قیمت دلار کاهشی نمیشود
27 آذر 1403 ساعت 8:48
گروه اقتصادی: بازار ارز در اولین روز هفته با نوسانات مثبت همراه شد و قیمت دلار نسبت به روند معاملات پشت خطی جمعه افزایش را تجربه کرد؛ این افزایش قیمت ناشی از حذف ارز نیمایی و آغاز معاملات ارز براساس نرخ توافقی بود که قیمت دلار در بازار آزاد را بالا برد. این اتفاق سایر ارزهای مهم را نیز تحت تأثیر قرار داد. البته برخی کارشناسان معتقدند افزایش تقاضا به دلیل تحولات سیاسی در خاورمیانه، رشد تقاضای دلاری از سوی شرکتها و برخی اخبار درباره برنامه ترامپ برای تحریم ایران، نوسان مثبت قیمت دلار را تسریع کرد.
به گزارش نامه نیوز، آلبرت بغزیان درباره دلایل صعودی شدن قیمت ارز گفت: اگر امروز شاهد افزایش قیمت دلار هستیم بدون آنکه تقاضایی زیاد یا عرضه ای کم شده باشد، از این واقعیت حکایت می کند که این اتفاق خواست وزارت اقتصاد است. این وزارتخانه دائم از تک نرخی کردن دلار صحبت می کرد، بر همین اساس دست روی ارز نیمایی گذاشت و به رغم عدم موافقت بانک مرکزی این ارز را حذف کرد.
وی افزود: بانک مرکزی در این مدت نرخ دلار را در محدوده قیمتی 60 هزار تومان نگه داشته بود و خیلی ها نیز از این ثبات ارزی راضی بودند اما وزارت اقتصاد بر تک نرخی شدن قیمت ارز تأکید و اصرار داشت؛ با حذف ارز نیمایی در واقع قرار است تعیین قیمت در بازار آزاد براساس عرضه و تقاضا باشد. حالا بانک مرکزی و صادرکننده ها عرضه کننده های اصلی و واردکننده ها نیز خریدار اصلی هستند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه واردکنندگان تمایل به تهیه ارز به قیمت پایین تر از بازار دارند، یادآور شد: بازار توافقی در واقع موازی بازار آزاد عمل می کند تا واردکنندگان قدری با قیمت کمتر از بازار آزاد بتوانند ارز مورد نیاز خود را از صادرکنندگانی همچون پتروشیمی ها و پالایشگاه ها تأمین کنند.
وی ادامه داد: نکته اصلی آن است که بازار آزاد برای مشخص شدن قیمت بازار ارز توافقی منتظر نمی ماند و سدهای قیمتی را می شکند و جلو می رود چون مردم عادی نه جزء واردکنندگان و نه جزء صادرکنندگان هستند بنابراین برای تهیه ارز مورد نیاز خود برای خرید کالا یا مسافرت به بازار آزاد رجوع می کنند بنابراین ارز در بازار آزاد با ارز در بازار توافقی حدود 13 هزار تومان اختلاف قیمت دارند. در واقع با حذف ارز نیمایی فاصله بین بازار توافقی و بازار آزاد کمتر که نشده هیچ، بیشتر هم شد.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی با بیان اینکه گفته می شد ارز نیمایی رانتی است، اظهار کرد: تا پیش از حذف ارز نیمایی، صادرکننده ضرر می کرد و واردکننده سود بیشتری می برد اما حالا صادرکننده خوشحال است و واردکننده ناراحت است. البته شاید برخی افراد افزایش قیمت ارز را ناشی از تحولات منطقه به ویژه اتفاقات سوریه بدانند اما تأثیر این مولفه بیشتر از 500 تومان نیست.
وی با بیان اینکه بازار ارز حباب ندارد، درباره احتمال کاهشی شدن قیمت ارز گفت: به نظر نمی رسد بازار کاهشی شود، حتی بازار طلا که عقب مانده، به این دلیل است که هم اکنون بازگشت درآمدهای نفتی به کشور با شمش طلا انجام می شود و عرضه سکه فعلا جلوی رشد آن را گرفته است که با قطع عرضه سکه پیش بینی می شود بازار طلا نیز بعد از مدتی قیمت ها را اصلاح کند بنابراین معتقدم هنوز ما به پیک قیمت سکه نرسیدیم، حال آنکه قیمت ارز از قیمت پیک عبور کرد.
بغزیان درباره افزایشی شدن قیمت ارز بیان کرد: این بستگی دارد که صادرکنندگان در بازار توافقی چقدر قدرت چانه زنی داشته باشند. به نظر می رسد فعلا قیمت دلار در همین محدود 75 هزار تومان نوسان کند، تا اثرات حذف ارز نیمایی رفع شود.
کد مطلب: 505644