ارمنستان به دنبال عضویت در اتحادیه اروپا
21 دی 1403 ساعت 13:52
گروه بین الملل: دولت ارمنستان لایحهای را تصویب کرد که از مسئولان این کشور میخواهد تلاش برای پیوستن به اتحادیه اروپا را آغاز کنند.
لایحه آغاز روند پیوستن ارمنستان به اتحادیه اروپا، کشوری که زمانی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بود، پیشتر حمایت لازم را برای تصویب دریافت کرده بود.
ارمنستان طی سالهای اخیر روابط با غرب را به قیمت تضیف روابط سنتی نزدیک خود با مسکو تقویت کرده است.ایروان در همین راستا به ویژه پس از تهاجم همهجانبه پیشین جمهوری آذربایجان به قرهباغ کوهستانی که تقریبا به طور کامل به تصرف ارتش آذربایجان درآمد روسیه را به سهلانگاری در دفاع از این کشور در برابر رقیب دیرینهاش، متهم کرد.
این لایحه پس از آن تنظیم شد که یک درخواست عمومی با موفقیت به نتیجه رسید و حمایت لازم را کسب کرد.
دولت ارمنستان ضمن حمایت از ارائه این لایحه به پارلمان، اعلام کرده است که اقدام صورت گرفته در واقع «آغاز روند الحاق جمهوری ارمنستان به اتحادیه اروپا» خواهد بود.
بروکسل تا زمان انتشار این خبر هنوز نسبت به اقدام دولت ارمنستان در این راستا واکنشی نشان نداده است.
استونی، لتونی و لیتوانی، سه عضو دیگر اتحاد جماهیر شوروی سابق پیشتر با طی کردن این روند به اتحادیه اروپا پیوستهاند.
این فرآیند در کل زمانبر و نیازمند مذاکرات طولانیمدت است و کشورهای متقاضی ملزم هستند ضمن اجرای اصلاحات درخواست شده خود را به طور کامل با قوانین اتحادیه اروپا هماهنگ سازند.
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان در جلسه کابینه تأکید کرد که مردم نباید انتظار الحاق سریع داشته باشند و در هر صورت این موضوع نیازمند تأیید از طریق همهپرسی خواهد بود.
وی سال ۲۰۲۳ به پارلمان اروپا گفته بود که ارمنستان آماده است تا حد امکان به اتحادیه اروپا نزدیک شود، هرچند که او در آن زمان از ابراز حمایت صریح نسبت به عضویت کامل کشورش خودداری کرد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به خبرنگاران گفت که روسیه نیاز دارد که از موضع بروکسل در این خصوص آگاه شود.
وی تصریح کرد که ارمنستان نمیتواند همزمان با عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا (یک بلوک تجاری متشکل از برخی کشورهای پساشوروی) به اتحادیه اروپا بپیوندد.
اگرچه روابط ارمنستان با اتحادیه اروپا بویژه پس از فاصله گرفتن از مسکو همچنان گرم است، اما پیوستن به این اتحادیه آسان نخواهد بود.
این کشور محصور در خشکی و کوهستانی با ۲.۷ میلیون نفر جمعیت، هیچ مرز مشترکی با اتحادیه اروپا ندارد و از اواخر دهه ۱۹۸۰ با آذربایجان، یکی از تأمینکنندگان اصلی گاز برای کشورهای اتحادیه اروپا، بر سر قرهباغ درگیر مناقشه بوده است.
جمهوری آذربایجان سال ۲۰۲۳ با یک حمله نظامی برقآسا اقدام برای بازپسگیری کنترل قرهباغ، منطقهای جداییطلب که بیش از سه دهه تحت کنترل اکثریت ارمنیتبارِ مورد حمایت ایروان بود را آغاز کرد. این حمله باعث فرار ساکنان این منطقه به سوی ارمنستان شد.
الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان این هفته در سخنانی عجیب ارمنستان را یک «تهدید فاشیستی» خواند که به گفته او باید نابود شود. ایروان اعلام کرد که این اظهارات ممکن است مقدمهای برای یک درگیری جدید باشد.
کد مطلب: 509734