ورود عربستان به فاز رقابت هستهای با ایران
24 دی 1403 ساعت 22:41
گروه بین الملل: شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی ر اعلام کرد که این کشور قصد دارد از تمام مواد معدنی خود از جمله از طریق فروش اورانیوم، درآمدزایی کند.
شاهزاده عبدالعزیز در کنفرانسی در شهر ظهران اعلام کرد که عربستان سعودی اورانیوم خود را «غنیسازی خواهد کرد و آن را به فروش خواهد رساند و کیک زرد تولید خواهد کرد.»
کیک زرد، پودر کنسانتره شدهای است که برای تولید سوخت رآکتور هستهای استفاده میشود. هر چند که کیک زرد دارای خطر تشعشعات کمی است، اما همچنان نیاز به جابجایی ایمن دارد.
عربستان سعودی یک برنامه هستهای نوپا دارد و میخواهد آن را گسترش دهد تا در نهایت غنیسازی اورانیوم - موضوعی بحثبرانگیز به دلیل ارتباط آن با سلاحهای هستهای - را نیز در آن شامل کند.
ریاض گفته است که میخواهد از انرژی هستهای برای تنوع بخشیدن به ترکیب انرژی خود استفاده کند.
مشخص نیست جاهطلبیهای هستهای عربستان به کجا ختم میشود، کما این که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در سال ۲۰۱۸ گفته بود که اگر رقیب منطقهای این کشور، یعنی ایران به سمت تولید تسلیحات هستهای برود، پادشاهی سعودی نیز این کار را انجام خواهد داد.
امارات عربی متحده، دیگر کشور حاشیه خلیجفارس، اولین نیروگاه هستهای چند واحدی عملیاتی در جهان عرب را دارا است. امارات متعهد شده است که اورانیوم خود را غنیسازی نکند و سوخت مصرفشده را بازفرآوری نکند.
پادشاهی عربستان سال گذشته اعلام کرده بود که قصد دارد نظارت سبک آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل بر تأسیسات هستهای خود را پایان دهد و آن را تا پایان سال ۲۰۲۴ با روی آوردن به پادمانهای منظم جایگزین کند.
ریاض هنوز اولین رآکتور هستهای خود را فعال نکرده است. این امر باعث میشود که عربستان اجازه داشته باشد برنامه هستهای خود در سطح فعلی را همچنان تحت نظارت موسوم به «پروتکل مقادیر کم (SQP)» پیش ببرد.
«پروتکل مقادیر کم» توافقی با آژانس بین المللی انرژی اتمی است که کشورهای کمتر پیشرفته را از بسیاری از تعهدات گزارش دهی و بازرسی معاف می کند.
کد مطلب: 510356