علت تبریک سقوط اسد از سوی فلسطینیان
22 آذر 1403 ساعت 10:17
گروه بین الملل: حماس و جهاد اسلامی در پیامهایی پیروزی انقلاب مردم سوریه را تبریک گفتند. رویکردی که شاید برای بسیاری مردم عجیب به نظر برسد چرا که نظام اسد بخشی از محور مقاومت و خط پشتیبانی از آنان بود و سوریه نیز یکی از پایگاه اصلی استقرار آنان است.
به گزارش فرارو، این موضعگیری اگر چه در حال حاضر عجیب به نظر میرسد، اما در اصل، ادامه موضعگیری قدیمی گروههای فلسطینی در جریان آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ بود که به طور مشخص باعث شکرآب شدن رابطه حماس و تهران شد و قسمت دیگری از آن به واقعیتهای سیاسی منطقه برمیگردد.
حماس: تبریک برای رسیدن به آزادی و عدالت
حماس پس از سقوط اسد در یک بیانیه رسمی کوتاه به این واقعه واکنش نشان داد:
«جنبش مقاومت اسلامی حماس موفقیت ملت برادر سوریه را در دستیابی به آرزوهایشان برای آزادی و عدالت تبریک میگوید. ما در جنبش حماس و مردم فلسطین ما قویاً در کنار مردم بزرگ سوریه ایستادهایم و بر وحدت سوریه و یکپارچگی سرزمینهای آن و احترام به مردم سوریه، اراده، استقلال و انتخابهای سیاسی آنها تاکید میکنیم. مردم برادر سوریه با همه فرقههای خود، با وحدت ملی خود و با روحیه برادری و بردباری، به خواست خدا قادرند بر همه چالشها فائق آیند و از این مرحله حساس عبور کنند، به گونهای که برای سوریه و مردم عزیز آن دستاوردی داشته باشد. خیر، توسعه، امنیت، ثبات و رفاه، تا سوریه به نقش تاریخی و محوری خود در حمایت از مردم فلسطین و مقاومت در برابر آنها برای رسیدن به اهداف عادلانه خود و تحکیم نقش رهبری سوریه در سطح عربی و اسلامی، منطقهای و بین المللی ادامه دهد. ما در جنبش حماس تجاوزات مکرر وحشیانه رژیم اشغالگر صهیونیستی به سرزمینهای سوریه را به شدت محکوم میکنیم و هرگونه جاه طلبی یا نقشه صهیونیستی را که خواهر ما سوریه، سرزمین و مردم آن را هدف قرار دهد، قاطعانه رد میکنیم. خداوند سوریه، فلسطین و کل ملت را از هر آسیبی حفظ کند.»
مشعل: تبریک برای رهای از ظلم و ستم
خالد مشعل، چهره سیاسی شناخته شده حماس در خارج از فلسطین نیز در گفتگویی که با شبکه العربی قطر داشت، درباره مسائل جاری سوریه صحبت کرد:
«ما به مردم بزرگ سوریه به خاطر موفقیتشان در انقلابشان علیه ظلم و بی عدالتی تبریک میگوییم. آنها سزاوار این دستاورد بزرگ در پرتو عزم، فداکاری، صبر و عزم شگفت انگیزی هستند که در دستیابی به آرزوهای خود برای آزادی، عدالت و زندگی شایسته نشان دادهاند. ما تأیید میکنیم که مردم فلسطین ما در داخل و خارج از کشور، به ویژه پناهندگان در اردوگاههای عزیز سوریه، در کنار مردم سوریه و آرمان عادلانه آنها بوده و هستند و آنها قدردانی میکنند که سوریه و مردم آن همیشه در کنار مردم فلسطین و ملت ما بودهاند. سوریه قلب عربیت، ستون اسلام و محل رشد آن است. روحیه تساهل، تعالی از گذشته، مسئولیت مشترک و حرکت رو به جلو در جهت دستیابی به امنیت، ثبات، رفاه و عدالت اجتماعی. مردم سوریه میتوانند نقش پیشگامی سوریه را در منطقه و جهان و در قبال مسائل ملت عربی و اسلامی بازگردانند، به ویژه مسئله فلسطین با محوریت بیت المقدس و پیروزی غزه که کاملاً لبریز است. ما با وحدت سوریه، ملت و مردم آن و با حاکمیت، تمامیت ارضی، احترام به اراده مردم و استقلال تصمیمات و انتخابهای آن هستیم. ما تجاوز وحشیانه به سوریه و توانمندیهای آن را به شدت محکوم میکنیم و از ملت خود و همه جهان میخواهیم در مقابل این قلدری صهیونیستها و جاه طلبیها و نقشههای اشغالگران در کنار سوریه بایستند.ای مردم سوریه، پیروزی شما بشارت پیروزی ما و ملت ما در غزه.»
جهاد اسلامی: دستیابی به عدالت در پرتو وحدت
جنبش جهاد اسلامی، دیگر جنبش اصلی مسلمان در فلسطین نیز در بیانیهای کوتاه، پیروزی سوریها را تبریک گفت: «ما به مردم برادر سوریه درود میفرستیم و برای آنها در دستیابی به آزادی و عدالت در پرتو وحدت و تمامیت ارضی سوریه آرزوی موفقیت میکنیم. ما بر اعتماد خود به اراده مردم عزیز سوریه تاکید میکنیم و از نقش بزرگ آنها در حمایت از آرمان فلسطین و همیشه در کنار مردم فلسطین و مقابله با جاه طلبیهای صهیونیستی در سوریه خواهر قدردانی میکنیم. تداوم تهاجم دشمن صهیونیستی به سوریه و تهاجم آن به خاک این کشور بار دیگر تاکید میکند که رژیم صهیونیستی ثبات و امنیت سوریه و منطقه را تهدید میکند.»
دو دلیل برای این واکنشها
دو دلیل محوری برای این واکنشها میتوان متصور بود. ابتدا این که حضور در سوریه برای گروههای فلسطینی بسیار مهم است و آنها نمیخواهند با تغییر نظام در سوریه این امکان را از دست بدهند. بالاخره این اتفاق در سوریه افتاد و شرایط نشان میدهد که نمیشود آن را تغییر داد. امید آنان نیز این است که سیاست پیشین سوریه نسبت به گروههای فلسطینی ادامه پیدا کند. سیاستی که هنوز برای پیشبینی آن زود است.
نکته دوم این که جهادیهای فلسطین به خصوص حماس با بخش زیادی از گروههای مسلح اسلامگرایی که سوریه را تحت کنترل گرفتند، قرابت فکری نزدیک دارند. همچنین ترکیه نیز بخشی از این مثلث است که به خاطر تفکرات اخوان المسلمین با این گروهها نزدیکتر هستند. حماس در جریان بحران ۲۰۱۱ سوریه نیز به حمایت از گروههای شورشی سلفی پرداخت که باعث بر هم خوردن روابط با ایران شد و ترمیم آن چند سال زمان برد.
کد مطلب: 504889