهای پیچیدهای تشکیل شده که در آن بسیاری از فرآیندها یا سلامتی را حفظ میکنند یا خطر بیماری را افزایش می دهند. وقتی صحبت از سرطان به میان میآید، رابطه بین انتخاب سبک زندگی و رفتار سلولی حیاتی است. ورزش به طرق عمیقی بر این رابطه تاثیر میگذارد.
تنظیم هورمونی: هورمونهایی مانند انسولین و استروژن میتوانند رشد سرطان را افزایش دهند اگر سطح آنها خیلی بالا باشد. ورزش به تنظیم این هورمونها کمک میکند و خطر ابتلا به سرطانهای مرتبط با هورمون مانند سرطان سینه و آندومتر را کاهش میدهد.
تقویت سیستم ایمنی: فعالیت بدنی منظم تولید سلول های کشنده طبیعی (NK) را افزایش میدهد. این سلولها، سلولهای غیرطبیعی را شناسایی و از بین میبرند و به عنوان دفاع خط مقدم در برابر سرطان عمل میکنند.
کاهش التهاب مزمن: التهاب در ایجاد بسیاری از بیماریها از جمله سرطان نقش دارد. ورزش سطح نشانگرهای پیش التهابی را کاهش میدهد و از آسیب رساندن به سلولها از التهاب مزمن جلوگیری میکند.
بهبود سلامت روده: فعالیتهایی که به هضم بهتر غذا کمک میکنند، مانند پیادهروی و یوگا، به حفظ میکروبیوم روده سالم کمک میکنند، که با کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال مرتبط است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا اعلام کرده که بزرگسالانی که به فعالیت بدنی میپردازند در معرض خطر بسیار کمتری برای ابتلا به بسیاری از سرطانهای رایج هستند. نتیجه تحقیقات اثبات کرده که ورزش تا ۲۰ درصد احتمال ابتلا به سرطان سینه، سرطان روده بزرگ، سرطان کلیه، سرطان کیسه صفرا و روده کوچک و سرطان ریه را کاهش میدهد.
چقدر ورزش نیاز داریم؟
دستورالعملهای فعالیت بدنی وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا در سال ۲۰۱۸ موارد زیر را برای مزایای سلامتی قابل توجه و کاهش خطر بیماریهای مزمن از جمله سرطان توصیه میکند:
فعالیت هوازی: ۱۵۰ تا ۳۰۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط، ۷۵ تا ۱۰۰ دقیقه فعالیت شدید یا ترکیبی از هر دو را در طول هفته را هدف قرار دهید. اینها را میتوان در جلساتی با هر مدت زمانی انجام داد.
تمرینات قدرتی: حداقل دو بار در هفته ورزشهای تقویت کننده عضلات را انجام دهید.
تمرینات تعادلی: تمرینات تعادلی را به ویژه برای افراد مسن در کنار فعالیتهای هوازی و قدرتی اضافه کنید.