هزاره سوم دوران حاکمیت تدبیر، منطق و گفتوگو باشد
امید به آینده از حقوق اولیه انسان هاست
ایسنا , 22 مهر 1393 ساعت 11:48
گروه سیاسی: معاون اول رییسجمهور گفت: جمهوری اسلامی ایران از هرگونه همکاری برای مبارزه واقعی با افراطیگری و خشونت استقبال میکند.
اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور در همایشی که با عنوان سمپوزیوم بینالمللی برای زمینهسازی گردشگری پایدار برگزار شد، گفت: اگر روزی از فقرزدایی و کاهش فاصله شمال جنوب سخن میگفتیم و از ناپایداری کشورهای تک محصولی یاد میکردیم امروزه همه به دنبال یافتن روشهایی برای پایداری توسعه میباشند و این موضوع اگرچه در ظاهر گویای پیشرفت و رو به جلو بودن است اما در واقع نشان از نگرانی به آینده زندگی بشر دارد.
وی در بیان مورد توجه قرار دادن این نگرانی اظهار کرد: این نگرانی از منازعات قومی و مذهبی، عدم اشتغال پایدار و تامین اجتماعی مناسب، عدم احترام متقابل جوامع نسبت به همدیگر، تغییرات اقلیمی، افزایش گازهای گلخانهای، خشکسالی و خطرات زیست محیطی است که استمرار حیات بشر را با چالش مواجه نموده است.
معاون اول رییسجمهور با بیان اینکه حصول توسعه مطمئن و پایدار بخشی از آرزوی ملتها و دولتهاست، افزود: اما این نگرانی وجود دارد که در انجام این کار مهم توجه به جنبههای مادی و ابزارهای فنی بیش از مسائل فکری، فرهنگی و انسانی شود و دوباره مشکلی بر رنج جوامع بشری افزوده گردد در حالیکه فرهنگ آگاهیبخش، معنویت، هنر و جنبههای انسانی توسعه نباید در هیاهوی جهان مدرن مغفول بماند.
جهانگیری در ادامه اظهار کرد: جهان ما جهانی پر از بیم و امید است، بیم جنگ، ترور، خشونت، نهادینه شدن فاصله طبقاتی و تبعیض، تباهی و نابودی منابع طبیعی و حیاتی، بیم بیتوجهی به کرامت حقوق انسانی و غفلت از اخلاق و در برابر این بیمها نیز امیدهای جدیدی از جمله اقبال مردم و نخبگان به صلح و دوستی، ترجیح گفتوگو بر ستیز و اعتدال بر افراط و استفاده منطقی از منابع طبیعی و توجه به توسعه پایدار همهجانبه رویش کرده است.
معاون اول رییسجمهور در بخش دیگری از سخنانش، گفت: درست است که امروزه منادیان خشونت در هر گوشهای از جهان و خصوصا در منطقه خاورمیانه بر طبل وحشت میکوبند و جهان ما را با افکار و رفتارهای متعارض و آکنده از بیم و هراس خود زشت و ناموجه ترسیم میکنند، اما در همین دوران مردان و زنان از همه ملتها و جوامع با دوستی و تعامل و تلاش جهانی صلحپذیر و توام با دوستی را بشارت میدهند.
وی همچنین با بیان اینکه باید همه تلاش کنیم که هزاره سوم دوران حاکمیت عقل، تدبیر، منطق، گفتوگو و برنامهریزی علمی برای پیشرفت و توسعه پایدار باشد، گفت: بشر امروزی میبایست اندیشمندانه برای رسیدن به کمال تلاش کند. خردمندی و خردورزی، اندیشهگری و اندیشهپیشگی، منطقپذیری و منطقباوری نیز باید از ویژگیهای مسلط هزاره سوم باشد.
