به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۱۰ - ۱۲:۳۶
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۸/۱۰ ساعت ۱۳:۱۱
کد مطلب : ۵۹۶۱۲

درمان کوری چشم با سلول‌های بنیادی

گروه علمی و فناوری: بیمارانی که مبتلا به بیماری دژنراسیون ماکولا بوده و در حال از دست دادن بینایی خود هستند از طریق سلول‌های بنیادی جنینی انسان قادر به دیدن دوباره هستند.
درمان کوری چشم با سلول‌های بنیادی
بیماری دژنراسیون ماکولا شایع‌ترین علت کوری در جهان است که ماکولا یا لکه زرد تخریب می‌شود؛ ماکولا قسمت حساس به نور شبکیه و مسئول دید مستقیم و واضح است که برای کارهای دقیق مثل خواندن و رانندگی لازم است. این بیماری دارای دو نوع خشک و تَر است که نوع خشک آن شایع‌تر است و با کاهش دید شدیدتر و جدی‌تر همراه است. این بیماری در افراد بالای 65 سال شایع‌تر است و زنان بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند؛ بیماری ماکولا می‌تواند در اثر عارضه برخی از داروها باشد البته ارث نیز در ابتلا به این بیماری نقش دارد.

علم سلول‌های بنیادی قادر به جایگزین کردن تمام اندام‌ها مانند قلب، کلیه‌ها و دیگر اندام است و حتی برای درمان بیماری ام‌اس نیز می‌تواند موثر باشد؛ در حال حاضر بیماری ماکولا از طریق سلول‌های بنیادی جنینی انسان تا حدودی قابل درمان است و در عین حال خطرناک تلقی می‌شود. نیمی از بیماران تحت درد و رنج ناشی از بیماری Stargardt هستند و نیمه دیگر از دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن که دو علت شایع نابینایی در جهان است، رنج می‌برند. برای درمان این بیماران دوز 50 هزار و 150 هزار سلول استفاده شده است که در درمان یکی از چشمان بیمار استفاده شده و چشم دیگر دست نخورده باقی مانده است. محققان گفتند: تغییرات ناشی از سلول‌های پیوندی کاملاً مشاهده شد.

در مقاله‌ای که توسط تیمی به رهبری پروفسور «رابرت لانزا» در ماساچوست در مجله لانسِت منتشر شد، توضیح دادند: شواهدی از تکثیر نامطلوب ترشحات چشم و یا مسائل امنیتی مربوط به بافت پیوندی وجود دارد اما اثرات منفی آن جای تعجب ندارند؛ ده بیمار تحت درمان قرار گرفتند و بهبود قابل توجهی داشتند و در هفت بیمار هیچ تغییری مشاهده نشد.
مرجع : فارس