مرتضی ممیز به ما یاد داد چگونه بسازیم
ایسنا , 8 آذر 1393 ساعت 13:15
گروه فرهنگ و هنر: مدیرعامل خانه هنرمندان ایران گفت: باید به هنرمندان توجه بیشتری کنیم و در واقع، هنرمند را بیش از اثر هنری ارج نهیم.
مراسم بزرگداشت «مرتضی ممیز» شامگاه گذشته (جمعه، هفتم آذرماه) در خانهی هنرمندان برگزار شد. در این مراسم «کاری پیپو» گرافیست مطرح فنلادی، به دعوت بنیاد ممیز حضور داشت. مجید سرسنگی - مدیرعامل خانهی هنرمندان ایران - در این مراسم گفت: واقعیت این است که امروز به واسطهی دسترسی به فضای مجازی و دانش، افراد بسیاری به اشتهار میرسند؛ ولی فقط به اشتهار رسیدن مهم نیست، بلکه در اشتهار باقی ماندن اهمیت دارد. مرتضی ممیز جزو کسانی بود که به اشتهار رسید و توانست آن را در قلب دوستدارانش حفظ کند.
او همچنین اظهار کرد: در ماه گذشته، هنرمندانی مانند مرتضی پاشایی، مجید بهرامی و علیرضا خورشیدفر رفتند و رفتن این هنرمندان، قیمتی است که ما با آن روبهرو میشویم، ولی چیزی که برای جامعهی ما مهم است چگونگی برخورد با هنرمندان در زمان حیاتشان است. طبعا اگر کشوری بخواهد به توسعهی فرهنگی برسد، باید به هنرمندان توجه کند. سرسنگی افزود: ما دربارهی موضوعات میراث فرهنگی صحبتهای بسیاری میکنیم، زمانی که یک ساختمان کهنه خراب میشود، عدهای اعتراض میکنند که چرا یک بنای کهنه خراب شد، من هم فکر میکنم که حفظ یک بنا مهم است، ولی مهمتر از آن ساختمان، هنرمندی است که آن ساختمان را به یادگار گذاشته و همینطور مهمتر از نقاشی، نقاش است، مهمتر از معماری، معمار است و ... همچنین مشکلاتی که هنرمندان با آن دست به گریبان هستند حلنشدنی نیست، ولی به تلاش نیاز است و باید به هنرمندان قدری بیشتر توجه کرد.
در بخشی دیگر از این مراسم، ابراهیم حقیقی - گرافیست پیشکسوت - دربارهی مرتضی ممیز گفت: نبودن آدمها مهم نیست، مهم چیزی است که از نقطهی پیدایش خود در جهان تا زمان رفتنشان میسازند. مرتضی ممیز به ما یاد داد که چگونه بسازیم. او در نبودنش هم با آثارش به ما آموزش میدهد. او در بخشی از سخنانش دربارهی «کاری پیپر» گرافیست مطرح فنلاندی که در مراسم بزرگداشت مرتضی ممیز حضور داشت، اظهار کرد: من پیپر را برای بار نخست در سال 2001 در انجمن بینالمللی طراحان گرافیک (AGI) دیدم، البته از سالها پیش کارهایش را دنبال میکردم. پیپر انسانی شفاف و مهربان است و این ویژگی او در کارهایش هم دیده میشود.
وی دربارهی برخی ویژگیهای آثار پیپر نیز سخن گفت و بیان کرد: او در کارهایش از عناصر طبیعی مانند آب، سنگ، آسمان و ... بهره گرفته است. احتمالا بهرهگیری از این عناصر در هنر فنلاند وجود دارد و ما اگر هنر فنلاند را در عرصهی گرافیک زودتر میشناختیم، به دانشجویان خود توصیه میکردیم که به سراغ آن بروند. او با مزاح گفت: من همیشه سعی میکنم که انسان حسودی نباشم، ولی اکنون احساس میکنم به کار پیپر حسودی کردم و با خود فکر میکنم که ای کاش این آثار متعلق به من بودند.
حقیقی در ادامه، متنی را دربارهی مرتضی ممیز و رابطهی دوستانهاش با او خواند. در بخشی از این مراسم، انوشیروان ممیز - فرزند مرتضی ممیز - که بنیاد ممیز را مدیریت میکند، بیان کرد: «کاری پیپو» فنلاندی را به مراسم بزرگداشت مرتضی ممیز دعوت کردیم، چون او نهتنها یک طراح بینالمللی، بلکه در حوزهی اسکاندیناوی نیز یکی از بهترین طراحان است. او ادامه داد: کاری پیپو به اولین ایمیلی که ما به او زدیم و از او خواستیم که برای مراسم بزرگداشت مرتضی ممیز به ایران بیاید، پاسخ مثبت داد و این باعث خوشحالی ما است.
انوشیروان ممیز همچنین از تمایل بنیاد ممیز برای دعوت کردن از اساتید کشورهایی مانند سوییس و برزیل برای حضور در ایران سخن گفت. در ادامهی این مراسم، امرالله فرهادی - گرافیست پیشکسوت - که اجرای این برنامه را برعهده داشت، یک بیوگرافی از کاری پیپو خواند و از برگزاری ورکشاپ این هنرمند فنلاندی در روز یکشنبه خبر داد. در این مراسم، هاری کمراینن - سفیر فنلاند در ایران - نیز حضور داشت. او با حاضران به زبان فارسی سلام کرد و خوش آمد گفت و به زبان انگلیسی سخنانی را دربارهی هنر و ادبیات ایران مطرح کرد.
سخنران آخر این مراسم هم کاری پیپو - گرافیست فنلاندی - بود. او با نمایش آثارش به مخاطبان، دربارهی آنها توضیح داد: ما فنلاندیها در طبیعت زندگی میکنیم و بسیاری از هنرمندان ایدههای خود را از طبیعت گرفتهاند. هنر فنلاند همیشه ساده بود و هنرمندان سعی کردهاند بین فرم و عملکرد ارتباط برقرار کنند. پیپو دربارهی کارهایش گفت: تصویرسازی، پایهی اصلی طراحیهای من است و من برای نشریهی زمان 20 سال طراحی کردم. همچنین وقتی به سفر میروم همراهم یک دفترچه میبرم که ایدههایم را در آن جمعآوری کنم.
او همچنین اظهار کرد: طراحی گرافیک مهمترین مقوله در دنیا نیست، داشتن سلامتی، دوستان خوب و ... نیز مهم هستند و وقتی همهی این موارد با یکدیگر در تعادل باشند، میتوانیم بهعنوان یک طراح گرافیک، از زندگی لذت ببریم. پیپو افزود: به یاد دارم در دههی 70 بهمناسب بیستمین سالگرد یونسکو مسابقهی پوستری برگزار شد که نام آن «دنیای دوستی» بود. اکنون 46 سال از آن زمان میگذرد، ولی هنوز آرزوی ما داشتن دنیای دوستانه است. مراسم بزرگداشت مرتضی ممیز با حضور پرشور هواداران و هنرمندان برگزار شد.
کد مطلب: 61758