مخالفت کشورهای عربی با کوچ اجباری فلسطینیان
14 بهمن 1403 ساعت 11:23
گروه بین الملل: وزیران خارجه کشورهای عربی با انتشار بیانیهای مشترک، انتقال فلسطینیها از سرزمینهایشان را «تحت هر شرایط یا با هر توجیهی» رد کردند و در مخالفت با درخواست دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، برای پذیرفته شدن ساکنان نوار غزه از سوی اردن و مصر، موضعی یکپارچه اتخاذ کردند.
وزیران خارجه و مقاماتی از اتحادیه عرب، اردن، تشکیلات خودگردان فلسطین، عربستان سعودی، قطر و مصر، پس از نشستی در قاهره، در بیانیهای مشترک اعلام کردند «مشتاق همکاری با دولت ترامپ برای دستیابی به صلحی عادلانه و فراگیر در خاورمیانه، مبتنی بر راهحل دو کشوری» هستند.
هفتم بهمن ترامپ گفت اردن و مصر «باید به شکل موقتی یا بلندمدت» تعداد بیشتری از فلسطینیان غزه را بپذیرند.رییسجمهوری آمریکا از نوار غزه با حدود ۲ میلیون نفر جمعیت با عنوان «یک ویرانه کامل» یاد کرد.مقامهای مصر و اردن پیشتر بارها مخالفت خود را با کوچ اجباری فلسطینیان از غزه ابراز کرده بودند. واشینگتن هم سال گذشته گفته بود با جابهجایی اجباری فلسطینیان مخالف است.
در بیانیه جدید کشورهای عربی آمده است چنین اقدامی، «موجب گسترش درگیریها شده، ثبات منطقه را تهدید و چشمانداز صلح را تضعیف» خواهد کرد.
این بیانیه تاکید کرد: «ما بر رد هر گونه تلاش برای خدشه وارد کردن به حقوق غیرقابل انکار فلسطینیها به هر شکل و تحت هر شرایط یا توجیهی اصرار میورزیم؛ چه از طریق شهرکسازی باشد یا اخراج، الحاق سرزمین یا تخلیه زمین از مالکان آن.»
وزیران خارجه کشورهای عربی از برنامههای مصر برای برگزاری یک کنفرانس بینالمللی با همکاری سازمان ملل استقبال کردند. این کنفرانس قرار است بر بازسازی غزه متمرکز باشد اما هنوز تاریخی برای آن تعیین نشده است.عبدالفتاح السیسی، رییسجمهوری مصر، دهم بهمن ایده پذیرش ساکنان غزه را رد کرد و گفت مردم مصر برای ابراز مخالفت خود به خیابانها خواهند آمد.
ایمن الصفدی، وزیر امور خارجه اردن، هفتم بهمن با انتشار بیانیهای تاکید کرد: «مخالفت ما با جابهجایی فلسطینیان ثابت و غیرقابل تغییر است. اردن برای اردنیها و فلسطین برای فلسطینیهاست.»با این حال، ترامپ پنجشنبه ۱۱ بهمن بار دیگر بر ایده جابهجایی فلسطینیان تاکید کرد و گفت: «ما کارهای زیادی برای آنها انجام میدهیم و آنها این کار را خواهند کرد.»
این سخنان او احتمالا اشارهای است به کمکهای گسترده آمریکا؛ از جمله کمکهای نظامی به مصر و اردن.
اردن هماکنون میزبان چندین میلیون فلسطینی است و دهها هزار نفر از فلسطینیان هم در مصر زندگی میکنند.مصر، اردن و فلسطینیان نگران هستند اگر فلسطینیها غزه را ترک کنند، اسرائیل هرگز به آنها اجازه بازگشت ندهد.همچنین، مصر و اردن بیم آن دارند که ورود گسترده پناهجویان فلسطینی، اقتصاد شکننده و ثبات دولتهایشان را تهدید کند.در حال حاضر اردن میزبان بیش از دو میلیون فلسطینی است. مصر نیز هشدار داده که انتقال گسترده فلسطینیان به شبهجزیره سینا، که با غزه هممرز است، پیامدهای امنیتی خطرناکی خواهد داشت.
توافق درباره آغاز مرحله دوم مذاکرات آتشبس غزه
دفتر نخستوزیر اسرائیل اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، توافق کردند که در واشینگتن برای آغاز مذاکرات در مورد مرحله دوم آتشبس غزه دیدار کنند.
به گزارش دفتر نخستوزیر اسرائیل، نتانیاهو در گفتوگو با ویتکاف به چنین توافقی دست یافت.
