اوباما: اگر با توافق اتمی موافقت کند
ایران میتواند به قدرت موفق منطقه تبدیل شود
ايسنا , 8 دی 1393 ساعت 16:25
گروه سياسي: رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با رادیوی ملی آمریکا (ان پی آر) گفت: اگر تهران با توافق طولانی مدت مهار برنامه اتمیاش موافقت کند، ایران میتواند به یکی از قدرتهای بسیار موفق منطقه تبدیل شود.
باراک اوباما گفت: ایران فرصت اینکه بتواند با جهان همسو شود را دارد. اوباما در این سخنانش گفت: ایران باید فرصت این توافق را که میتواند تحریمها را لغو کند به چنگ آورد چرا که اگر بتواند این فرصت را به دست بیاورد استعداد فوقالعاده و منابع و موفقیت چشمگیری در داخل ایران به وجود میآید و این مساله میتواند ایران را به یکی از قدرتهای بسیار موفق منطقهای تبدیل کند که از قوانین و هنجارهای بینالملل نیز تبعیت میکند و این مساله برای همگان سودمند خواهد بود. اوباما گفت: کاملا درک میکنم که ایران پس از جنگ با عراق در دهه 1980 میلادی نگرانیهای دفاعی قانونی داشته باشد. اما انتقاد ما از تهران به خاطر حمایت از سازمانهایی همچون حزبالله است که اسرائیل را مستقیما تهدید میکنند.
اوباما در پاسخ به این سوال که آیا بهبود روابط با کوبا و بازگشایی سفارتی در این کشور میتواند بدان معنا باشد که وی ممکن است در دو سال پایانی ریاست جمهوریاش سفارت آمریکا را در تهران نیز باز کند یا خیر، گفت: من هرگز نگفتم که این مساله هیچ گاه امکان پذیر نیست اما ما باید گام به گام پیش برویم. همانطور که میدانید کوبا شرایطی داشت که طی 50 سال ما اقدامات مشابهی را بارها و بارها در آن انجام دادهایم اما هیچ تغییری رخ نداد و سوال این است که آیا ما باید در رابطه با این کشور کوچک که هیچ تهدید خاصی برای ما یا متحدانمان محسوب نمیشود اقدام مشابهی انجام دهیم یا خیر اما ایران یک کشور بزرگ و پیچیده است که تهدیداتش نه تنها ضد آمریکا است بلکه اسرائیل را نیز هدف قرار داده است.
وي افزود: در نتیجه در رابطه با ایران تاریخی وجود دارد که کاملا با تاریخ میان آمریکا و کوبا متفاوت است، اهمیت استراتژیک تهران یا ایران نسبت به اهمیت استراتژیکی کوبا متفاوت است اما اگر بتوانیم به توافقی با ایران دست یابیم و مطمئن شویم که این کشور تسلیحات اتمی ندارد و علاقهای به ساخت و توسعه این تسلیحات همانطور که خودش گفته ندارد، با گذر زمان مسائل تغییر کرده و تحریمها لغو میشود، اقتصاد ایران شروع به رشد میکند و این کشور مجددا به جامعه بینالمللی باز میگردد و آن موقع امیدوارم که بتوانیم پایگاهی در آنجا داشته باشیم که برای بهبود روابط بین این دو کشور خدمت کند. اما فکر میکنم بازکردن سفارت در ایران بستگی به حل مساله اتمی دارد و بستگی به این مساله دارد که ایران از این فرصت استفاده کند. فکر میکنم عناصری در داخل ایران وجود دارند که این فرصت را درک کرده و میخواهند آن را به دست آورند.
