روسیه باید مسئولیت سرنگونی هواپیما را بپذیرد
10 دی 1403 ساعت 8:01
گروه بین الملل: الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان، روسیه را مسئول سقوط یک هواپیمای مسافربری با ۳۸ کشته دانست. او اظهار داشت که عذرخواهی مسکو کافی نیست و خواستار چیزی فراتر از حتی پذیرش مسئولیت این رویداد شد.
پس از سقوط یک هواپیمای مسافربری آذربایجان با ۶۷ نفر سرنشین، الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان به صراحت از روسیه خواست کرد که مسئولیت کامل این حادثه را بپذیرد. او اعلام کرد که روسیه به وضوح باعث سقوط هواپیمای مدل Embraer 190 در قزاقستان شده است، هرچند نتیجه نهایی پس از بررسی جعبه سیاه مشخص خواهد شد.
علیاف در مصاحبه با تلویزیون دولتی آذربایجان (AzTV) توضیح داد که شواهد موجود نشان میدهند هواپیما در منطقه گروزنی کنترل خود را از دست داده است. او اظهار داشت: «این اولین آسیبی بود که به هواپیما وارد شد، زیرا در زمین از تجهیزات رادیو الکترونیکی استفاده شده بود.» او افزود که پس از آن، شلیک مستقیم از زمین، هواپیما را هدف قرار داده است.
رئیسجمهوری آذربایجان تأکید کرد، به نظر نمیرسد نیروهای دفاع هوایی روسیه به عمد این هواپیما را هدف قرار داده باشند، اما برخی محافل روسی تلاش کردهاند علت سقوط را پنهان کنند. او علاوه بر پذیرش مسئولیت کامل از سوی روسیه، بهرغم عذرخواهی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، خواستار مجازات عاملان و پرداخت غرامت شد.
علیاف با انتقاد از واکنش اولیه روسیه گفت: «متأسفانه در سه روز اول فقط روایتهای احمقانهای از روسیه شنیدیم.» او افزود: «یکی از مسائلی که ما را ناامید و متعجب کرد این بود که مقامات روسیه روایت انفجار یک بالن گاز را منتشر کردند. این آشکارا نشان میدهد که طرف روسی قصد پنهان کردن موضوع را داشت، که این باعث افتخار هیچکس نیست.»
علیاف در فرودگاه باکو از قربانیان این فاجعه، از جمله سه خدمه پرواز قدردانی و وداع کرد. او شهامت و اقدام بسیار حرفهای خلبانان را ستود که توانستند هواپیما را برای فرود اضطراری به قزاقستان هدایت کنند. در این حادثه که در نزدیکی شهر آکتائو در کنار دریای خزر رخ داد، ۳۸ نفر جان باختند و ۲۹ نفر نجات یافتند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز از علیاف عذرخواهی کرد، اما مسئولیت شلیک روسیه بهعنوان علت حادثه را نپذیرفت. کرملین پس از مکالمه تلفنی دو طرف اعلام کرد: «پوتین بابت وقوع این حادثه تراژیک در حریم هوایی روسیه عذرخواهی کرده است.»
پوتین همچنین اظهار داشت که در زمان سقوط هواپیما، سیستم دفاع هوایی روسیه در چچن فعال بوده است. او گفت که گروزنی مورد حمله پهپادهای اوکراینی قرار گرفته بود و سامانههای پدافند هوایی این حملات را دفع کردند.
در حالی که آذربایجان و روسیه روایتهای متفاوتی ارائه کردهاند، نتیجهگیری نهایی منوط به بررسی جعبههای سیاه هواپیما است. سازمانهای بینالمللی و کارشناسان انتظار دارند این اطلاعات بتواند تصویر روشنی از علت سقوط ارائه دهد.
در این میان، برخی از ناظران سیاسی معتقدند که این حادثه ممکن است تأثیرات ژئوپلیتیکی بیشتری داشته باشد و روابط میان آذربایجان و روسیه را تحت تأثیر قرار دهد.
کد مطلب: 507802