ویتکاف قرار است با نخست وزیر قطر و مقامات ارشد مصر صحبت کند و پس از آن، او و نتانیاهو درباره زمان اعزام هیاتها برای شرکت در مذاکرات بیشتر درباره انتقال به مرحله دوم توافق آتشبس غزه بحث خواهند کرد.
خبرنگار اکسیوس در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس گزارش داد که بنیامین نتانیاهو در آخرین لحظه نشست با تیم مذاکرهکننده شامل رییس موساد، رییس شاباک و دیگر مقامهای امنیتی را لغو کرد.بر اساس این گزارش، نتانیاهو تصمیم گرفت که در این مرحله هیات مذاکرهکننده را برای مرحله دوم مذاکرات آتشبس به قطر اعزام نکند.حماس شنبه ۱۳ بهمن سه گروگان به نامهای کیت سیگل، یاردن بیباس و اوفر کالدرون را تحویل داد.سیگل شهروند دوتابعیتی آمریکایی-اسرائیلی و کالدرون دارای تابعیت دوگانه فرانسوی-اسرائیلی است.
در جریان روند اجرای توافق آتشبس غزه، شنبه ۱۸۰ زندانی فلسطینی آزاد شدند.
در مرحله اول توافق آتشبس که به مدت شش هفته به طول میانجامد، قرار است در مجموع ۳۳ گروگان اسرائیلی با حدود ۱۹۰۰ زندانی فلسطینی به اسرائیل مبادله شوند.
از سرگیری مذاکرات درباره مرحله دوم آتشبس در شرایطی است که قرار است نتانیاهو و دونالد ترامپ دوشنبه در کاخ سفید دیدار کنند.
بازگشایی گذرگاه رفح
در پی آتشبس میان اسرائیل و حماس، گذرگاه رفح پس از نزدیک به ۹ ماه بسته بودن مجدداً بازگشایی شد. دهها بیمار و مجروح فلسطینی برای دریافت درمان پزشکی از نوار غزه خارج شدند.
پس از دو هفته آتشبس میان اسرائیل و حماس، گذرگاه رفح میان مصر و نوار غزه برای نخستین بار پس از ۹ ماه بسته بودن، مجدداً بازگشایی شد. این اقدام گامی مهم در تسهیل روند خروج بیماران و مجروحان فلسطینی به مصر برای دریافت درمان پزشکی به شمار میرود.
بر اساس گزارش هلال احمر مصر، تعدادی از بیماران فلسطینی از طریق رفح به بیمارستانهای مصر منتقل شدند. به گفته شبکه القاهره نیوز، در میان بیماران خروجی، کودکانی با بیماریهای نقص ایمنی و مشکلات قلبی نیز حضور داشتند. طبق آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO)، حدود ۵۰ بیمار مبتلا به سرطان و بیماریهای قلبی از نوار غزه خارج شدند، در حالی که ۱۰۰ بیمار دیگر از جمله مجروحان جنگی نیز در این روند قرار دارند.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، در مجموع چیزی در حدود ۱۲ تا ۱۴ هزار بیمار فلسطینی نیاز فوری به درمان دارند که امکان ارائه آن در غزه وجود ندارد. از این تعداد، حداقل ۲۵۰۰ کودک به مراقبتهای پزشکی حیاتی نیازمند هستند.
گذرگاه رفح، تنها مسیر مستقیم از غزه به خارج بدون عبور از اراضی اسرائیل، نقش مهمی در ورود کمکهای بشردوستانه دارد. این گذرگاه در ماه مه گذشته، زمانی که ارتش اسرائیل کنترل آن را از سمت فلسطینیها به دست گرفت، بسته شد.
با وجود بازگشایی رفح برای انتقال بیماران، هنوز مشخص نیست که آیا ورود کمکهای بشردوستانه از این مسیر نیز از سر گرفته خواهد شد یا خیر. در حال حاضر، کمکها تنها از طریق گذرگاههای کنترلشده توسط اسرائیل مانند کرم شالوم، اریز و کیسوفیم وارد غزه میشوند.
طبق اعلام هلال احمر مصر، ۳۰۰۰ کامیون حامل غذا، دارو و دیگر کمکهای بشردوستانه در حال آمادهسازی برای ورود از طریق رفح هستند. سازمان ملل و سایر نهادهای بشردوستانه ماههاست که برای بازگشایی این مسیر فشار آوردهاند تا بحران انسانی در نوار غزه کاهش یابد.
کد مطلب: 513469