اروپا از دوره گذار سوریه حمایت خواهد کرد
14 دی 1403 ساعت 23:38
گروه بین الملل: آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، به همراه ژان نوئل بارو، همتای فرانسوی خود، از زندان معروف "صیدنایا"، یکی از نمادهای وحشت و شکنجه در رژیم بشار اسد، بازدید کرد. این زندان واقع در شمال دمشق که به "کشتارگاه" مشهور است، به دلیل اعمال وحشیانهای چون شکنجه، اعدامهای دستهجمعی و ناپدید شدن هزاران نفر، یکی از تاریکترین نقاط تاریخ سوریه محسوب میشود.
در این بازدید، نمایندگان سازمان دفاع مدنی سوریه "کلاهسفیدها" وضعیت زندانیان و جنایات صورتگرفته در این مکان را به وزرای خارجه آلمان و فرانسه شرح دادند. بر اساس گزارشهای سازمانهای حقوق بشری از زمان آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱، سیدنا به صحنهای از جنایات علیه بشریت تبدیل شده است.
بربوک پس از بازدید از سلولها و زندانهای زیرزمینی این مرکز گفت: «مشاهده این جهنم و آنچه که زندانیان در این مکان تحمل کردهاند، اهمیت کار کسانی چون کلاهسفیدها را بیشتر آشکار میکند. باید به صدای مردم آزادیخواه سوریه گوش میدادیم و حالا وظیفه جامعه بینالمللی است که برای عدالت و کمک به قربانیان این جنایات تلاش کند.»
او همچنین تأکید کرد که جمعآوری و حفظ مدارک و شواهد برای پیگیری عدالت، یک رکن اساسی برای آشتی ملی در سوریه است.
شکنجه و اعدامهای دستهجمعی در زندان صیدنایا تنها مختص دوران بشار اسد نیست. این اقدامات از زمان حکومت حافظ اسد، پدر بشار، که تا سال ۲۰۰۰ میلادی حکومت کرد، به طور گستردهای گزارش شده است. رژیم اسد، به مدت بیش از نیم قرن، سوریه را با مشت آهنین کنترل کرده است.
بربوک و بارو در ادامه این بازدید با تأکید بر نقش سازمانهایی چون کلاهسفیدها، از آنها بهعنوان صدای عدالتطلبی مردم سوریه یاد کردند. این سازمان که در سال ۲۰۱۳ توسط داوطلبان سوری تأسیس شد، در نجات قربانیان جنگ و فجایع طبیعی، از جمله زلزلههای ویرانگر ۲۰۲۳، نقشی کلیدی ایفا کرده است.
در پایان این بازدید، وزرای خارجه آلمان و فرانسه پیام مشترکی به دولت جدید سوریه ارائه دادند. آنها تأکید کردند که عدالت و حفظ شواهد از جنایات گذشته، از ملزومات یک روند صلح پایدار و آشتی ملی است. بربوک همچنین بر حمایت آلمان از بازسازی سوریه و ایجاد حکومتی فراگیر که حقوق همه اقوام و مذاهب، بهویژه زنان را تضمین کند، تأکید کرد.
این بازدید تاریخی نهتنها توجه جامعه جهانی را به جنایات گذشته سوریه جلب کرده است، بلکه میتواند نقطه عطفی در مسیر عدالت و بازسازی این کشور باشد.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان پس از دیدار با احمد شرع، رهبر جدید سوریه اعلام کرد که رفع تحریمها به روند پیشرفت فرایند سیاسی در این کشور بستگی خواهد داشت.او به رهبران جدید سوریه هشدار داد که پس از سرنگونی بشار اسد در ماه گذشته، از ایجاد یک حکومت اسلامگرا خودداری کنند.
بربوک در پایان سفر خود به سوریه به خبرنگاران گفت: «اروپا از دوره گذار سوریه حمایت خواهد کرد، اما اروپا ساختارهای جدید اسلامگرا را تأمین مالی نخواهد کرد.»
او افزود: «این نه تنها به نفع امنیت خود ما است، بلکه چیزی است که بارها و بارها از سوی بسیاری از سوریها در آلمان و همینطور در این منطقه شنیده شده است.»
در همین حال ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه هم که برای دیدار و گفتگو با حاکمان تازه سوریه به این کشور سفر کرد خواستار نابودی ذخایر تسلیحات شیمیایی در این کشور شد.
او از رهبران جدید سوریه خواست تا به سرعت با سازمان منع تسلیحات شیمیایی تماس گرفته تا این سازمان بتواند به سرعت تیمی به سوریه اعزام کند و ارزیابی و نابودی ذخایر تسلیحات شیمیایی را آغاز نماید.
وزیرخارجه فرانسه همچنین از رهبران جدید سوریه خواست تا با مقامات کُرد در شمال شرق به توافق برسند.
بارو پس از دیدار با نمایندگان جامعه مدنی در دمشق گفت: «یک راهحل سیاسی باید با متحدان فرانسه، یعنی کُردها، حاصل شود تا آنها به طور کامل در این فرایند سیاسی که امروز آغاز شده است، ادغام شوند.»ژان نوئل بارو در این سفر از سفارت فرانسه در دمشق هم دیدار کرد و گفت از بودن در این ساختمان احساساتی شده است.
سفر ژان نوئل بارو و آنالنا بربوک، وزیران خارجه فرانسه و آلمان به دمشق پس از آن صورت گرفت که آمریکا ماه گذشته میلادی هیئتی را برای دیدار با احمد شرع به سوریه فرستاد. شرع در حال حاضر اداره امور سوریه را در دست دار
دو مقام اروپایی به نمایندگی از اتحادیه اروپا با رهبران تازه سوریه دیدار کردند. اتحادیه اروپا هم مثل آمریکا تحریمهایی بر سوریه اعمال کرده و رفع این تحریمها احتمالا در گفتوگوها در دمشق مطرح شده است.
آنالنا بربوک قبل از عزیمت به دمشق گفته بود: «سفر امروز من و همتای فرانسویام از طرف اتحادیه اروپا، پیام روشنی برای سوریهاست. سرآغازی جدید میان اروپا و سوریه، میان آلمان و سوریه ممکن شده است.»
بنابر بر بیانیه وزارت خارجه آلمان، بربوک اضافه کرد: «حالا ما هدفی در ذهن داریم که میلیونها سوری هم به دنبال آن هستند؛ اینکه سوریه بار دیگر عضوی قابل احترام در جامعه بینالملل باشد.»
جز سفر وزیران خارجه فرانسه و آلمان و سفر اخیر هیئت آمریکایی به دمشق، رهبران تازه سوریه با مقامهایی از کشورهای عربی و خاورمیانه نیز دیدارها و گفتوگوهایی داشتهاند.
اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه دولت موقت سوریه هم به عربستان سعودی رفت. این نخستین سفر خارجی حاکمان جدید سوریه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد بود.
مقامهای جدید سوریه با حمید الشطری رئیس جدید اطلاعات ملی (استخبارات) عراق، هم دیدار و گفتگو کردهاند.
پس از سرنگونی بشار اسد، دیپلماتهای ارشد هشت کشور عربی از جمله بحرین خواهان انتقال صلحآمیز قدرت با حمایت سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب شدند.
کد مطلب: 508532