اردوغان: داعش و پکک باید ریشهکن شوند
30 آذر 1403 ساعت 17:08
گروه بینالملل: رئیسجمهور ترکیه گفته است که برای ایجاد یک سوریه جدید، امن و باثبات، لازم است «گروههای داعش، حزب کارگران کردستان (پکک) و دیگر گروههای مرتبط با آنها حذف شوند.»
به گزارش بی بی سی، رجب طیب اردوغان، که در پرواز بازگشت ازاجلاس سران هشت کشور اسلامی موسوم به (دی ۸) از مصر صحبت میکرد به خبرنگاران گفت ترکیه از رهبری جدید سوریه در مبارزه با سازمانهای «تروریستی» حمایت خواهد کرد. او افزود که «باور ندارد هیچ قدرتی همچنان به همکاری با چنین گروههایی در سوریه ادامه دهد»، که به نظر میرسد اشارهای به همکاری بین شبهنظامیان کرد یگان های مدافع خلق (یپگ) و ایالات متحده در شمال شرقی سوریه باشد. رئیس جمهور ترکیه گفت: «داعش، پکک و نسخههای مختلف آن که بقای سوریه را تهدید میکنند، باید ریشهکن شوند.»
گروه هیئت تحریر شام که رهبری سرنگونی رژیم بشار اسد را بر عهده داشت، همچنان از سوی واشنگتن به عنوان یک «گروه تروریستی» شناخته میشود. آمریکا شرایطی را تعیین کرده است که قبل از بررسی حذف این گروه از فهرست «تروریستی» باید برآورده شوند. چنین اقدامی میتواند مسیر کاهش تحریمهایی را که مقامات جدید سوریه به شدت خواهان آن هستند، هموار کند. این هیئت شامل باربارا لیف، معاون وزیر خارجه و دانیل روبینشتاین، دیپلمات کهنهکار آمریکایی در جهان عرب است که به عنوان مسئول تعامل در امور سوریه منصوب شده است.
راجر کارستنز، نماینده ویژه ایالات متحده در امور گروگانها نیز در این سفر حضور دارد و به دنبال اطلاعاتی درباره آمریکاییهای مفقود از جمله آستین تایس، روزنامهنگاری است که در اوت ۲۰۱۲ در سوریه ربوده شد. این سفر یک هفته پس از آن انجام میشود که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، اعلام کرد ایالات متحده مستقیماً با گروه هیئت تحریر شام در تماس بوده است. در مذاکراتی که در اردن برگزار شد، قدرتهای غربی و عربی و همچنین ترکیه شنبه گذشته مشترکاً خواستار یک «حکومت فراگیر و غیر فرقهای» شدند که حقوق همه جوامع متنوع سوریه را رعایت کند. سفر هیئت آمریکایی پس از حضور نمایندگانی از سازمان ملل و کشورهای دیگراز جمله بریتانیا، فرانسه و آلمان در سوریه صورت گرفته است.
این اقدام نشانه دیگری از تغییرات چشمگیر در سوریه پس از سقوط رژیم بشار اسد بیش از یک هفته پیش است و همچنین نشاندهنده سرعت تلاشهای آمریکا و اروپا، همراه با فشار بر کشورهای عربی، برای تأثیرگذاری بر حکمرانی در حال شکلگیری در این کشور است. یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: «هیئت آمریکایی مستقیماً با مردم سوریه، از جمله اعضای جامعه مدنی، فعالان، اعضای جوامع مختلف و دیگر قشرهای سوری درباره دیدگاه آنها برای آینده کشورشان و نحوه حمایت ایالات متحده از آنها گفتگو خواهند کرد.» براساس برنامه ریزی های انجام شده، اعضای هیئت آمریکایی با نمایندگانی از هیئت تحریر شام دیدار خواهند کرد. اقدامی که نشاندهنده آمادگی برای تعامل با گروهی است که آمریکا همچنان به عنوان یک سازمان «تروریستی» طبقهبندی میکند، اما در عین حال قصد دارد که فشارهایی را برای انتقال به دولتی فراگیر و غیرفرقهای ایجاد کند.
واشنگتن عملاً مجموعهای از شرایط را تعیین میکند که پیش از بررسی حذف نام گروه از فهرست «تروریستی» باید رعایت شوند - گامی حیاتی که میتواند مسیر کاهش تحریمهایی را هموار کند که دمشق به شدت خواهان آن است. قدرتهای جهانی پس از سقوط اسد به سرعت حرکت کردهاند تا دیپلماسی را در سوریه احیا کنند، کشوری که جنگ آن موجی از مهاجرت را به راه انداخت. احمد شرع، رهبر گروه هئیت تحریر شام دوشنبه با گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه و روز بعد با یک هیئت آلمانی دیدار کرد. دیپلماتهای فرانسوی به سفارت خود در دمشق بازگشتند و برای اولین بار از سال ۲۰۱۲ پرچم سهرنگ فرانسه را به اهتزاز درآوردند. ایالات متحده سفارت خود را در دمشق در فوریه ۲۰۱۲ تعطیل کرد و هنوز اقدامی برای بازگشایی آن انجام نداده است. جمهوری چک نماینده منافع آمریکا در سوریه است.
کد مطلب: 506190