از بازگشایی کلوبهای شبانه تا تردد زنان با حجاب اختیاری
وضعیت سوریه یک هفته پس از سقوط اسد
26 آذر 1403 ساعت 8:56
گروه بین الملل: یک هفته پس از سقوط رژیم بشار اسد و سلطه مخالفان تحت رهبری گروه تحریر شام، در سوریه چه میگذرد؟
موجهای پیاپی شادیهای خیابانی در حال فروکش کردن است و حداقل در دمشق زندگی عادی تقریبا جریان پیدا کرده است؛ جایی که بسیاری از مردم با اعتماد بنفس خاصی مدام تاکید میکنند: «دیگر اجازه نخواهیم داد که تحت ظلم قرار بگیریم.» روز یکشنبه همچنین از بازگشایی مدارس و عادی شدن وضعیت آموزشی در این کشور خبر رسید.
مخالفان هم به عنوان پلیس راهنمایی و رانندگی بر روان بودن ترافیک شهر نظارت دارند و هم با غارت و تخریب اموال عمومی و درگیریهای انتقامجویانه که بسیار کاهش یافتهاند، برخورد میکنند.
ظاهرا انتقال قدرت سیاسی و اجرایی در سوریه در آرامش خاصی دنبال میشود. روزانه شمار بیشتری از کارمندان و کارگران به سر کارهای خود برمیگردند و فرودگاه دمشق نیز به عنوان نماد دروازه سوریه به روی جهان، برای بازگشایی و ازسرگیری سفرهای هوایی بینالمللی آماده میشود.
برخی از رستورانها چهار روزی میشود که سرو کردن مشروبات الکلی را از سر گرفتهاند و تعدادی از کلوبهای شبانه نیز فعالیت خود را از سر گرفتهاند. هر چند که هنوز مخالفان در مورد فروش و مصرف مشروبات الکلی حکم صادر نکرده و قانونی وضع نکردهاند ولی در کافههای محله مسیحیها در دمشق نیز نوشیدن آبجو توسط مشتریان از سرگرفته شده است. حداقل فعلا مخالفان با رعایت حقوق اقلیتها از کنار این کافهها و رستورانها آرام عبور میکنند و در مواردی هم مانع آزار و اذیت مخالفان فروش نوشیدنیهای الکلی میشوند.
در دمشق به نظر میرسد که آزادیهای اجتماعی برقرار است. زنان با حجاب اختیاری در خیابانها تردد میکنند و مخالفان با لبخند با زنانی که موهایشان را نپوشاندهاند، عکس یادگاری هم میگیرند.
ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نیز نشان میدهد که ابومحمد جولانی، رهبر گروه تحریر شام نیز در مواجهه با درخواست دختر جوانی که از او درخواست گرفتن عکس یادگاری میکند، از او میخواهد که برای ایستادن کنارش در عکس کلاه بر سربگذارد.
چنین تصاویری نشان میدهد که جولانی نیز فعلا بر لزوم احترام متقابل مردم به باورهای مذهبی یکدیگر تاکید دارد.
برخلاف برخی نگرانیهای اولیه، اماکن مذهبی شیعیان در دمشق و اطراف آن نه تنها توسط مخالفان تخریب نشدهاند، بلکه درهای خود را به روی زواری که فعلا تعداد آنها کمشمار است، گشودهاند.
البته همچنان گروههایی از مردم سوریه تاکید دارند که مخالفان اسلامگرایِ حاکم نماینده اکثریت جامعه این کشور نیستند و نگرانند که آنها پس از مدتی با نقض آزادیهای مذهبی، اجتماعی و سیاسی مانع از اداره دموکراتیک کشور شوند.
اما فارغ از اینها، مردم سوریه با مشکلات حاد دیگری نیز مواجهاند که حل آنها توان دولت انتقالی و دولت آتی سوریه را به چالش خواهد کشید: اقتصاد ویران شده، فقر گسترده، تورم و بیکاری بالا، فساد فراگیر، بحران آوارگان و مهاجران، شهرها و زیرساختهایی که در اثر جنگی طولانی نابود شدهاند.