اوباما در پاسخ به این سوال که آیا میتواند از دو سال پایانی ریاست جمهوریاش برای کمک به بازسازی کشورهای جنگ زده استفاده کند یا خیر، گفت: این مساله بستگی به کشورهایی همچون لیبی، سوریه و عراق دارد. وی افزود: ما میتوانیم به آنها کمک کنیم اما نمیتوانیم به جای آنها وارد عمل شویم. فکر میکنم که مردم آمریکا این مساله را درک میکنند. زمانهایی در واشنگتن وجود دارد که صاحب نظران فکر نمیکنند شما بتوانید به راحتی مهرههای شطرنج را تکان دهید و هر موقع ما شاهد چنین تکبری باشیم آن را از بین میبریم.اوباما همچنین مساله تخصیص چند تریلیون دلار برای اعزام نیروهای ضربت آمریکایی برای مبارزه با شبه نظامیان داعش در عراق را رد کرده و گفت: ما یک تریلیون دلار برای بازسازی مدارس، جادهها، موسسات علمی و تحقیقاتی در داخل آمریکا نیاز داریم.اوباما گفت: امیدوارم بتوانم با کنگره درباره اهداف به اشتراک گذاشته اقتصادی همکاری کنم. اما گمان میکنم جمهوری خواهان لایحههایی را تصویب کنند که من با آنها مخالف خواهم بود به ویژه در بخش بیمه خدمات درمانی و محیط زیست. وی افزود: از زمانی که زمام امور کشور را به دست گرفتم به ندرت از حق وتوی خود استفاده کردم اما در حال حاضر گمان میکنم که باید از این قدرت خود استفاده کنم.
اوباما در پاسخ به این سوال که آیا انتخابات میان دورهای باعث شده که دست وی در برخی مسائل همچون مهاجرت و مساله کوبا باز شود، گفت: فکر نمیکنم که این انتخابات دست مرا باز گذاشته باشد. در نظر داشته باشید که تمامی این مسائل چیزهایی هستند که ما مدتی است بر روی آنها کار میکنیم. وی افزود: حدود یک سال طول کشید تا ما به سیاست کوبا از جمله تمدید مذاکرات با دولت این کشور و دیدار با واتیکان و همچنین اطمینان یافتن نسبت به پیامدهای این سیاست دست یابیم و من همچنین متقاعد شدم که این مساله برای مردم کوبا مفید خواهد بود و باعث میشود تا محدودیتها و تحریمهای موجود کمتر شود. اما در رابطه با اصلاحات مهاجرتی باید بگویم که به مدت شش سال بر روی آنها کار کردم. من تلاش کردم تا هرچیزی را که فکر میکنم درست است انجام دهم. من شش سال را در این دفتر سپری کردم، ما با وخیمترین بحرانهای مالی و اقتصادی دست و پنجه نرم کردیم. ما با آشوبهای بینالمللی که به ندرت شاهد آن بودیم نیز دست و پنجه نرم کردیم و من در آغاز سال جاری میلادی گفتم که سال 2014 سال موفقیت و پیروزی خواهد بود و البته این سال فراز و نشیبهای زیادی داشت. اما در پایان سال 2014 میلادی میتوانم به گذشته باز گردم و بگویم که موقعیت ما امروز بسیار خوب است.
رئیسجمهور آمریکا بیان داشت: اما در رابطه با مسائل بینالمللی همانطور که میدانید هم زمان که ما قصد داریم به مساله داعش رسیدگی کرده و آنها را به عقب برانیم و شکست دهیم و در زمانی که ما مسئولیت امنیتی را به نیروهای افغانستان واگذارمیکنیم انجام اقدامی همچون ابتکار عمل دیپلماتیک کوبا مسالهای است که میخواهم مطمئن شوم که آن را به شخصه ادامه میدهم چرا که انجام این کار برای رئیس جمهوری که در پایان دوره ریاستش است بسیار آسانتر از رئیس جمهوری است که به تازگی به روی کار میآید. البته من قادر بودم که این مساله کوبا وهمچنین مساله اصلاحات قوانین مهاجرتی را بدون نظر کنگره انجام دهم. من همیشه میتوانم از لحاظ مختلف کارم را بهتر انجام دهم و روابط کنگرهای نیز از آن مستثنی نیست. به نظر من شرایط تغییر کرده است. مشخصا من از نتایج انتخابات میان دورهای ناراحت و سرخورده شدم. فکر میکنم ما سابقه بهتری از نظر اعضای کنگره داشتیم و به شخصه فکر نمیکنم که خودم و حزب دموکرات آنطور که باید خوب عمل کرده باشیم و همانطور که میبینید نتیجه آن این بود که میزان شرکت کنندگان بسیار کم و نتیجه آن بسیار بد بود.