معاون اول رییسجمهور با تاکید بر اینکه امید به آینده مطمئن، داشتن نشاط و شادابی جزو حقوق اولیه انسانهاست و مشارکت دادن مردم در اداره امور رمز شادکامی و توسعه قلمداد میشود، اظهار کرد: مردم از زندگی در جامعهای رضایت دارند که در آن احساس کنند مشارکت در اداره امور دارند. باید دانست که در توسعه پایدار بدون مشارکت حرمت حقوق شهروندان نه ممکن و نه قابل تحقق است.
جهانگیری با مورد توجه قرار دادن اتفاقات رخ داده در منطقه خاورمیانه، گفت: در منطقه پرآشوب و پرتلاطم خاورمیانه ایران یکی از باثباتترین و امنترین کشورهاست و کشورهای منطقه برای دستیابی به تفاهم مشترک نیازمند همکاریهای گسترده سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی هستند.
معاون اول رییسجمهور همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران در تمامی عرصهها مبنای حل مشکلات را تعامل و اعتمادسازی پایدار میان کشورهای منطقه میداند و از هرگونه همکاری برای مبارزه واقعی با افراطیگری و خشونت استقبال میکند و خوشبختانه امروزه همه ملتهای جهان ذهن حقیقتطلب و زبان حقیقتگو یافتند و در ژرفای اندیشههای خود جهانی عاری از فقر و خشونت و زندگی توام با توسعه پایدار را جستجو میکنند و استقبال ملل مختلف از پیشنهاد جهانی عاری از افراط و خشونت که از سوی رییسجمهور اسلامی ایران در سازمان ملل مطرح شد گویای این واقعیت است.
وی با بیان اینکه از اقدامات مهم سازمان ملل، توجه به بحث توسعه پایدار است، گفت: سازمان ملل از دهههای گذشته با پیشبینی درست روندها تلاش کرد تا توجهات جهانی را به خطرات زیست محیطی جلب کند. معاون اول رییسجمهور با بیان اینکه نگاه سطحی و غیرعلمی و بخشینگری محیط زیست را ویران میکند، گفت: برنامههای توسعهای بایستی با تکیه بر پایداری منابع و بهرهوری اقتصادی تنظیم شود و این موضوع نیز مورد توجه قرار بگیرد که منابع طبیعی متعلق به نسل امروز و سرمایه آیندگان است.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود گردشگری را یکی از موثرترین ابزارهای دیپلماسی عمومی در ایجاد ارتباط و تعامل بین ملتها، تقارب فرهنگها، شناخت اقوام گوناگون از یکدیگر، برقراری صلح و دوستی و ایجاد امید و نشاط دانست و خاطرنشان کرد: در حقیقت گردشگری پیامآور صلح و دوستی برای جهانیان است. معاون اول رییسجمهور با تاکید بر ضرورت جذب گردشگران خارجی، اظهار کرد: با جذب گردشگر خارجی میتوان ظرفیتهای گسترده میراث فرهنگی تمدنهای مختلف را برای همگان به خوبی تبیین کرد و دانست که تبیین مواریث فرهنگی میتواند به همافزایی فرهنگ، سنن و آداب و رسوم ملتها منجر شود.
وی خطاب به جمع حاضر، گفت: من به عنوان نماینده کشوری با قدمت، تاریخ و تمدن هفت هزار ساله که همواره به نوع دوستی و احترام به حقوق بشر شهره بوده است صمیمانه از شما انتظار دارم به ترویج و توسعه این ابزار کارآمد جهت نیل به آرمانهای بلند پیشرو اهتمام ورزید.
معاون اول رییسجمهور اظهار کرد: گردشگری، فرهنگیترین حوزه اقتصاد میباشد که در عین سودآوری و اشتغالزایی با مسائل فرهنگی گره خورده است و کشور که اقتصاد آن اتکای زیادی به درآمدهای نفتی دارد نباید از صنعت گردشگری غفلت کند چرا که توسعه صنعت گردشگری عامل بسیار مهمی برای تنوعبخشی به درآمدهای کشور میباشد و یکی از مطمئنترین، پاکترین و ارزانترین روشهای کسب درآمد ارزی است.
