کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

۹ راهکار ساده برای تضمین سلامت کلیه‌ها

25 دی 1403 ساعت 11:39


گروه سلامت: شما می توانید اقداماتی را برای بهبود سلامت کلیه خود انجام دهید. این تغییرات شامل تغییرات سبک زندگی مانند افزایش مصرف مایعات، خوردن یک رژیم غذایی سالم، کاهش وزن اضافی و کنترل فشار خون است. شما همچنین می توانید با ترک سیگار و اجتناب از مصرف بیش از حد داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) از آسیب کلیه جلوگیری کنید.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از verywellhealth؛ کلیه ها دو اندام لوبیایی شکل هستند که وظایف اصلی آنها فیلتر کردن مواد زائد از خون و حفظ تعادل مطلوب مایعات در بدن شما است. کلیه ها که در پشت دیواره شکم در هر دو طرف ستون فقرات قرار دارند، کمک می کنند تا اطمینان حاصل شود که سیستم های بدن در هموستاز (پایدار و در تعادل) باقی می مانند تا عملکرد طبیعی داشته باشند.

 
در اینجا لیستی از 9 کاری وجود دارد که می توانید برای بهبود سلامت کلیه انجام دهید، چه بیماری کلیوی داشته باشید، چه در معرض خطر بیماری کلیوی هستید یا صرفاً می خواهید کلیه های خود را در طولانی مدت سالم نگه دارید.
 
1. مصرف منظم و مداوم آب
یکی از وظایف اصلی کلیه شما این است که مایع اضافی را به شکل ادرار از بدن خارج کند. این کار تضمین می کند که سطح اسید و الکترولیت در خون شما (از جمله سدیم، کلسیم، فسفر و پتاسیم) در غلظت ایده آل باقی بماند. بدون تعادل مناسب، اعصاب، ماهیچه ها و سایر بافت های بدن شما ممکن است به طور طبیعی کار نکنند.

اگر به طور مزمن دچار کم آبی هستید، آب کافی در بدن شما وجود نخواهد داشت که اسید را رقیق کند یا مواد زائد خون را از بین ببرد که می تواند منجر به تجزیه عضلات و آزاد شدن پروتئینی به نام میوگلوبین شودکه می تواند واحدهای فیلتر کننده کلیه به نام نفرون را مسدود کند. برای جلوگیری از این امر، باید مایعات کافی در طول روز بنوشید.میزان آب مورد نیاز شما به سن، وزن بدن و عوامل دیگر بستگی دارد. هنگامی که در هوای گرم یا در حین ورزش زیاد عرق می کنید، نیاز به آب نیز افزایش پیدا می کند.اما به طور کلی، مؤسسه ملی بهداشت توصیه می کند که به طور متوسط :
9 فنجان مایعات در روز برای زنان بالغ کافی است.
13 فنجان مایعات در روز برای مردان بالغ کافی است.
اگر بیماری کلیوی دارید یا از داروهایی استفاده می‌کنید که باعث افزایش ادرار می‌شوند (مانند دیورتیک‌ها)، ممکن است نیاز به نوشیدن بیش از این مقدار داشته باشید.

2. فعال بمانید
سلامت جسمانی خوب با سلامت کلیه ها مرتبط است. این امر به ویژه در صورت ابتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) صادق است.ورزش دو عامل خطر اصلی برای CKD را کاهش می دهد: فشار خون بالا و دیابت. فشار خون بالا یک مشکل است زیرا باعث باریک شدن تدریجی رگ های خونی (از جمله کلیه ها) می شود، در حالی که قند خون بالا به طور مستقیم به نفرون ها آسیب می زند.

ورزش با افزایش گردش خون از طریق کلیه ها و انعطاف پذیر نگه داشتن رگ های خونی کمک می کند. همچنین حساسیت به انسولین را افزایش می دهد و قند خون را کاهش می دهد.
به افراد مبتلا و بدون CKD توصیه می شود حداقل 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط در هفته انجام دهند. ورزش را می توان به جلسات 25 تا 30 دقیقه ای تقسیم کرد، بنابراین بیشتر روزهای هفته را فعالیت بدنی دارید.زمانی که سخت‌تر از حد معمول نفس می‌کشید و می‌توانید صحبت کنید اما در حین ورزش آواز بخوانید، ورزش با شدت متوسط شناخته می شود.

3. یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید
اگر فشار خون بالا، دیابت یا بیماری قلبی دارید، احتمال ابتلا به بیماری کلیوی بیشتر است و رژیم غذایی نقش مهمی در کاهش این خطرات دارد.
برخی از کارشناسان رژیم غذایی DASH (رویکرد رژیمی برای توقف فشار خون بالا) را به عنوان پایه ای برای تنظیم عادات غذایی خود در صورت ابتلا یا در معرض خطر ابتلا به CKD توصیه می کنند.
این موارد شامل:
خوردن مقادیر بیشتری از سبزیجات، میوه ها و غلات کامل
خوردن مقدار متوسط ماهی، مرغ، لوبیا، آجیل و لبنیات بدون چربی یا کم چرب
محدود کردن غذاهای سرشار از چربی اشباع شده، از جمله گوشت های چرب، لبنیات پرچرب و روغن های استوایی مانند نارگیل، هسته خرما
محدود کردن شیرینی ها و نوشیدنی های شیرین شده با شکر
کاهش میزان مصرف سدیم به کمتر از 2300 میلی گرم در روز

اگر عملکرد کلیه شما در حال کاهش است، ممکن است تغییرات بیشتری لازم باشد. این ممکن است شامل محدود کردن سدیم به کمتر از 1500 میلی گرم در روز، اجتناب از الکل، محدود کردن غذاهای پر پتاسیم یا فسفر و کاهش مصرف پروتئین باشد .

4. وزن خود را مدیریت کنید
چاقی با هر سه عامل خطر اصلی بیماری کلیوی مرتبط است. چاقی که به عنوان شاخص توده بدنی (BMI) 30 یا بیشتر تعریف می شود، خطر ابتلا به CKD و خطر عوارض CKD مانند کم خونی، نقرس و بیماری های استخوانی را افزایش می دهد.در مقایسه با افراد با وزن سالم، افرادی که BMI بین 30 تا 34.9 دارند، سه برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کلیوی هستند. با BMI 35 و بیشتر، خطر تا 7 برابر افزایش می یابد.برای این منظور، بهترین راه برای جلوگیری از بیماری کلیوی دستیابی و حفظ وزن سالم است. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، موارد زیر را در نظر بگیرید:
کار با یک متخصص تغذیه برای تعیین میزان کالری دریافتی روزانه
ثبت کالری تمام غذاهایی که هر روز می خورید و می نوشید
ایجاد یک برنامه تمرینی پایدار با افزایش تدریجی مدت و شدت
آموزش تعویض غذاهای پرچرب و پر کالری با جایگزین های سالم تر
بخارپز کردن، آب پز کردن یا پختن غذاها به جای سرخ کردن آنها
یافتن تنقلات سالم و کم کالری، مانند ذرت بو داده یا تکه های سیب
آهسته غذا خوردن، که ممکن است به شما کمک کند در کل کمتر غذا بخورید

5. مراقب قند خون خود باشید
دیابت علت اصلی CKD است. طبق گزارش موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی، از هر 3 بزرگسال مبتلا به دیابت در ایالات متحده، کمتر از 1 نفر به بیماری کلیوی مبتلا هستند.دیابت به نفروپاتی دیابتی کمک می کند، وضعیتی که در آن سطوح بالای قند خون به طور مداوم باعث آسیب شدید و احتمالاً غیرقابل برگشت به کلیه ها می شود. حتی با درمان، نفروپاتی دیابتی شایع ترین علت مرحله نهایی بیماری کلیوی باقی می ماند.با این اوصاف، داشتن دیابت به این معنا نیست که شما به CKD مبتلا هستید. برای جلوگیری از این وضعیت شما باید:
با پزشک خود در مورد محدوده گلوکز خون که برای شما سالم است صحبت کنید.
به طور منظم قند خون خود را با یک گلوکومتر طبق دستور پزشک کنترل کنید.
داروهای دیابت خود مانند انسولین را طبق دستور مصرف کنید.
فشار خون خود را کنترل کنید.
برای تهیه برنامه غذایی دیابت با یک متخصص تغذیه همکاری کنید .
هفت تا هشت ساعت خواب در شب را هدف گذاری کنید.
حتی اگر دیابت ندارید، باید مراقب مصرف قند خود باشید، زیرا یک رژیم غذایی با قند بالا می تواند خطر مقاومت به انسولین (پیش ساز پیش دیابت و دیابت نوع 2 ) را افزایش دهد.
برای حفظ سلامت کلیه‌ها، اگر مرد هستید، مصرف قند خود را به بیش از 36 گرم (9 قاشق چای‌خوری) و اگر زن هستید به 25 گرم (6 قاشق چای‌خوری) در روز محدود کنید.

