کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

سناریو داغ بورس در دل سرمای زمستان

1 دی 1403 ساعت 13:04


گروه اقتصادی: بعد از یک رالی تمام عیار بازار چند روزی شاخص در حال استراحت است. هرچند اختلاف نظرهای وجود دارد مبنی بر اینکه استراحت است یا توقف روند صعودی بورس. به عقیده بسیاری از کارشناسان و حاضرین در بازار روند تغییر یافته و رشد بازار به اتمام نرسیده است. اما برخی که از ابتدای این روند صعودی را واقعی نمی‌دانستند نظر دیگر ی دارند.

به گزارش بازار، متغیرهای مختلف اقتصادی و سیاسی و. بحث‌های تکنیکالی نشان دهنده این است که در هفته جاری بازاری با سرعت کمتر و حجم خوردن‌های بیشتر به روند خود ادامه می دهد. این موضوع می‌تواند تعیین کند که در مقطع فعلی شاخص یک استراحت موقت برای تجدید قوا در مسیر بعدی رشد بورس دارد.

هیجان جریان پول مانع از استراحت‌های طولانی می‌شود و خیلی زود بازار در مسیر برگشتی تمام عیار و طی کردن مسیر صعود قرار می‌گیرد. اینبار شاخص هم وزن با محوریت سهم‌های کوچک و بنیادی پیش قراول حرکت دور بعد بازار می‌شود و سهم‌های بزرگ کمی استراحت می‌کنند
علیرضا سادات کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اشاره به عواملی که به حفظ روند بازار بورس کمک می‌کنند، گفت: «از سوم دی تمامی صادرکنندگان و وارد کنندگان به جز واردکنندگان کالاهای اساسی در بازار توافقی ارز خود را آنجا با هم مبادله می‌کنند. این بازار در حال حاضر نرخ ارز را بین ۶۰ تا ۶۲ هزار تومان قیمت‌گذاری می‌کند. چند صنعت و چند شرکت فعلاً فعال در این بازار ارز توافقی فعال هستند. به نظر می‌رسد این آغاز یک اصلاحات جدی در سیستم اقتصادی و ارزی کشور است و خبر خوبی برای اقتصاد و بازار سرمایه خواهد بود. نرخ‌های جدید ارزی بر روند بازار بورس تاثیر خواهد گذاشت.»

او افزود: «این را در نظر داشته باشید که از این پس نرخ توافقی جایگزین نرخ نیما خواهد شد و همه چیز با این نرخ محاسبه می‌شود از گاز و برق و گمرک و تمام تعرفه‌ها. فارغ از اثرگذاری در بازار شفافیت جدی این نرخ می‌تواند کار بازار سرمایه را آسان کند و در نهایت اتفاق مهم و رویداد خاصی برای بازار است. ‌ این پایان دوره رانت پاشی دولت برای واردکننده است و به زیان صادرکننده، دولت و سهامدار بود. دلار نیما و سیگنال‌های اقتصادی به خوبی موید دلایل خاص حرکت بازار است.»

او درباره دلایل نوسان در روند بازار بورس تصریح کرد: «چند وقت اخیر دو صندوق تثبیت و توسعه در بازار فعال بوده و به شکل کاملاً مدیریت شده در سمت فروش بلوکی فعال بودند. همچنین در سمت خرد باز حاضر شده و از همان ابتدا با کمک چند حقوقی دیگر از دل بازار نسبت به جمع‌آوری صفوف فروش اقدام کردند. در بین این کدهای فروش اهالی بازار سرمایه بوده که با چند درصد سود در پی شناسایی بودند و خریداران هم دو طیف بوده که یک طیف کدهای خاص و تازه نفس و خریداران خاص و ویژه حقیقی و حقوقی بودند. »سادات ادامه داد: «این جابجایی یک مزیت عمده و ویژه دارد و آن هم این است که قیمت‌های فعلی قیمت‌های تثبیت شده برای بازار می‌شود و کف‌سازی جدیدی برای بازار می‌شود.»


پیش‌بینی رشد نمادهای جامانده از رشد
اتفاقاتی که در بازار رقم خورده حکایت از این دارد که سودآوری در شرکت‌های صادراتی ایران رشد قابل توجهی خواهد داشت. مگر اینکه اتفاقاتی در بازار جهانی یا سیاست خارجی اتفاق بیفتد که صادرات محدود شود. بنابراین بدون ریسک‌های سیاسی چشم‌انداز روند بازار بورس صعودی خواهد بود.