اوباما در پاسخ به اینکه آمریکا از زمانی که وی زمام امور کشور را به دست گرفته از نظر نژادی دچار تفرقه و دودستگی بیشتر شده یا خیر، گفت: من اینگونه فکر نمیکنم درواقع معتقدم که فاصله بین تفرقه نژادی در آمریکا روز به روز کمتر شده اما معتقدم که این مساله بیشتر مطرح شده است. منظور من این است که مساله عدم اعتماد میان پلیس و جوامع رنگین پوستها اصلا جدید نیست. این مساله به زمانهای بسیار دور باز میگردد و این مسالهای است که مدتهای طولانی به خاطر دلایل مختلف درباره آن صحبت نشده است. در حال حاضر که همه تلفن همراه دارند میتوانند چنین مسائلی را ضبط کرده و توجه بسیاری را جلب کنند که البته از نظر من این بسیار خوب است، فکر میکنم این مساله به توانایی ما برای حل چنین مشکلاتی اشاره دارد. این مساله قابل درک است که نظرسنجیها حاکی از آن هستند که روابط نژادی به خاطر اخباری که شما در رابطه با فرگوسن یا پرونده گارنر در نیویورک شنیده و دیدهاید بدتر شده و این نظرسنجیها توجه بسیاری را جلب کردند. اما به شما اطمینان میدهم که این مساله نسبت به 10، 15 یا 20 سال پیش بدتر نشده است.
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این سوال که در سپتامبر 2014 از "میراث آزادی آمریکا" در سخنرانی خود استفاده کرده و به دنبال افزایش و گسترش آن است، گفت: من به دنبال افزایش و بسط ایده دموکراسی در سراسر جهان به ویژه در خاورمیانه هستم. من همچنین مخالف تهاجم به عراق برای دموکراتیک کردن عراق هستم.
باراک اوباما درباره این سوال که احساسش درباره فهم درست و موفقیت آمیز راههایی که برای بسط دموکراسی در خاورمیانه به ویژه در دو سال پایانی ریاست جمهوریاش وجود دارد، چیست؟ گفت: به نظر من اهمیت دارد که میان اقداماتی که ما برای تقویت دموکراسی و حقوق بشر و اجرای قانون و حکومتی خوب انجام میدهیم تمایز قائل شویم چرا که مردم در کشورهای حوزه خاورمیانه نیازمند چنین مسائلی هستند. حال اجازه دهید که به صورت موقت از مسئله خاورمیانه و برقراری دموکراسی در این کشورها خارج شویم و به سایر کشورهای جهان که به تازگی دموکراسی در آنها برقرار شده است اشاره کنیم. مثال واضح برای این مطلب کشور میانمار است که پس از 40 سال حکومت خونتا، توانست حکومتی شبه دموکراتیک و غیر نظامی برقرار سازد و این فرصت را به مردم این کشور داد تا از طریق انتخابات رئیس جمهور خود را برگزینند. ما با آنگ سان سوچی، رهبر دموکراسی خواه میانمار دیدار کردهایم و همچنین با تین سین، رئیس جمهوری این کشور نیز گفتوگو و مذاکره داشتهایم.
اوباما گفت: ما به دنبال از میان برداشتن بن بست سیاسی دموکراتیک در میانمار بودیم که تا حدودی توانستیم به آن دست یابیم. این اقدامات در روند دموکراسی سازی میانمار باعث شد تا تحریمهای اعمال شده آمریکا علیه این کشور آسیایی تا حدودی از بین برود. در مورد برقراری دموکراسی در کشورهای حوزه خاورمیانه نیز مسئله تا حدودی شبیه میانمار است اما تفاوتهای آشکاری دارد چرا که در این کشورها شما با افراط گرایان مواجه هستید که جوانان کشورها را به سوی خود جلب میکنند و علیه دولتها دست به اقدامات ناگواری میزنند.
کد مطلب: 64704