پذیرش FATF و رفع تحریم ها راه را برای حل مشکلات هموار می کند
الویری: ادامه وضعیت فعلی، ایران را به ورشکستگی کامل می رساند
15 دی 1403 ساعت 8:26
گروه سیاسی: صبح سه شنبه خبری از عبدالناصر همتی سوی وزیر اقتصاد، مبنی بر موافقت رهبری با طرح مجدد لوایح مربوط به پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف) در مجمع تشخیص مصلحت منتشر شد. خبری که به نظر می رسد حاصل دیدار شامگاه دوشنبه مسعود پزشکیان رییس جمهور با رهبر انقلاب بود.
به گزارش خبرآنلاین؛ در همان ساعات اولیه، محسن دهنوی، رئیس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاستهای کلی نظام در یک برنامه تلویزیونی گفت: در دولت جدید، آقای دکتر پزشکیان مجددا مکاتبه ای با مقام معظم رهبری داشتند و درخواست کردند که این پرونده مجددا در مجمع تشخیص بررسی شود. من همینجا تاکید می کنم که رهبری موافقت کردند که پرونده FATF در مجمع تشخیص بررسی شود و به هیچ وجه به معنی موافقت با تصویب یا قانونی شدن آن نیست.
این پرونده باید فرآیند خودش را طی کند. خواهش می کنم مسئولان دولتی و مجلس شتاب زده اظهار نظر نکنند. همین طوری بازار ملتهب است و التهاب الکی ایجاد نکنیم. پرونده FATF باید فرآیند خودش را طی کند، دولت استدلال خودش را در کمیسیون مطرح می کند و سپس در صحن مجلس مطرح می شود.
جالب ترین واکنش را مصطفی میرسلیم عضو تشخیص مصلحت نظام از خود نشان داد. او در رابطه با بررسی دوباره لوایح پالرمو و CFT در چارچوب FATF و اظهارات اخیر وزیر اقتصاد و رییسجمهور مبنی بر اینکه بررسی مجدد این طرح در مجمع توسط رهبر انقلاب نیز تایید شده است، تصریح کرد: کسی مخالف این اقداماتی که باید در چهارچوب گروه ویژه اقدامات مالی صورت بگیرد، نیست. این مجموعه از مقررات اگر به طور مؤثر اجرا شود، مانع از پولشویی و حمایت از تروریسم خواهد شد. مشکل ما FATF نیست، کشور ما غنی است. ما اجازه دادهایم به یک عده که پولهای باد آوردهای بدست آورند و آن را به دلار تبدیل کنند، وارد بازار کنند و باعث التهاب بازار دلار و گرانیها شوند. این موضوعات مشکل اساسی ما هستند و مردم این را میخواهند، با FATF چه کار دارند؟
اما آیا می توان امیدوار بود که مجمع تشخیص مصلحت نظام در آینده ای نزدیک، بالاخره به جدال در مورد پیوستن و یا نپیوستن به FATF پایان دهد؟ این سوالی است که از دو چهره سیاسی پرسیدیم. حمیدرضا جلایی پور عنوان کرد: با توجه به نظر مساعد رهبری، ایران به افایتیاف خواهد پیوست و این موضوع به رغم تاخیر و زیان بسیار، به زودی حل میشود.مرتضی الویری دیگر چهره اصلاح طلب هم اگرچه خطرات نپیوستن به اف ای تی اف را خیلی زیاد می داند اما برآوردی از تصمیم گیری احتمالی مجمع تشخیص مصلحت نظام نمی دهد. مشروح گفتگوی خبرآنلاین با مرتضی الویری، نماینده ادوار مجلس و شهردار پیشین تهران را بخوانید؛
مرتضی الویری، نماینده ادوار مجلس در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین، در تعریف سازوکار اف ای تی اف گفت: اف ای تی اف، سازمانی بین دولتی است که از امکان رصد پولشویی و تامین مالی تروریسم برخوردار است. قریب به تمام کشورهای دنیا، در این مجموعه تعریف می شوند و اگر چنین چیزی را نپذیرند، امکان عملیات بانکی و تجارت شان با یکدیگر با مشکل مواجه خواهد شد.
