گروه بين الملل: مقامات آمریکایی تایید کردند که سه فرمانده ارشد گروه موسوم به خلافت اسلامی، داعش سابق، در حملات هوایی ائتلاف به رهبری آمریکا در عراق کشته شدهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این سه نفر از فرماندهان بلندپایه داعش بودهاند، اما ابوبکر البغدادی رهبر این گروه در میان کشته شدگان نبوده است. دو تن از کشته شدگان عبدالباسط به عنوان «امیر» نظامی گروه و حاجی المعتز معاون البغدادی بوده است. مقامات آمریکایی، گفتهاند حملات هوایی که منجر به کشته شدن این افراد شده از سوم تا نهم دسامبر (چهارشنبه هفته گذشته) انجام شده بود.
بر اساس این گزارش، مقامات آمریکایی همچنین کشته شدن رضوان الحمدونی یکی از بلندپایهترین فرماندهان گروه حکومت اسلامی را که قبلا منابع پزشکی عراق از کشته شدن وی خبر داده بودند، تایید کردند. این فرمانده نظامی داعش در شهر موصل و در جریان حملات هوایی نیروهای ائتلاف کشته شد. خبر کشته شدن این افراد برای اولین بار توسط روزنامه آمریکایی «وال استریت جورنال» منتشر شد، درست زمانی که ژنرال جیمز تری فرمانده ارشد ائتلاف علیه داعش از نتایج حملات هوایی چهار ماه گذشته در عراق ستایش کرد.
ژنرال تری در گفتوگو با خبرنگاران گفت که «ما پیشرفتهای چشمگیری در توقف حملات نیروهای داعش داشتهایم». او مشخصا به عملیات حملات هوایی هفته جاری در منطقه کوهستانی سنجار و زمار اشاره کرد. این حملات به نیروهای پیشمرگه کرد در مبارزه با داعش در این منطقه کمک کرد که نتیجه آن بنا به گفته رهبران کرد، آزاد کردن صدها تن از شهروندان از دست ستیزهجویان داعش بود.
با این حال این ژنرال آمریکایی خاطرنشان کرد که جنگی طولانی در پیش است و سالها طول میکشد که ظرفیتهای لازم در ارتش عراق برای شکست داعش فراهم آید. گروه داعش از تابستان امسال دست به حملات گستردهای در عراق زده و بخشهای زیادی از خاک این کشور و سوریه را به تصرف خود در آورده است.
«تصرف راه ارتباطی به کوهستان سنجار»
در همین حال، مسرور بارزانی رییس شواری امنیت ملی اقلیم کردستان عراق روز پنجشنبه اعلام کرد که پیشمرگههای کرد عراق کنترل یک راه ارتباطی به کوهستان سنجار را به دست گرفتند. صدها نفر از اقلیت ایزدی در این ناحیه در محاصره گروه داعش قرار دارند. به گزارش رویترز، بارزانی گفت: «پیشمرگهها موفق شدند به کوهستان برسند. منطقه وسیعی آزاد شده است. صد نفر از شبه نظامیان داعش در این نبرد کشته شدند. اکنون راهی به این منطقه باز شده و امیدواریم بقیه منطقه سنجار آزاد شود». حمله پیشمرگهها برای شکستن محاصره کوهستان و شهر سنجار روز چهارشنبه آغاز شد.
در همین حال یکی از فرماندهان نظامی آمریکا روز پنج شنبه گفت نیروهای کرد در هفته جاری طی عملیاتی با پشتیبانی جنگندههای آمریکایی مناطق وسیعی از شمال عراق در مجاورت مرز سوریه را از پیکارجویان گروه داعش باز پس گرفتند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ژنرال جیمز تری فرمانده عملیات نیروهای ائتلاف علیه گروه داعش گفت با پشتیبانی بیش از ۵۰ حمله هوایی نیروهای ائتلاف، کردها توانستند حدود ۱۰۰ کیلومتر مربع از نواحی نزدیک به سنجار را باز پس بگیرند.
پیشمرگههای کرد عراق روز پنج شنبه اعلام کردند که با پس گرفتن چندین روستا شبه نظامیان گروه داعش را از ناحیه سنجار عقب راندهاند. پس از تصرف سنجار در اوایل ماه اوت و سرکوب اقلیت ایزدی، باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا حملات هوایی ائتلاف به مواضع داعش در عراق و سوریه را اعلام کرد. ژنرال جیمز تری گفت از شروع بمبارانها در هشتم اوت، آمریکا و نیروهای ائتلاف ۱۳۶۱ حمله هوایی به مواضع گروه حکومت اسلامی انجام دادهاند. حملات هوایی به مواضع این گروه از ۲۳ سپتامبر در سوریه نیز آغاز شد.
با شروع بمباران سنجار در این هفته، شمار حملات هوایی در عراق به شدت افزایش یافت. افسران کرد به خبرگزاری فرانسه گفتند روز پنج شنبه حملات هوایی جدیدی به شمال تلعفر صورت گرفته است. ژنرال تری افزود در نتیجه این حملات، پیشروی گروه داعش که اوایل سال جاری مناطق وسیعی از عراق را تصرف کرد، متوقف شده و تحرک و ارتباطات شبه نظامیان گروه مختل شده است. او افزود: «ارزیابی من این است که داعش متوقف شده است و تلاش میکند مناطق تحت تصرفش را حفظ کند. فکر میکنم ارتباطات و تجدید نیرو در حال حاضر برای آنها بسیار دشوار شده است».
او گفت نیروهای امنیتی عراق بخشهای غربی رمادی را پاکسازی کردهاند اما نبرد در بخش شرقی و شمال شرقی شهر ادامه دارد. بخشهایی از باجی در شمال بغداد هنوز یکی از کانونهای نبرد بین نیروهای عراقی و شبه نظامیان گروه داعش است. ژنرال جیمز تری افزود با وجود درخواست حیدر العبادی نخست وزیر عراق برای تشدید حملات هوایی و ارسال تسلیحات سنگینتر، در حال حاضر تناوب بمبارانها مناسب است.
او گفت: «فکر میکنم حملههای هوایی درست پیش میروند. مسئله کلیدی افزایش توان و ظرفیت نیروهای عراقی و دادن رویکرد تهاجمی به آنها است. ما هم به حملههای هوایی ادامه میدهیم».
او درباره مسلح کردن و آموزش قبایل سنی در استان انبار برای مبارزه با گروه داعش گفت: «شرایط هر روز بهتر میشود. من میبینیم که نخست وزیر دستکم در این جهت حرکت میکند و ما هم به حمایت خود ادامه میدهیم و آنها را تشویق میکنیم تا کسانی را که میخواهند در کنار دولت عراق بایستند دعوت کنند، از آنها حمایت میکنیم که این نیروها را با خود همراه کنند».
ژنرال تری در این گفتوگو از کلمه داعش استفاده میکرد که با شیوه معمول سایر مقامات آمریکایی متفاوت است. مقامات آمریکایی تا به حال مترادف انگلیسی دولت اسلامی را به کار میبردند. ژنرال تری گفت متحدان ما در منطقه از واشینگتن خواستهاند از مترادف عربی (یعنی داعش) استفاده کنند.
ژنرال تری گفت: «شرکای ما، کسانی که من با آنها کار میکنم خواستهاند کلمه داعش را بکار ببریم چون کلمه انگلیسی دولت اسلامی به خلافت خود خوانده آنها مشروعیت میدهد و آنها معتقدند که ما نباید این کار را بکنیم».