نکات حقوقی برای مستاجران و مالکان در مورد تعدیل اجاره بها
18 بهمن 1403 ساعت 14:41
گروه کسب و کار: دادخواست تعدیل اجاره بها، توسط مالک و یا مستاجر با هدف کاهش یا افزایش میزان اجاره بها ثبت می شود و از جمله شرایط آن، این است که مدت قرارداد اجاره، تمام شده باشد و یا بیش از سه سال، از تاریخ استفاده آن توسط مستاجر گذشته باشد. پس از ارائه مدارکی همچون قرارداد اجاره و مدارک سامانه ثنا و ثبت دادخواست، شورای حل اختلاف، در خصوص موضوع، رای صادر می گردد.
برای مشاوره تعدیل اجاره بها
قرارداد اجاره، یکی از انواع عقود معین قانونگذار در قانون مدنی می باشد که به موجب آن، مستاجر در ازای پرداخت اجاره بهای مشخص، برای مدتی معلوم ، از ملک مورد اجاره شده می تواند استفاده کند و هر نوع بهره شرعی و قانونی را از آن ببرد. تعدیل اجاره بها به معنای افزایش یا کاهش میزان اجاره تعیین شده مال مورد اجاره می باشد و اختصاص به تمام قراردادهای اجاره، ندارد و صرفا، در خصوص برخی از قراردادهای اجاره تابع قانون روابط موجر و مستاجر قابلیت اجرایی دارد و حتما باید، با ثبت دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، صورت بگیرد و به شورای حل اختلاف، ارسال گردد تا در خصوص آن حکم قاضی صادر شود و به همین جهت، ضروری است تا از قواعد این موضوع، همچنین، نحوه تنظیم نمونه دادخواست تعدیل اجاره بها، آگاهی داشته باشید.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم تا در خصوص نکات حقوقی، مدارک لازم برای تنظیم و میزان هزینه نمونه دادخواست تعدیل اجاره بها، صحبت کنیم.
دادخواست تعدیل اجاره بها چیست؟
از آنجا که بر اساس قانون روابط موجر و مستاجر که در سال 1356 مشخص شد، تعیین مدت در قرارداد اجاره اماکن تجاری، جنبه صوری و نمایشی دارد و موجر، صرفا در صورت تحقق مواردی که در ماده 14 این قانون، تعیین شده است می تواند تقاضای تخلیه عین مستاجره را مطرح نماید و تمدید قرارداد اجاره به صورت خودکار انجام می پذیرد.
در این شرایط، در صورتی که به علت عدم توافق مالک و مستاجر، مالک بخواهد، به لحاظ قانونی، تقاضای تعدیل به معنای افزایش اجاره بها را بیان کند یا مستاجر بخواهد، تقاضای تعدیل، در معنای کاهش اجاره بها را بنماید، باید این کار را از طریق ثبت دادخواست تعدیل اجاره بها انجام دهند تا مرجع صالح این امر، با جلب نظر کارشناسی، به مساله تعدیل اجاره بها، رسیدگی کند و حکم قاضی را در این خصوص صادر نماید که البته، دعوای تعدیل اجاره بها، به موجب ثبت دادخواست آن، در صورتی به نتیجه خواهد رسید که شرایط مندرج در ماده 4 قانون روابط مالک و مستاجر سال 1356، وجود داشته باشد.
دادخواست تعدیل اجاره بها، هم دادخواستی است که به موجب آن، مالک یا مستاجر، به علت تغییر شرایط زندگی و یا افزایش و کاهش هزینه ها، تقاضای افزایش یا کاهش اجاره بهای ملک تجاری دارای حق کسب و پیشه تابع قانون روابط موجر و مستاجر سال 1356 را از شورای حل اختلاف بنمایند.
مدارک لازم برای دادخواست تعدیل اجاره بها
برای ثبت هر دادخواستی، ضروری است تا خواهان، مدارک لازم را داشته باشد تا ثبت دادخواست او با موفقیت انجام گیرد و نمونه دادخواست تعدیل اجاره بها نیز مستثنی از این امر نیست و ضروری است تا خواهان تعدیل اجاره بها، اعم از مالک و مستاجر، از این مدارک، برخوردار باشند كه شامل موارد زیر می باشد:
رمز عبور و نام کاربری حساب سامانه ثنا که خواهان، آن را از طریق مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و یا مراجعه به آدرس اینترنتی sana.adliran.ir و پس از احراز هویت در سامانه احراز هویت ثنا، تنظیم کرده است.