سینا سلیمانی معتقد است که اگر نرخ دلار را برای شرکت‌ها در حالت محتاطانه برای ۱۲ ماه آتی ۸۵ هزار تومان فرض کنیم. نرخ بهره نیز در همین محدوده ۳۰ درصد باقی بماند یا حتی به مرور به سمت ۲۷ درصد کاهش یابد، بدون این که نیاز به تغییری در نرخ‌های جهانی باشد، سود خالص بازار حدود ۷۰۰ همت افزایش می‌یابد
همچنین سینا سلیمانی، تحلیلگر بازار سرمایه به خبرنگار بازار گفت: «بنظر می‌رسد شاخص با رشد سهم‌هایی که طی این مدت کمتر رشد کردند، به روند صعودی خود ادامه دهد. از دلایل اصلی رشد بازار، سود پنهان در دل بازار سرمایه هست که موجب شده تا با سیاست‌های جدید دولت، نقدینگی به سمت بازار جریان پیدا کند.»

او افزود: «با سیاست دولت مبنی بر نزدیک کردن نرخ نیما به آزاد و راه اندازی بازار توافقی، عملا بازار درحال تنظیم کردن قیمت‌ها با نرخ‌های ۱۲ ماه آتی است. حدود ۷۰۰ همت سود در دل بازار سرمایه پنهان است که به دلیل سیاست سرکوب نرخ نیما و شکاف ایجاد شده با بازار آزاد، این سودآوری بازار در قیمت‌ها منعکس نمی‌شد. اگر نرخ دلار را برای شرکت‌ها در حالت محتاطانه برای ۱۲ ماه آتی ۸۵ هزار تومان فرض کنیم. نرخ بهره نیز در همین محدوده ۳۰ درصد باقی بماند یا حتی به مرور به سمت ۲۷ درصد کاهش یابد، بدون این که نیاز به تغییری در نرخ‌های جهانی باشد، سود خالص بازار حدود ۷۰۰ همت افزایش می‌یابد.»

سلیمانی تصریح کرد: «علاوه بر این حاشیه سود شرکت‌ها که به ۱۲ درصد رسیده با این شرایط به بیش از ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت. این روند رشدی حاشیه سود شرکت‌ها باعث می‌شود تا بازار بیشتر P/E بگیرد! ددر حالی که بازار هنوز دلار ۵۴ تومانی نیمایی فعلی را در گزارش‌ها ندیده و بازار هنوز نسبت به دلار نرخ کنونی دلار هم عقب است.»

همچنین او تصریح کرد: «در نهایت طی معاملات منفی روزهای اخیر، اکثر سهم‌ها به مقاومت‌های شکسته شده پولبک داشتند و از نظر اندیکاتوری هم کمی اصلاح کردند تا شرایط برای رشد مجدد فراهم‌تر باشد. نکته بسیار مهمی که باید در نظر داشت، با شکست سقف تاریخی شاخص کل، کلیه سهم‌ها در بازار به سمت سقف تاریخی و شکست سقف‌های تاریخی خود حرکت خواهند کرد.»
کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «برخی سهم‌ها طی مدت اخیر از سقف تاریخی رد شدند، و مابقی بازار، این روند را طی خواهند کرد. بنابر این به مرور شاهد اقبال به تک‌تک سهم‌هایی که زیر سقف تاریخی سال ۹۹ خود هستند، خواهیم بود.»

حالا دوباره سوالات قدیمی تکرار می‌شود که سقف شاخص کجاست؟ آیا شاخص هم وزن پیشرو خواهد بود. در شرایط فعلی هر سهمی که فضای بنیادی خوبی داشته باشد در بازار هم مورد توجه است. این یعنی توجه بیشتر به اخبار اتفاقات و چشم‌انداز آتی سود شرکت‌ها به خصوص اگر این دلار توافقی در بازار جا بیفتد و سرعت رشد نیما با همین شکل پیش برود فضا به طور کامل برای چشم‌انداز سود سال آتی تغییر خواهد کرد.


کد مطلب: 506359

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/506359/سناریو-داغ-بورس-دل-سرمای-زمستان

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir