از نمایندگی در سازمان ملل تا نخستوزیری لبنان
27 دی 1403 ساعت 17:01
گروه بین الملل: نواف سلام، حقوقدان برجسته و رئيس دیوان بینالمللی دادگستری روز دوشنبه با رای نمایندگان پارلمان لبنان به عنوان نخستوزیر این کشور انتخاب شد و ژوزف عون، رئیس جمهوری جدید لبنان وظیفه تشکیل دولت را به او محول کرد.
انتخاب نواف سلام که از حمایت غرب و کشورهای عربی برخوردار است، به منزله نور امید برای لبنان جنگزده و تحولی در فضای سیاسی ناهمگون و منحصر به فرد این کشور است.
لبنانیها امیدوارند که انتخاب ژوزف عون، رئیس جمهوری و نواف سلام، نخستوزیر جدید لبنان به آزادسازی میلیاردها دلار دارایی مسدود شده این کشور و جذب سرمایهگذاران خارجی منجر شده و لبنان را از بحران اقتصادی پنجساله برهاند.
نواف سلام ۷۱ ساله از خانوادهای با پیشینه سیاسی برجسته است. عبدالله سلام، پدرش از بنیانگذاران شرکت هواپیمایی ملی لبنان (MEA) و عمویش، صائب سلام از رهبران مبارزه برای استقلال لبنان از فرانسه بود. صائب سلام همچنین در چهار دوره در دهههای ۵۰، ۶۰ و ۷۰ میلادی به عنوان نخستوزیر لبنان خدمت کرد.
نواف سلام دارای دکترای علوم سیاسی از دانشگاه معتبر «سیانس پو» (Science Po) پاریس و همچنین دکترای تاریخ از دانشگاه سوربن است. او همچنین مدرک کارشناسی ارشد حقوق خود را از دانشکده حقوق هاروارد دریافت کرده است. سلام بهعنوان مدرس در چندین دانشگاه از جمله دانشگاه آمریکایی بیروت فعالیت داشته است. او همچنین از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ ریاست بخش مطالعات سیاسی دانشگاه آمریکایی بیروت را بر عهده داشت.
سلام در سال ۲۰۰۷، بهعنوان سفیر لبنان در سازمان ملل منصوب شد و به مدت ۱۰ سال در این سمت خدمت کرد. او در سال ۲۰۱۸ بهعنوان قاضی به دیوان بینالمللی دادگستری پیوست و در فوریه سال گذشته بهعنوان رئیس این دادگاه انتخاب شد و اولین شهروند لبنانی بود که این سمت را به عهده گرفت.
همسر سلام سحر بعاصیری، روزنامهنگار مشهور لبنانی است که سالها بهعنوان ستوننویس در روزنامه پیشروی النهار فعالیت داشت. حاصل این ازدواج دو پسر به نامهای عبدالله و مروان است.
خانم بعاصیری از سال ۲۰۱۸ بهعنوان سفیر لبنان در یونسکو خدمت کرده است.
نواف سلام و ایران
نواف سلام همواره تلاش کرده است تا خود را از جبههبندیهای سیاسی و قطببندیهای منطقهای لبنان دور نگه دارد و به عنوان دیپلمات کاملا مستقل عمل کند. با این حال برخی موضعگیریهای او بهویژه زمانی که به عنوان سفیر لبنان در سازمان ملل متحد فعالیت میکرد مرتبط با مناسبات لبنان و جمهوری اسلامی ایران است.
سلام در سال ۲۰۱۰ در شورای امنیت سازمان ملل متحد به قطعنامه ۱۹۲۹ که حاوی تحریمهای گسترده علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران بود، رای ممتنع داد. لبنان در این رایگیری به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت حضور داشت.
رای ممتنع نواف سلام در آن زمان با واکنشهای بسیاری در لبنان روبرو شد. حزبالله و دیگر گروههای متحد جمهوری اسلامی این اقدام را خلاف موضع رسمی دولت لبنان و به منزله فاصله گرفتن از «محور مقاومت» دانستند. غضنفر رکنآبادی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت گفت که تهران از بیروت انتظار داشت که به این قطعنامه رای منفی دهد.
با این حال، احزاب و گروههای سیاسی نزدیک به غرب و عربستان سعودی این اقدام سلام را متعادل و محافظهکارانه کردند.
کد مطلب: 510733