جهانگیری با مورد توجه قرار دادن نگاه دولت جمهوری اسلامی به موضوع گردشگری، گفت: از نظر دولت جمهوری اسلامی ایران توجه به نسبت میان گردشگری پایدار و توسعه پایدار هم در سیاستها و هم در برنامههای توسعه ضروری است از این رو موضوعات مطرح در این نشست را که معطوف به سه وجه نگاه واقعی به فرهنگ، نگاه واقعی به طبیعت و نگاه واقعی به اجتماع و اقتصاد است را هم در سطوح ملی و محلی و هم در سطوح منطقهای و بینالمللی سودمند و موثر میدانم.
معاون اول رییسجمهور با بیان اینکه ما میتوانیم فهم توسعه از مقوله گردشگری با نگاه فرهنگی به طبیعت و با درک پیوندهای زنده میان اجتماع، فرهنگ، اقتصاد و سیاست، جلوههای عملی از حکمفرمایی خوب را در استفاده بهینه از منابع زیست محیطی و ظرفیتهای فرهنگی، اجتماعی و تاریخی برای ارتقای گردشگری پایدار و تحقق توسعه همهجانبه به کار گیریم، خاطرنشان کرد: در این نگاه توسعه از توجه به نیازهای انسانی آغاز میشود که گردش یکی از وجوه آن است.
وی افزود: در چنین نگاهی این ظرفیت انسان و نهادهای اجتماعی است که تعیینکننده سطح و محتوای توسعه است و بالا رفتن ظرفیتهای فرهنگی و اجتماعی، ارتقای ظرفیتهای اقتصادی و تولیدی را هم به دنبال دارد و در این راستا باید به سطوح جدیدی از پیچیدگی، نظم و نوآوری در توسعه و منابع مادی و معنوی هر جامعهای دست یافت.
معاون اول رییسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود ایران را یکی از پرجاذبهترین کشورهای جهان در زمینه گردشگری خواند و خاطرنشان کرد: آثار بیشمار و منحصر به فرد تاریخی، باستانی و جاذبههای طبیعی آن اعم از جنگل، کویر و دریا به حدی است که هر گردشگری به هر سلیقه و یا هر بینش و تفکری خود را به سوی خود جلب میکند. در این راستا ما علاقهمند و در حال برنامهریزی هستیم که کشورمان به یکی از مقاصد مهم گردشگری در جهان تبدیل شود چرا که گردشگری یکی از مهمترین عوامل توسعه پایدار کشور است مورد پیشبینی قرار گرفته و ما گردشگری و محیط زیست را مکمل و مقوم یکدیگر میدانیم.
وی در این راستا اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران با پیشینه تمدن درخشان مفاخر، ادبی، علمی و مذهبی، تنوع فرهنگی و قومی کمنظیر، اقلیم چهار فصل و مردمانی مهماننواز آمادگی خود را برای میزبانی شایسته از علاقهمندان ابراز میدارد و از سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای تحقق هدف مهم پیش بینی شده دعوت به همکاری مینماید.
معاون اول رییسجمهور گفت: میزبانی از بیست میلیون گردشگر در سال در افق چشمانداز و درآمد ارزی آن جز با عزم و اراده عمومی و بسیج کلیه امکانات و تامین زیرساختهای مورد نیاز و فراهم کردن بستر قانونی میسر نیست و پیشنیاز این هدف مهم مشارکت فعالانه بخش خصوصی در همه زمینههای مرتبط با گردشگری است و دولت حمایتهای لازم از آن خواهد داشت. وی گفت: لازم میدانم در اینجا از اقدام ارزنده و به موقع سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و به ویژه رییس آن برای پذیرفتن میزبانی این همایش بزرگ علمی که با همکاری بخش اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل صورت گرفته تشکر کنم.
کد مطلب: 57699