اگر FATF را بپذیریم و همچنان در تحریم باشیم بازهم مشکلات مبادلات جهانی ادامه خواهد داشت
وی عنوان کرد: متاسفانه ایران بنا به دلایلی در این مجموعه قرار نگرفت و در نهایت ذیل لیست سیاه اف ای تی اف رفت. نتیجه اینکه مبادلات ما با دنیا بسیار مشکل شده است. البته مشکلات مبادلات ما با دنیا فقط اف ای تی اف نیست. بلکه خود تحریم هم عامل دیگری برای بروز و ظهور مشکلات است. به عبارتی اگر ما FATF را بپذیریم ولی همچنان در تحریم باشیم باز هم مشکلات مبادلات جهانی ما و فعالیت های ما در سطح بین المللی ادامه خواهد داشت. اما پذیرش اف ای تی اف قدم بزرگی است که حتی کشورهایی که در تحریم ها هستند اف ای تی اف را پذیرفتند و یک مرحله از موانع را پشت سر گذاشته اند. الویری تاکید کرد: کسانی که در مقابل پیوستن ما به پالرمو و CFT ایستادهاند باید مسئولیت بدتر شدن وضعیت را بپذیرند، طبیعتا تبعات نپذیرفتن این لوایح میتواند ابعاد وسیعتری داشته باشد و تنگناهایی که برای ما به وجود خواهد آمد، مشکلات بسیاری ایجاد میکند.
توسعه کشور در گروی مبادلات جهانی است
وی با بیان اینکه استدلال های مخالفان برای من قابل توجیه نیست، گفت: برخی بر این باور هستند که اگر سیاست های انقباظی را بر کشور اعمال کنیم و از راهبرد خودکفایی استفاده کنیم و فکر کنیم که همه چیز را باید خودمان تامین کنیم، خواهیم توانست به توسعه دست پیدا کنیم. اما تجربیات جهانی، این واقعیت قطعی را به ما نشان می دهد که توسعه در گروی مبادلات جهانی است. به عبارت دیگر اگر ما با جامعه جهانی کار نکنیم و تولیدات خود را در معرض بازار جهانی قرار ندهیم و بالعکس تولیدات داخلی را در رقابت با تکنولوژی ها پیشرفته تعریف نکنیم، دچار عقب ماندگی مزمن خواهیم شد.
این چهره اصلاح طلب در ادامه افزود: متاسفانه برخی به این واقعیت توجه نمی کنند و به قولی می خواهند چرخ را دوباره اختراع کنند. حتی عبارت هایی را به کار می برند نظیر این جمله که ما توسعه کشور را به مبادلات جهانی و یا تحریم ها گره نمی زنیم. در حالی که اگر نگاهی به کشورهای مختلف دنیا بیندازیم ملاحظه می کنیم آن کشورهایی که مانند کوبا یا کره شمالی گرفتار تحریم های جهانی شدند چگونه از مسیر توسعه باز ماندند.
ادامه وضعیت فعلی کشور را به ورشکستگی کامل خواهد رساند
الویری در مورد احتمال تصویب پیوستن ایران به اف ای تی اف هم گفت: من برآوردی از ترکیب مجمع تشخیص مصلحت نظام و اینکه در آن مجمع، FATF رای کافی خواهد آورد یا نه ندارم. ولی در این مساله تردید ندارم که تداوم وضعیت فعلی، کشور را به ورطه نابودی خواهد برد و ایران به ورشکستگی کامل خواهد رسید. چرا که حتی کشورهای دوست هم دیگر نمیتوانند با ما کار کنند و همکاری اروپا را هم باید کاملا به فراموشی بسپاریم.وی در پایان عنوان کرد: نپذیرفتن عضویت در کنوانسیون پالرمو علاوه بر ضیق اقتصادی، مشکلات امنیتی هم برای ما ایجاد کند، هرچند ما ادعا نمیکنیم که این پیوستن میتواند تمام مشکلات کشور را حل کند اما حداقل میتواند راه را برای حل مشکلات و رسیدن به وضعیت طبیعی هموار کند.
کد مطلب: 508545