آیا پاکسازی کلیه می تواند کمک کند؟
پاکسازی کلیه یا "سم زدایی" عمل حذف "سموم" از کلیه ها با مکمل ها، مواد یا رژیم های غذایی خاص است. مرکز ملی سلامت تکمیلی و یکپارچه (NCCIH) توصیه می کند که هیچ مدرکی از استفاده از رژیم های سم زدایی برای از بین بردن سموم از بدن شما پشتیبانی نمی کند.
علاوه بر این، برخی از موادی که برای سم‌زدایی استفاده می‌شوند (مانند اسفناج، چغندر و سایر مواد غذایی سرشار از اگزالات ) می‌توانند برای کلیه‌ها مضر باشند و در صورت مصرف بیش از حد یا عدم تعادل با سایر مواد مغذی، منجر به ایجاد سنگ کلیه شوند .

6. فشار خون سالم را حفظ کنید
فشار خون بالا دومین علت اصلی CKD است. در ایالات متحده، تقریباً از هر دو بزرگسال یک نفر - تقریباً 108 میلیون نفر - معیارهای تشخیصی فشار خون را دارند.فشار خون بالا فشار شدیدی را بر رگ‌های خونی وارد می‌کند و باعث باریک شدن و سفت شدن آن‌ها می‌شود. هنگامی که رگ های خونی کلیه ها تحت تأثیر قرار می گیرند، کمتر قادر به حذف آب اضافی از خون شما هستند. این به نوبه خود، حجم آب در رگ های خونی شما را افزایش می دهد و فشار خون شما را بیشتر می کند. این چرخه معیوب می تواند ادامه یابد و در نهایت منجر به نارسایی کلیه شود .

همان انتخاب‌های سبک زندگی سالمی که برای پیشگیری از دیابت و بیماری‌های قلبی استفاده می‌شوند، می‌توانند فشار خون طبیعی را به دست آورید و آن را حفظ کنید.اگر فشار خون بالا برای شما تشخیص داده شده است (تعریف شده به عنوان قرائت سیستولیک 130 یا بیشتر یا خوانش دیاستولیک 80 یا بیشتر)، داروهایی مانند مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) ، مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) و دیورتیک ها (قرص های آب) می توانند به کنترل فشار خون کمک می کند.

7. از مصرف بیش از حد داروهای ضد درد OTC خودداری کنید
برخی از داروها می توانند به کلیه ها آسیب برسانند. مهمترین آنها داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین، ادویل (ایبوپروفن) و آلو (ناپروکسن) هستند که در صورت مصرف بیش از حد می توانند به کلیه ها آسیب برسانند.NSAID ها با مسدود کردن ترکیبات هورمون مانند به نام پروستاگلاندین عمل می کنندکه باعث التهاب و درد در بدن می شود. پروستاگلاندین ها همچنین باعث اتساع عروق (گشاد شدن رگ های خونی) می شوند که بدن از آن برای تنظیم فشار خون استفاده می کند.

در صورت استفاده بیش از حد از NSAID ها، مهار پروستاگلاندین ها می تواند از اتساع عروق جلوگیری کند. این به نوبه خود می تواند جریان خون را تا حدی کاهش دهد که نارسایی حاد کلیه ممکن است رخ دهد.در حالی که بدون نسخه (OTC) و NSAIDهای تجویزی (مانند ایندومتاسین و مفنامیک اسید) هر دو می توانند باعث این مشکل شوند، داروهای OTC به ویژه نگران کننده هستند زیرا می توانند بدون کنترل استفاده شوند.برای محافظت از کلیه ها، هرگز NSAID های OTC را بیش از 10 روز متوالی برای درد یا سه روز متوالی برای تب مصرف نکنید. همیشه از کمترین دوز ممکن استفاده کنید. در صورت تجویز NSAID، دارو را دقیقاً مطابق با تجویز مصرف کنید.

8. سیگار را ترک کنید
سیگار با افزایش خطر CKD و پیشرفت سریع تر به مرحله نهایی بیماری کلیوی مرتبط است.
دود تنباکو حاوی فلزی به نام کادمیوم است که مخصوصاً برای کلیه ها سمی است و نفرون ها را حتی در دوزهای نسبتاً کم از بین می برد. بدتر از آن، کادمیوم می تواند در کلیه ها جمع شود و برای سال ها یا حتی دهه ها باقی بماند و باعث آسیب تدریجی شود.در مقابل، ترک سیگار تنها به مدت سه ماه می تواند غلظت کادمیوم را تا جایی کاهش دهد که آسیب را کاهش داده و احتمالاً متوقف کند.
در حالی که ترک سیگار می تواند دشوار باشد، بسیاری از وسایل کمکی برای ترک سیگار در دسترس هستند. اینها شامل گروه‌های مشاوره و حمایتی، داروهای خوراکی مانند شانتیکس (وارنیکلین) و زیبان (بوپروپیون) و آدامس‌های جایگزین نیکوتین، چسب‌ها، داروهای استنشاقی، قرص‌های پاستیل و اسپری‌های بینی است.

9. تست عملکرد کلیه را در نظر بگیرید
از 35.5 میلیون نفری که با بیماری مزمن کلیه در ایالات متحده زندگی می کنند، 90٪ از آنها اطلاعی ندارند که به آن مبتلا هستند.از آنجایی که CKD اغلب بدون علامت است، این بیماری ممکن است تنها زمانی آشکار شود که کلیه ها به طور غیرقابل برگشتی آسیب ببینند یا زمانی که یک پانل معمول از آزمایشات - به نام تست عملکرد کلیه - به دلیل دیگری انجام شود.
آزمایش عملکرد کلیه شامل آزمایش‌های خون و ادرار است که عملکرد کلیه‌ها را ارزیابی می‌کند. این موارد عبارتند از: بنیاد ملی کلیه، آزمایش عملکرد کلیه را در همه افراد در معرض خطر CDK، از جمله افرادی که دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی، سابقه خانوادگی بیماری کلیوی، یا سابقه شخصی نارسایی حاد کلیه دارند، توصیه می کند.

وقتی عملکرد کلیه بدتر می شود چه اتفاقی می افتد؟
بیماری مزمن کلیوی در مراحلی رخ می دهد که طی آن در طی سال ها به تدریج عملکرد کلیه کاهش می یابد.
پنج مرحله بر اساس نتایج آزمون eGFR اندازه گیری شده بر حسب میلی لیتر در دقیقه (mL/min) عبارتند از:
مرحله 1 : عملکرد طبیعی کلیه (eGFR بیش از 90 میلی لیتر در دقیقه)
مرحله 2 : CKD خفیف (eGFR 60-89 میلی لیتر در دقیقه)
مرحله 3 : CKD متوسط (eGFR 30-59 میلی لیتر در دقیقه)
مرحله 4 : CKD شدید (eGFR 15-29 میلی لیتر در دقیقه)
مرحله 5 : مرحله نهایی بیماری کلیه (eGFR کمتر از 15 میلی لیتر در دقیقه)

علائم معمولاً فقط در مرحله 3 ایجاد می شوند و بسیاری از آنها غیراختصاصی هستند و به راحتی به علل دیگر نسبت داده می شوند. اینها شامل خستگی مداوم، ادرار کف آلود، پوست خشک یا خارش دار، مشکل در خواب، کمردرد، یا ادرار کردن بیشتر یا کمتر از حد معمول است.
اگر زود تشخیص داده شود، تغییرات پزشکی و شیوه زندگی ممکن است به کند کردن یا جلوگیری از پیشرفت CKD کمک کند.

انواع شایع بیماری و مشکلات کلیوی
بیماری‌های کلیوی مجموعه‌ای از بیماری‌ها، چه حاد و چه مزمن را تشکیل می‌دهند که قسمت‌های مختلف کلیه‌ها را به روش‌های مختلف تحت تأثیر قرار می‌دهند. برخی از آنها عفونی هستند، در حالی که برخی دیگر متابولیک ، خود ایمنی یا مادرزادی هستند . در موارد نادر، سرطان ممکن است علت اصلی آن باشد.اگر نتایج آزمایش عملکرد کلیوی شما غیرطبیعی باشد، پزشک ممکن است آزمایشات بیشتری را برای محدود کردن علل احتمالی تجویز کند، از جمله:
نفروپاتی دیابتی
سندرم فانکونی
سندرم Goodpasture


کد مطلب: 510428

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/510428/۹-راهکار-ساده-تضمین-سلامت-کلیه-ها

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir