تماس مستقیم آمریکا با حاکمان جدید سوریه
25 آذر 1403 ساعت 12:22
گروه بین الملل: وزیر امور خارجه آمریکا گفت: کشورش با گروه هیئت تحریر شام که در حال حاضر عملا کنترل سوریه را بر عهده دارد، تماس مستقیم داشته است.
آنتونی بلینکن در پایان سفر دیپلماتیک خود به منطقه که به دنبال فروپاشی ناگهانی حکومت بشار اسد انجام شد، این خبر را در یک کنفرانس خبری در عقبه اردن اعلام کرد. این اولین مورد آشکار تأیید ارتباط مستقیم آمریکا با گروهی است که آن را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرده است.
وزیر خارجه آمریکا بدون اشاره به جزئیات زمان یا سطح این تماسها گفت: «بله، ما با هیات تحریر شام و دیگر طرفها در تماس بودهایم.» و تأکید کرد هیچ مانع قانونی برای گفتگو با یک گروهی که تروریستی تعریف شده، وجود ندارد.
وی افزود: «ما بر اهمیت کمک به یافتن آستین تایس و بازگرداندن او به خانه تأکید کردهایم.» آستین تایس، خبرنگار آمریکایی، بیش از یک دهه پیش در سوریه بازداشت شد و تلاشها برای یافتن او پس از فروپاشی حکومت اسد شدت گرفته است.
آمریکا اصولی را برای دولت جدید سوریه مشخص کرده است، از جمله احترام به حقوق همه سوریها، جلوگیری از تبدیل سوریه به پایگاهی برای تروریسم، تحویل کمکهای بشردوستانه و نابودی ایمن ذخایر سلاحهای شیمیایی.
این اصول پس از سقوط اسد توسط آمریکا منتشر شد و در بیانیه مشترکی در نشست فوری وزرای خارجه در عقبه مورد تأیید قرار گرفت. بلینکن گفت این توافق حامل پیام روشنی برای مقامات دولت موقت و طرفهای مختلف در سوریه است.بلینکن در دیدار با شرکای کلیدی در اردن، ترکیه و عراق تلاش کرد بر اهمیت حمایت از مردم سوریه تأکید کند و هشدار داد که تحولات داخلی سوریه میتواند پیامدهای گستردهای مانند آوارگی و تروریسم داشته باشد. او گفت: «این لحظهای حساس است و چالشهای پیش رو را نمیتوان دستکم گرفت.»
اگرچه درگیریهای اخیر میان نیروهای تحت حمایت ترکیه و نیروهای دموکراتیک در شمال سوریه فعالیتهای ضد داعش را مختل کرده است، اما بلینکن در جریان این سفر، بر نقش نیروهای دموکراتیک در مقابله با داعش تأکید کرد. نیروهای دموکراتیک سوریه ائتلافی نظامی با محور کردها در مناطق خودگردان شمال و شرق سوریه است که آمریکا از آن حمایت میکند.
بلینکن همچنین به رهبران ترکیه هشدار داد که نباید اقداماتی انجام دهند که به داعش امکان بازگشت دهد یا تمرکز نیروهای دموکراتیک را از مأموریت اصلی خود منحرف کند.
اختلافاتی نیز میان آمریکا و کشورهای عربی درباره اقدامات اسرائیل در سوریه وجود دارد. کشورهایی مانند عربستان سعودی، ترکیه و قطر پیشروی و اقدامات اسرائیل در مناطق حائل را محکوم کردهاند. آمریکا این اقدامات را محکوم نکرده و بلینکن گفت در حال گفتگو با اسرائیل درباره این موضوع هستند.
او اظهار داشت که هدف اسرائیل جلوگیری از افتادن تجهیزات نظامی رهاشده در دست گروههای تروریستی است. بلینکن افزود که آمریکا انتظار دارد این اقدامات موقت باشد، اگرچه سیاستها ممکن است در آینده تغییر کنند.
از زمان سقوط رژیم بشار اسد، اسرائیل حدود ۸۰۰ حمله هوایی شامل ۶۱ حمله موشکی را در خاک سوریه انجام داده است.
کد مطلب: 505377