متن نمونه دادخواست تعدیل اجاره بها که خواهان آن را با کمک یک وکیل یا با کمک نمونه متن های موجود در اینترنت، تنظیم کرده باشد.گ
مدارک هویتی خواهان
مدارک مثبت وجود قرارداد اجاره و در صورت وجود، آخرین رای دادگاه، در خصوص تعیین یا تعدیل اجاره بها
مدارک مربوط به پرداخت هزینه های ثبت دادخواست تعدیل اجاره بها
مشاوره با وکیل ملکی
مشاوره با بهترین وکیل ملکی در شیراز در زمینه تعدیل اجاره بها میتواند نقش کلیدی در حفظ حقوق مالک یا مستأجر ایفا کند. با توجه به نوسانات اقتصادی و تغییرات قیمتها، بسیاری از افراد با مشکل تعیین مبلغ عادلانه اجاره مواجه میشوند. وکیل متخصص در امور ملکی با بررسی شرایط قرارداد، تحلیل وضعیت بازار و استناد به قوانین جاری، میتواند بهترین راهکار حقوقی را برای تعدیل اجارهبها ارائه دهد. اگر در شیراز به دنبال وکیلی باتجربه برای پیگیری پروندههای مربوط به تعدیل اجاره هستید، مشورت با یک وکیل حرفهای میتواند مسیر حقوقی شما را هموارتر کند.
هزینه دادخواست تعدیل اجاره بها
به طور کلی برای طرح هر دعاوی و ثبت دادخواست یا شکواییه آن، باید، هزینه های دادرسی و هزینه های مربوط به ثبت دادخواست، را پرداخت کنید که دادخواست تعدیل اجاره بها نیز مستثنی از این امر، نمی باشد و بدون پرداخت این هزینه ها، به دعوای مطروحه، رسیدگی نمی شود. هزینه ها شامل موارد زیر می شود:
هزینه دادرسی دادخواست تعدیل اجاره بها که هر سال هم افزایش می یابد.
شرایط افزایش اجاره بها
در این بخش از مقاله، قصد داریم تا با مراجعه به ماده 4 قانون روابط مالک و مستاجر سال 1356، شرایط افزایش اجاره بها را بر اساس برخی موارد مذکور در اجاره نامه و قانون، مورد بررسی قرار دهیم. طبق این ماده، مالک یا مستاجر می تواند، به استناد ترقی یا تنزل هزینه زندگی، درخواست تجدید نظر نسبت به میزان اجاره بها را نماید، مشروط به اینکه مدت اجاره، منقضی شده باشد و از تاریخ استفاده مستاجر از عین مستاجره یا از تاریخ مقرر در حکم قطعی که بر تعیین یا تعدیل اجاره بها صادر شده، سه سال تمام گذشته باشد، دادگاه با جلب نظر کارشناس، اجاره بها را به نرخ روز و با عدالت کامل تعدیل خواهد کرد. حکم دادگاه در این مورد قطعی می باشد.
شرایط افزایش اجاره بها از سمت مالک یا مستاجر، در ملک دارای حق کسب و پیشه تابع قانون روابط مالک و مستاجر سال 1366 می باشد و به طوری که هزینه های زندگی، افزایش یافته باشد، مدت زمان قرارداد اجاره، تمام شده باشد و از تاریخ استفاده مستاجر، از ملک تجاری مورد اجاره یا آخرین حکم قطعی مرجع صالح در خصوص تعیین یا تعدیل اجاره بها، سه سال تمام یا بیشتر، گذشته باشد و شورای حل اختلاف، درخواست مالک را موجه تشخیص دهد.
دادخواست تعدیل اجاره بها در چه دادگاهی رسیدگی می شود؟
طبق ماده 9 قانون شوراهای حل اختلاف، در صورتی که در خصوص اصل قرارداد اجاره، اختلافی وجود نداشته باشد، هر گونه دعوای مربوط به تعدیل اجاره بها، در شورای حل اختلاف، مورد رسیدگی قرار می گیرد. بنابراین، هنگامی که مالک یا مستاجر، نمونه دادخواست تعدیل اجاره بهای خود را تحویل دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می دهند تا به دادگاه صالح ارسال کنند، این دادخواست، به شورای حل اختلاف محل وقوع ملک مورد اجاره، ارسال می گردد تا به خواسته، رسیدگی شود و رای مقتضی، پس از جلب نظر کارشناسی و بررسی شرایط افزایش اجاره بها یا کاهش آن، صادر و به طرفین، ابلاغ می گردد.
کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی بهترین وکیل شیراز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون تعدیل اجاره بها پاسخ دهند. جناب آقای داریوش امیرپور وکیل مجرب و باتجربه در این زمینه می باشد.
کد مطلب: 514222