عاملان جنایات دولت اسد در امان نخواهند بود
آلمان هشدار داد افرادی که در جنایات دولت اسد در سوریه نقش داشتهاند، نباید به آلمان پناه ببرند، زیرا با «تمام قدرت قانون» با آنها برخورد خواهد شد.
آلمان که میزبان صدها هزار پناهجوی سوری است، پیشتر چندین افسر سابق پلیس مخفی سوریه را به جرم شکنجه زندانیان محکوم کرده است. وزیر کشور آلمان نیز بر افزایش نظارتهای مرزی تأکید کرد و گفت، هیچ فردی که در این جنایات دست داشته باشد، از تعقیب قضایی در امان نخواهد بود.
مقامات آلمانی همچنین اعلام کردند که افراد سوری که به خوبی در آلمان ادغام شدهاند، میتوانند به اقامت خود ادامه دهند. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان تأکید کرد که آلمان از بازگشت امن پناهجویان به سوریه حمایت خواهد کرد، اما افزود که آینده سوریه پس از اسد هنوز مشخص نیست.
ترکیه آماده ارائه آموزش نظامی به حکومت جدید سوریه
یاشار گولر، وزیر دفاع ترکیه گفت اگر حکومت جدید سوریه درخواست کند، ترکیه آماده ارائه آموزش نظامی به این کشور است. او در پاسخ به پرسش در مورد میزان آمادگی کشورش برای همکاری نظامی با حکومت جدید سوریه گفت «آنکارا الان نیز با بسیاری از کشورها همکاری نظامی و توافقهای آموزشی دارد».گولر افزود باید فرصت داد و دید دولت جدید سوریه چه خواهد کرد.وزیر دفاع ترکیه این را نیز گفت که اولویت کشورش همچنان از بین بردن شبهنظامیان کرد «یگانهای مدافع خلق» (یپگ) در سوریه است و این موضع خود را «برای واشینگتن نیز روشن کرده است».ترکیه که عضو ناتو، پیمان آتلانتیک شمالی است، از شورشیهای سوری در سرنگون کردن حکومت بشار اسد حمایت کرد و روز شنبه ۲۴ آذر نیز پس از سالها، سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرد. ابراهیم قالین، رئیس سازمان اطلاعات و جاسوسی ترکیه، روز جمعه از سوریه دیدار و با ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیهای «هیئت تحریر شام» دیدار و گفتوگو کرد.
محاکمه مقام ارشد سابق حکومت اسد در آمریکا
هیئت منصفه فدرال در لسآنجلس، سمیر عثمان شیخ، رئیس پیشین زندان مرکزی دمشق و مقام ارشد امنیتی حکومت بشار اسد، را به اتهام شکنجه زندانیان و نقض حقوق بشر محاکمه میکند.
دادستانی آمریکا این مقام ۷۱ ساله سوری را به سه مورد شکنجه و یک مورد توطئه برای شکنجه در دوران ریاستش بر زندان دمشق (۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸) متهم کرده است.
او متهم است که از شیوه شکنجه معروف به «قالی پرنده» استفاده کرده که در آن زندانیان بر روی یک تخته چوبی خم میشدند و بر اثر آن ستون فقرات یکی از زندانیان شکسته شده است.
سمیر عثمان شیخ چهار سال پیش وارد آمریکا شد و در فرایند دریافت شهروندی، سوابق خود را پنهان کرد. او ابتدا به اتهام کلاهبرداری و تقلب در روادید بازداشت شد و اکنون ممکن است به ۲۰ سال زندان برای شکنجه و ۱۰ سال برای تقلب در مهاجرت محکوم شود. دادستانی آمریکا تأکید کرده که این کشور پناهگاه امنی برای جنایتکاران بینالمللی نخواهد بود.
کد مطلب: 505477