دریافت لینک صفحه با کد QR
اینجا هوا برای نفس کشیدن کم است
26 دی 1403 ساعت 11:13
گروه جامعه: مازوت به عنوان آلایندهترین سوخت فسیلی محسوب میشود. با این حال از سالها پیش در نیمه دوم هر سال به دلیل کمبود گاز اقدام به استفاده از این سوخت در صنایع و نیروگاههای کشور به خصوص نیروگاه حرارتی شازند میکنند. اراک یکی از 8 کلانشهر ایران است که با آلودگی شدید هوا دست و پنجه نرم میکند و بهرغم آلودگیهای شدید، مقامهای استان مرکزی چندی پیش استفاده دوباره از مازوت در نیروگاه شازند را تأیید کردند.
به گزارش ایلنا، به تأیید رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور، سهم آلایندههای هوا از منابع ثابت مانند صنایع بزرگ آلاینده از جمله پالایشگاه، پتروشیمی و به خصوص نیروگاه حرارتی شازند، بیش از 70 درصد است. به دلیل جانمایی اشتباه نیروگاه شازند، آلایندگی این صنعت عظیم تأثیر مستقیم بر روی آلودگی هوای شهر اراک دارد. هر ساله با آغاز فصل سرما و شروع فرایند مازوتسوزی یافتن مقصر برای آلودگی هوا آغاز میشود و موضوع به انجام چند مصاحبه خبری خلاصه میشود. در نهایت با پایان یافتن فصل سرما و یا بارش باران، موضوع به فراموشی سپرده میشود.
اما این بار گروهی از شهروندان اراک در اعتراض نسبت به مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند که به آلودگی شدید هوای این کلانشهر منجر شده، 5 هفته متوالی است که اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردهاند. تجمعکنندگان عنوان میکنند که این تجمعات روزهای سهشنبه هر هفته ساعت 16 برگزار خواهد شد مگر اینکه این اقدامات اعتراضی به توقف کامل مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند منجر شود. البته باید عنوان کرد که این تجمعات اعتراضی به صورت خودجوش و مردمی و در قالب فعالیت مدنی برگزار میشود. سال گذشته نیز مردم شهر اراک 8 هفته تجمع اعتراضی در واکنش به مازوتسوزی برگزار کردند.
اختصاص مازوت کمسولفور به نیروگاه شازند در هالهای از ابهام قرار دارد
یکی از اعضای ائتلاف داوطلبان زیستبوم مرکزی که در این تجمع شرکت کرده به ایلنا گفت: امسال نیز بهرغم وعدههای مسئولین مختلف کشوری و استانی همچنان مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند با حداکثر توان ادامه دارد. همان طور که شهروندان نیز به وضوح مشاهده میکنند، تمام ظرفیت این نیروگاه برای تولید برق از سوخت مازوت استفاده میکند. از سوی دیگر حتی وعده اختصاص مازوت کمسولفور به نیروگاه حرارتی شازند نیز در هالهای از ابهام قرار دارد. موضوعی که باید از سوی مسئولین استانی و ملی با جدیت پیگیری شود و مورد بررسی قرار گیرد.
علی بیگی افزود: 8 هفته تجمع اعتراضی مردم اراک در سال گذشته موجب شد که صدای مردم اراک برای نخستین بار در سطح تصمیمگیران ارشد کشور شنیده شود. به طوری که در اوایل پاییز سال جاری و پس از گذشت چند روز از مازوتسوز شدن نیروگاه حرارتی شازند با پیگیری فعالان مدنی و نمایندگان اراک در مجلس، جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوای کشور به ریاست رئیسجمهور و با موضوع مازوتسوزی نیروگاه شازند در تهران برگزار شد. در این جلسه با دستور مستقیم رئیسجمهور برای نخستین بار از شرایط خاص آب هوایی اراک صحبت شد، تا جایی که شهرهای اصفهان و کرج نیز زیر چتر نام اراک دستور توقف مازوتسوزی گرفتند.
