گروه بین الملل: ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، پیمانی را امضا کرده که به بلاروس تضمینهای امنیتی قابل توجهی ارائه میدهد، از جمله امکان استفاده از تسلیحات هستهای روسیه برای دفع هرگونه تجاوز.
امضای این سند در جریان سفر پوتین به مینسک، پایتخت بلاروس، و پس از انتشار نسخه بازنگریشده دکترین هستهای روسیه صورت گرفت، پیمانی که باعث میشود بلاروس برای نخستین بار تحت تحت چتر هستهای روسیه قرار گیرد. این اقدام در میانه تنشهای میان مسکو و غرب بر سر جنگ در اوکراین انجام شده است.
پوتین در کنار الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس، گفت که سند جدید شامل امکان استفاده از تسلیحات هستهای تاکتیکی روسیه مستقر در بلاروس در پاسخ به هرگونه تجاوز است.
پوتین در سخنانی که به صورت تلویزیونی پخش شد، گفت: «اطمینان دارم که این پیمان، امنیت روسیه و بلاروس را تضمین خواهد کرد.»
پس از امضای این پیمان امنیتی توسط دو رهبر، لوکاشنکو از پوتین خواست تا تسلیحات پیشرفتهتری از جمله موشک بالستیک میانبرد جدید «اورشنیک» که مسکو ماه گذشته برای نخستین بار در اوکراین استفاده کرد، در بلاروس مستقر کند.
لوکاشنکو گفت: «مایلم به طور عمومی از شما درخواست کنم که سیستمهای تسلیحاتی جدید، به ویژه اورشنیک، را در بلاروس مستقر کنید. این اقدام میتواند برخی افراد را آرام کند.»
پوتین پاسخ داد که موشکهای «اورشنیک» تا نیمه دوم سال آینده در بلاروس مستقر میشوند. او افزود که این موشکها تحت کنترل روسیه باقی خواهند ماند، اما مسکو به بلاروس اجازه خواهد داد اهداف را انتخاب کند.
رئیسجمهوری روسیه حمله ۲۱ نوامبر به اوکراین با استفاده از موشک «اورشنیک» را پاسخی به حملات اوکراین به تأسیسات نظامی روسیه در مناطق بریانسک و کورسک با تسلیحات تأمینشده از غرب توصیف کرد.کرملین هشدار داده که ممکن است از این موشک جدید برای حمله به تأسیسات نظامی متحدان غربی کییف که اجازه استفاده از تسلیحاتشان در حملات علیه خاک روسیه را میدهند، استفاده کند.
پوتین موشک «اورشنیک» را به دلیل تواناییهای پیشرفتهاش ستوده و گفته که کلاهکهای چندگانه این موشک، که با سرعت ۱۰ برابر صوت به سمت هدف حمله میکنند، در برابر رهگیری توسط تمام سیستمهای دفاع هوایی موجود مصون هستند.رئیس نیروهای موشکی روسیه نیز اعلام کرد که این موشک با قابلیت حمل کلاهکهای متعارف یا هستهای تمامی نقاط اروپا را را در تیررس خود دارد.دکترین هستهای اصلاحشده که پوتین ماه گذشته آن را تأیید کرد، آستانه استفاده از تسلیحات هستهای روسیه را به طور رسمی کاهش داده است. این اقدام پس از تغییر سیاست رئیسجمهور آمریکا، جو بایدن، صورت گرفت که به اوکراین اجازه داد با استفاده از موشکهای دوربرد تأمینشده توسط آمریکا اهدافی را در داخل خاک روسیه هدف قرار دهد.
این دکترین تصریح میکند که مسکو میتواند از تسلیحات هستهای در پاسخ به «استفاده از سلاحهای هستهای یا سایر انواع تسلیحات کشتارجمعی» علیه روسیه یا متحدانش استفاده کند. همچنین، در صورت «حمله» با تسلیحات متعارف علیه روسیه و بلاروس که «حاکمیت و یا تمامیت ارضی» آنها را تهدید کند، استفاده از تسلیحات هستهای مجاز خواهد بود.
پوتین و دیگر مقامات روسیه بارها تأکید کردهاند که تسلیحات هستهای تاکتیکی مستقر در بلاروس تحت کنترل مسکو باقی میمانند. با این حال، الکساندر ولفوویچ، دبیر شورای امنیت بلاروس، روز جمعه گفت که استفاده از این تسلیحات نیاز به تأیید لوکاشنکو خواهد داشت.لوکاشنکو که بیش از ۳۰ سال بر بلاروس حکومت می کند به حمایت روسیه متکی است. این رهبر خودکامه که از او بعنوان «آخرین دیکتاتور اروپا» یاد میشود اجازه داد تا روسیه از قلمرو بلاروس برای اعزام نیرو به اوکراین و همچنین برای استقرار برخی از تسلیحات هستهای تاکتیکی خود در این کشور استفاده کند.سوتلانا تیخانوفسکایا، رهبر مخالفان بلاروس که در تبعید به سر میبرد، ضمن محکوم کردن پیمان امنیتی روسیه و بلاروس، آنرا بخشی از تلاشهای مسکو برای تشدید کنترل این کشور معرفی کرد. او همچنین در این خصوص گفت: «سفر پوتین به مینسک ربطی به امنیت ندارد؛ بلکه به تشدید کنترل روسیه بر کشور ما مربوط میشود.»
وی افزود: «استقرار تسلیحات جدید و استفاده از بلاروس بهعنوان مهرهای در جاهطلبیهای مسکو تهدیدی علیه همه است. بلاروسیها شایسته آزادی هستند نه اشغال».