گروه اقتصادی: مدیرگروه محصولات علوفهای وزارت جهاد کشاورزی گفت: واردات و وابستگی کشور به دانهها و بیشتر ذرت دانهای چشمگیر است اما در مورد سایر علوفهها کل نیاز از منابع داخل کشور تامین میشود.
به گزارش ایلنا، مریم اطاعتی، مدیرگروه محصولات علوفهای وزارت جهاد کشاورزی درباره آخرین وضعیت تامین علوفه و خوراک دام در کشور گفت: براساس اطلاعات دریافتی از معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی سالانه حدود ۷۵ تا ۸۰ میلیون تن علوفه و خوراک دام در کشور مصرف میشود و از این میزان حدود ۴۶ میلیون تن توسط بخش زراعت و ۱۰ میلیون تن از مراتع تامین میشود و درصدی هم شامل بقایای باغات و پسماند کارخانجات میشود. بخش زراعت حدود ۲۷ میلیون تن علوفه مختلف از قبیل ۳.۹ میلیون تن جو، حدود یک میلیون تن ذرت دانهای و ۱۶ میلیون تن بقایای محصولات زراعی تولید میکند.وی افزود: در صورتی که بارندگی عادی باشد ۱۰ میلیون تن از علوفه موردنیاز کشور از مراتع تامین میشود.
اطاعتی تصریح کرد: واردات و وابستگی کشور به دانهها و بیشتر ذرت دانهای چشمگیر است اما در مورد سایر علوفهها کل نیاز از منابع داخل کشور تامین میشود. وی خاطرنشان کرد: براساس برنامهریزیهای صورت گرفته در برنامه هفتم توسعه تا ۹۲ درصد نیاز کشور به جو باید با تولید داخل تامین شود و این برابر با تولید ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن جو در سال است. اما امکان تولید ذرت دانهای که گیاهی تابستانه و آببر است در ایران وجود ندارد ضمن اینکه معاونت امور دام وزارتخانه نیاز به این محصول را حدود ۹ میلیون تن در سال عنوان کرده است. با این حال در برنامه هفتم توسعه برنامهریزی شده تولید ذرت دانهای و جایگزینهای آن از جمله سورگوم دانهای، تریتیکاله و ارزن دانهای ۲۵ درصد بیشتر از میزان کنونی باشد. در حال حاضر، سالانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن ذرت دانهای در کشور تولید میشود.
مدیرگروه محصولات علوفهای وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: با توجه به سابقه کشت محصولات بومی سازگار با اقلیمهای کشور و از طرفی محدودیت منابع در اختیار به ویژه آب قابل دسترس و همچنین دیگر علتهای اقتصادی ضرورت دارد به نحوی اقدام شود تا بتوان با امکانات موجود، کشت و تولید جایگزینها افزایش یابد.
اطاعتی در پاسخ به اینکه اختصاص یارانه ارزی به واردات نهاده اقتصاد این بخش را با مشکل مواجه میکند، توضیح داد: براساس ماده ۱۶ قانون افزایش بهرهوری دولت مکلف است به منظور حمایت از تولیدات داخلی، برای واردات همه کالاها و محصولات بخش کشاورزی تعرفه موثر وضع کند به نحوی که نرخ مبادله همواره به نفع تولیدکننده داخلی باشد بنابراین اختصاص یارانه به شرط مدیریت نرخ مبادله به نفع تولیدکننده داخل مانعی نخواهد داشت.
وی در ادامه به تنوع علوفهای کشور اشاره کرد و گفت: میزان تنوع در محصولات علوفهای زیاد است با این حال معاونت امور زراعت وزارت کشاوزی برای توسعه کشت گیاهان علوفهای کماببر مانند سورگوم، ارزن، کشت مخلوط غله و لگوم در پاییز، کشت قصیل و... برنامههایی در دستور کار دارد و در اجرای این برنامهها بهرهوری در مصرف آب در اولویت است ضمن اینکه برنامه توسعه علوفه با آب سبز در دیمزارها نیز از دیگر برنامههای معاونت امور زراعت است و در همین راستا در سال گذشته بیش از ۴۰۰ هزار تن علوفه از دیمزارها در قالب طرح جهش تولید در دیمزارها حاصل شد.
اطاعتی همچنین به موضوع خشکسالی و تاثیر آن بر تامین علوفه کشور پرداخت و خاطرنشان کرد: به یقین خشکسالی بر منابع آب قابل دسترس تاثیرگذار است اما در سال گذشته پس از سه سال پیاپی خشکسالی بارندگی تقریبا در حد نرمال بود و تولید علوفه در سالهای اخیر به دلیل عرضه محصولات علوفهای مختلف که امکان سازگاری با شرایط نامساعد محیطی را دارند کاهش معنیداری نداشته است اما به منظور پایداری تولید علوفه ضرورت دارد که درصد بالایی از تولید علوفه از تابستان به فصل پاییز و زمستان منتقل شود زیرا در تابستان تبخیر بالا است.
وی اضافه کرد: علاوه بر این کشت علوفه باید به محصولات با بهرهوری بالا و متحمل به شرایط شوری و خشکی از قبیل چغندر علوفهای و سورگوم علوفهای سوق یابد و از تولید علوفه در دیمزارها که در سالهای اخیر توسعه یافته حمایت شود و علاوه بر این با تولید علوفه با آب سبز به پایداری تولید غلات در اراضی دیم نیز کمک میشود.