وی ادامه داد: اما متأسفانه این تصمیم عمر زیادی نداشت و پس از چند روز به بهانه ناترازی گاز، مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند از سر گرفته شد. در همان روزها فراخوانی توسط فعالان مدنی شهر اراک برای تجمع اعتراضی در روز سهشنبه 27 آذر ماه منتشر شد. اما یک شب پیش از برگزاری تجمع، به واسطه وعدههایی که فعالان مدنی از مسئولین ارشد استان دریافت کردند، برگزاری این تجمع لغو شد. بر این اساس قرار شد مسئولین استانی در راستای صدور مجوز رسمی برای تجمع اعتراضی مردم اراک اقدام کنند، اما این وعده نیز تاکنون عملی نشده است. فعالان مدنی در راستای همکاری با مسئولین ارشد استان فرصت موقتی برای صدور این مجوز به آنان دادهاند.
این عضو ائتلاف داوطلبان زیستبوم مرکزی اظهار داشت: اما از سویی دیگر مردم اراک در 5 هفته گذشته و به صورت متوالی، بدون هیچگونه فراخوانی و به صورت خودجوش طبق قراری که از سال گذشته بین آنان مرسوم شده است، هر سهشنبه رأس ساعت 16 در پیادهراه امیرکبیر تجمع اعتراضی برگزار کردند. تجمعکنندگان عنوان میکنند که این تجمعات روزهای سهشنبه هر هفته ساعت 16 برگزار خواهد شد تا مگر اینکه این اقدامات اعتراضی به توقف کامل مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند منجر شود. لازم به ذکر است که برگزاری تجمعات طبق اصل 27 قانون اساسی حق طبیعی شهروندان است و نیاز به هیچگونه مجوزی ندارد.
بیگی تصریح کرد: در ادامه برگزاری تجمعات هفتگی، روز 25 دی ماه سال جاری نیز تجمع خودجوشی با حضور حدود 200 نفر از شهروندان اراکی در پیادهراه امیرکبیر اراک برگزار شد و حاضران ضمن در دست داشتن شعارهای کاغذی، به سر دادن شعارهایی از جمله «اینجا هوا برای نفس کشیدن کم است، هوای پاک حق اراک، مازوتسوزی جنایته سکوت ما خیانته، هوای ما آلوده مسئول ما آسوده، اراک هوا ندارد و ...» اقدام کردند. همچنین مردم در اقدامی نمادین دور پیادهراه امیرکبیر زنجیره انسانی تشکیل دادند و پس از پایان تجمع نیز از کسبه محل خواستند تا پوسترهای اعتراضی با موضوع هوای پاک را پشت شیشه مغازهها نصب کنند.
وی بیان داشت: از مسئولین استانی و کشوری خواستاریم به این اقدام جنایتگونه که به نوعی اقدام علیه امنیت و سلامت شهروندان اراک است پایان دهند و آن طور که در شعارهای آنها مطرح میشود، سلامت مردم را به منافع مادی ترجیح دهند. چرا که مسئولین سازمان حفاظت محیطزیست کشور این موضوع را تأیید کردهاند که سهم آلایندههای هوا از منابع ثابت مانند صنایع بزرگ آلاینده از جمله پالایشگاه، پتروشیمی و به خصوص نیروگاه حرارتی شازند، بیش از 70 درصد است. به دلیل جانمایی اشتباه نیروگاه شازند، آلایندگی این صنعت عظیم تأثیر مستقیم بر روی آلودگی هوای شهر اراک دارد.
این عضو ائتلاف داوطلبان زیستبوم مرکزی تأکید کرد: بر اساس اخبار رسمی که گاهاً توسط مسئولین مختلف منتشر میشود، ایران در همین روزهایی که درگیر ناترازی شدید گاز و برق است، به صورت همزمان صادرات گاز و برق به کشورهایی مانند عراق، ترکیه و افغانستان دارد. با فرض اینکه کمبود گاز و یا کمبود برق در کشور وجود دارد و نمیتوان به میزان لازم گاز و برق تولید کرد تا ناترازی در کشور جبران شود، پرسش اینجاست که آیا سلامت مردم و شهروندان آنقدر ارزش ندارد که دولت بخشی از درآمد و بودجه را به این موضوع اختصاص دهد که از کشورهای دیگر گاز یا برق خریداری کند؟! تا مگر مازوتسوزی نه تنها در شهر اراک، بلکه در تمام کشور متوقف شود!؟
کد مطلب: 510559
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir