به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۹ - ۲۳:۵۷
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۹/۲۹ ساعت ۰۱:۳۶
کد مطلب : ۶۳۹۱۴
گزارش ماهانه آژانس بین‌ا‌لمللی انرژی اتمی؛

آژانس: ایران به توافقنامه ژنو پایبند مانده است

گروه سياسي: طبق گزارش ماهانه و محرمانه آژانس بین‌ا‌لمللی انرژی اتمی، ایران همچنان به تعهدات مندرج در توافقنامه موقت ژنو پایبند بوده و غنی‌سازی اورانیوم را از سطح پنج‌درصد بالاتر نبرده است.
آژانس: ایران به توافقنامه ژنو پایبند مانده است
به گزارش خبرگزاری رویترز، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، وابسته به سازمان ملل متحد در گزارش ماهانه خود می‌گوید، ایران همچنان به تعهدات مندرج در توافقنامه موقت ژنو با گروه ۱+۵ پایبند مانده است. در این گزارش محرمانه تأکید شده که ایران تبدیل اورانیوم طبیعی به اورانیوم با غنای بالا را به صورت موقت (یک روز) متوقف کرد.

گزارش ماهانه آژانس که رویترز نسخه‌ای از آن را در دست دارد، گویای آن است که ایران غنی‌سازی اورانیوم را از سطح پنج‌درصد بالاتر نبرده و این سطح بسیار کمتر از غنی‌سازی ۹۰درصدی است که برای تولید سلاح هسته‌ای مورد نیاز است. در این گزارش قید شده که ایران "هیچ‌گونه توسعه بیشتری" در فعالیت‌های خود در تأسیسات غنی‌‌سازی اورانیوم و راکتور نیمه‌تمام آب سنگین اراک انجام نداده است.

در توافقنامه‌ای که آذرماه ۱۳۹۲میان ایران و کشورهای آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان (گروه ۱+۵) در ژنو بسته شد جمهوری اسلامی ایران متعهد شد که در ازای برداشته شدن برخی از تحریم‌ها قسمتی از فعالیت‌های حساس اتمی خود را به حال تعلیق در آورده و محدود کند. مطابق این توافقنامه، ایران باید ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را به اکسید و سپس سوخت راکتور تبدیل می‌‌کرد؛ عملی که باعث می‌شود تولید بمب اتمی از اورانیوم دشوارتر شده و زمان رسیدن به آن نیز طولانی‌تر شود.

در گزارش روز جمعه آژانس تصریح شده که ایران در ۲۵ نوامبر (۴ آذر) "به طور موقت عملیات تبدیل و تولید سوخت" را متوقف کرد. در گزارش رویترز آمده، به نظر می‌رسد که ایران به‌زودی عملیات تولید سوخت را از سر بگیرد و یک منبع دیپلمات نیز گفت: مشکلی در این زمینه نمی‌بیند. در توافق اولیه ژنو (۳ آذر ۱۳۹۲) ایران پذیرفت که ذخایر اورانیوم ۲۰درصدی خود را یا رقیق کرده و یا به سوخت تبدیل کند. پس از تمدید توافقنامه ژنو، ایران پذیرفت که ۲۵ کیلوگرم دیگر از اکسید اورانیوم ۲۰درصدی یا یک‌چهارم کل ذخایر اکسید اورانیوم خود را در مهلت مقرر به سوخت هسته‌ای تبدیل کند. دیپلمات‌ها می‌گویند: این به معنای تبدیل حدود ۵ کیلو اکسید اورانیوم در هر ماه است.

توافقنامه ژنو پایانی موقت بود بر ۱۲ سال مناقشه بر سر فعالیت‌های اتمی ایران؛ فعالیت‌هایی که ایران آن را مسالمت‌آمیز می‌نامد و غرب به ماهیت آن ظنین است و احتمال نظامی بودن آن را می‌دهد. توافقنامه اولیه ژنو قرار بود در شش ماه نهایی شود. اما بعد از این که این هدف در مهلت مقرر محقق نشد مذاکرات به مدت شش ماه دیگر (۱۰ تیر ۱۳۹۴/ اول ژوئیه ۲۰۱۵) تمدید شد.

آخرین دور مذاکرات اتمی دوشنبه (۲۴ آذر) در ژنو انجام شد. فرانسه و بریتانیا بعد از این دیدار عنوان کردند که ایران در مذاکرات اتمی به اندازه کافی از خود انعطاف نشان نداد. عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران نیز که در این دور از مذاکرات حضور داشت، فضای مذاکرات را "بسیار خوب" توصیف کرده و گفته بود که تا رسیدن به راه حل نهایی هنوز فاصله وجود دارد. مقام‌های غربی گفتند، ایران در مورد برخی نکات کلیدی، مانند ابعاد و گستره برنامه آتی غنی‌سازی اورانیوم خود و سرعت پایان دادن به تحریم‌ها مصالحه نکرد.
مرجع : دويچه وله