گروه اقتصادی: بازار کالاهای اساسی در ماههای اخیر تغییرات مختلفی را پشتسر گذاشته است. در میان انواع کالاهای اساسی، قیمت گوشت مرغ و برنج هندی نوسانات چشمگیری نسبت به سایر اقلام داشتهاند. اما حالا قیمت این محصولات نسبت به گذشته روند کاهشی پیدا کرده است.
به گزارش تجارت نیوز، کالاهای اساسی نظیر روغن، گوشت، برنج، مرغ و ... در سفره خانوادههای ایرانی از اهمیت ویژهای برخوردارند. با توجه به اهمیت این محصولات در سفره خانوار ایرانی، قیمت این محصولات هم اهمیت پیدا میکند. اما چند ماهی است که بازار کالاهای اساسی بهویژه گوشت مرغ و برنج فراز و فرودهای زیادی را پشتسر گذاشته است.
تغییرات بازار گوشت مرغ طی ماههای اخیر
غلارمرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، مصوبه شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی درباره قیمت خرید حمایتی مرغ را ابلاغ کرد. با توجه به این مصوبه قیمت خرید حمایتی مرغ زنده درب مرغداری 60 هزارتومان و قیمت خرید گوشت مرغ منجمد آماده طبخ شیرینگ پک تحویل درب سردخانه 90 هزارتومان تعیین شد.
بهرغم این دستورات، بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که قیمتها در سطح خردهفروشیها نهتنها کاهشی نشده، بلکه همچنان روند صعودی دارد.سینه مرغ بیپوست مهیا پروتئین 900 گرمی با قیمت 130 هزارتومان به فروش میرسد. مرغ پاکشده درسته بیپوست کنکوک 1.8 کیلوگرمی هم با قیمت 240 هزارتومان در بازار توزیع میشود. ران مرغ بدون پوست 900 گرمی روانک پروتئین هم با قیمت 141 هزارتومان در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد. شینسل مرغ 900 گرمی هم 202 هزارتومان قیمتگذاری شده است. مرغ منجمد سمین 1300 گرمی هم قیمتی برابر با 123 هزار و 500 تومان دارد.
هفته گذشته سید فرزاد طلاکش، دبیرکل فدراسیون طیور ایران، در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد که قیمت گوشت مرغ از مرز 100 هزار تومان عبور کرده و در برخی فروشگاهها قیمت گوشت مرغ در محدوده 95 هزار تا 100 هزارتومان قرار گرفته بود.
او درباره علت این اتفاق گفت: دلایل متعددی برای افزایش قیمت گوشت مرغ وجود دارد. یکی از مهمترین دلایل، عدم جوجهریزی کافی مرغ مادر بود. اما مهمترین دلیل به افزایش قیمت جوجه یکروزه بازمیگردد. چراکه قیمت جوجه یکروزه در شهریورماه رشد چشمگیری داشت و بعد از ورود مرغ آن به بازار، قیمت گوشت مرغ هم افزایش یافت.
او تاکید داشت که قیمت 95 هزارتومان برای گوشت مرغ به ازای هر کیلوگرم منطقی است. چراکه مرغ موجود در بازار حاصل تولید جوجه یکروزه در ماههای گذشته بود. اما حالا قیمت مصوب مرغ به 90 هزارتومان رسیده و اگر مرغ با همین قیمت در خردهفروشیها عرضه شود، قطعا از التهاب بازار کاسته میشود.
بازار برنج در چه وضعیتی قرار دارد؟
در تابستان سال جاری و بعد از آغاز فصل برداشت برنج، واردات برنج ممنوع اعلام شد و این امر باعث التهاب بازار برنج و افزایش قیمت برنچ وارداتی شد. البته چنین شرایطی بر قیمت برنج تولید داخل هم تأثیرگذار بوده و قیمت این محصول هم با پنج درصد افزایش مواجه شد.
در این بازه زمانی به دلیل ممنوعیت واردات برنج، به گفته رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی، 100 هزارتن برنج در گمرکات کشور رسوب کرده بود. البته چندی پیش بود که بعد از اتمام فصل برداشت برنج، واردات برنج مجدد آزاد شد و حتی برنجهای موجود در گمرکات هم در بازار توزیع شدند. در این باره رضا مختاریانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج نیز اعلام کرد که برنجهای موجود در گمرکات وارد بازار شدند.
قیمت برنج وارداتی کاهش یافت
شنیدهها حاکی از آن است که قیمت برنج وارداتی کاهش قابل توجهی داشته است. طبق اطلاعات منتشر شده از سوی اقتصاد آنلاین، قیمت برنج هندی در عمدهفروشیها و خردهفروشیها به قیمتهای پیش از ممنوعیت واردات رسیده و احتمال کاهش مجدد قیمتها هم وجود دارد. بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که درحال حاضر برنج 10 کیلویی دانه بلند محسن با قیمت 710 هزارتومان در بازار به فروش میرسد. همچنین برنج هندی 10 کیاوگرمی طبیعت هم 660 هزارتومان قیمتگذاری شده است. علاوه بر این، برنج هندی خوشبخت و برنج هندی خاطره هم با وزن 10 کیلوگرم به ترتیب 569 هزارتومان و 590 هزارتومان ارزشگذاری شدهاند.
براساس این گزارش، اینکه کالاهای اساسی با قیمت مناسب در اختیار مصرفکننده قرار بگیرد، از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین دولت و مسئولان مربوطه باید تلاشکنند تا کالاهایی نظیر گوشت مرغ که بهعنوان جایگزینی برای گوشت قرمز از آن استفاده میشود و برنج واردتی که بهعنوان جایگزین برنج تولید داخل مورد استفاده قرار میگیرد، با قیمت مناسب به دست مصرفکننده برسند تا اینگونه سفره مردم هم کمتر تحتتأثیر نوسانات بازار قرار بگیرد.