گروه اقتصادی: یک اقتصاددان، صادرات محصولات خام همچون سنگ، کلوخههای معدنی، دام زنده و محصولات آببر کشاورزی به روسیه که منجر به تخریب منابع طبیعی و زیست محیطی شود را به سلاخی اقتصاد ایران تشبیه کرد.
بهنام ملکی استاد اقتصاد دانشگاه با اشاره به پروژه اقتصادی مشترک ایران و روسیه، اظهار کرد: تحریم روسیه از سوی غرب و باز شدن بازار این کشور به روی ایران میتواند فرصت خوبی برای اقتصاد ایران باشد. اما اگر بخواهیم کالاهای صنعتی و دانشافزاری از روسیه وارد کنیم و محصولات خام، سنگ، خاک، کلوخههای معدنی، دام زنده، تولیدات سنتی کاربر و کشاورزی آب برنظیر هندوانه خیار، گوجه و محصولات آبی تابستانه در شرایط کم آبی صادر کنیم قطعا اقتصاد خود را سلاخی کردهایم و روسیه یا کشورهای عرب منطقه برنده اینگونه مبادلات خواهند بود. وی افزود: صادرات خام و اولیه باید با اخذ عوارض همراه باشد تا شاهد تخصیص نادرست منابع و ادغام نابرابرتر در اقتصاد بین الملل نباشیم.
این اقتصاددان با بیان اینکه تولید و صادرات دانشافزاری باید در دستور کار اهداف ایران قرار گیرد گفت: ظرفیت ایران در تولیدات صنعتی، مناسب است. اگر روسیه درهای خود را به روی صادرات صنعتی ما باز کند به نفع ما خواهد بود. صادرات صنعتی و مغزافزاری به تقویت توان اقتصادی و علمی ایران کمک خواهد کرد. در غیر این صورت این مبادله مزیتی پایدار برای اقتصادایران در بر نخواهد داشت.
ملکی تصریح کرد: همچنین در جریان مبادلات تجاری با روسیه نباید هزینههای نامعقولی را صرف زیرساختهای حمل و نقل ریلی و جادهای در بازاری کنیم که ممکن است بلندمدت هم نباشد. البته صادرات از طریق دریای خزر و کشتی هزینه چندانی ندارد و در این زمینه نباید نگران باشیم.
وی، حضور درازمدت در بازار روسیه را مشروط به رعایت ملاحظات سیاسی دانست و گفت: جهان اقتصاد دنیای بده بستان است. این تفکر که روسیه قابل اعتماد نیست، تصور اشتباهی است اما نباید همه تخم مرغها را در سبد یک کشور بگذاریم. باید با همه کشورها از جمله روسیه روابط سیاسی و تجاری معقول ومتوازن برقرار کنیم. به هر حال هر کشوری دنبال منافع خودش است. ما هم باید اینگونه فکر و عمل کنیم تا بتوانیم حضور بلندمدت در بازار روسیه و دیگر کشورها داشته باشیم.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به حذف عوارض صادرات مواد اولیه و آزاد شدن بی قید و شرط صادرات دام زنده کوچک جثه طی روزهای اخیر خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیت آب، مراتع، علوفه دامی و منابع طبیعی کشور، این راهبرد میتواند به تخریب بیشتر محیط زیست و مراتع محدود کشور در دوره کم آبی بینجامد.