جان بينر: اميدوارم توافقی صورت نگیرد!
اوباما: توافقاحتمالی نياز بهمصوبهكنگره ندارد
29 فروردين 1394 ساعت 8:29
گروه بينالملل: ریيس جمهوری ايالات متحده آمريکا، با بيان اين که توافق احتمالی نهايی با ايران، يک «پيمان رسمی» نيست و نيازي به مصوبه كنگره ندارد افزود: طرح بررسی توافق احتمالی ایران توسط کنگره را امضاء میکند.
باراک اوباما، ديروز جمعه ۲۸ فروردين در يک کنفرانس خبری مشترک با نخست وزير ايتاليا در کاخ سفيد، گفت که روسای جمهوری آمريکا قادر بودهاند تا به توافقات سياسی با کشورهای ديگر دست يابند، بدون آنکه کنگره اين توافقات را تاييد کند. پیش از این نیز ۴۷ سناتور جمهوریخواه در نامهای سرگشاده به رهبران ايران هشدار داده بودند که بر اساس قانون اساسی آمریکا، هرگونه توافق هستهای با دولت ایالات متحده بدون نظر موافق کنگره، صرفا یک «توافق اجرایی» خواهد بود که رئیس جمهور بعدی میتواند آن را لغو کند.
به نوشته سايت راديو فردا و به نقل از تلويزيون سیانان، ریيس جمهور آمريکا افزود «نگرانی اصلی» او درباره توافق هستهای احتمالی اين است که اگر جمهوری اسلامی به آن عمل نکند، ايالات متحده «نمیتواند کار خاصی انجام دهد تا تحريمها مجددا آغاز شوند». اين در حالی است که باراک اوباما در سخنانی بلافاصله پس از تفاهم اوليه لوزان گفته بود که پس از توافق نهايی و احتمالی، «تسهيلاتی به طور مرحلهای» درباره تحريمهای آمريکا و سازمان ملل متحد عليه ايران اعمال خواهد شد اما در صورت پايبند نبودن ايران به تعهداتش «اين تحريمها فورا به جای خود باز خواهند گشت».
ریيس جمهور آمريکا در بخش ديگری از سخنانش گفت قانون احتمالی سنا که به کنگره ايالات متحده اختيارات بيشتری درباره اظهار نظر نسبت به توافق احتمالی با ايران خواهد داد، امضا میکند. اوباما از اين مسئله به عنوان «سازشی معقول» نام برد. انتظار میرود طرح سنا در اين رابطه با حمايت قاطع سناتورها تصويب شود. بر اساس اين طرح، ریيس جمهور آمريکا نمیتواند تا ۳۰ روز پس از هرگونه توافق نهايی، تحريمها عليه ايران را لغو کند و کنگره در اين مدت فرصت بررسی توافق را خواهد داشت.
باراک اوباما همچنين در پاسخ به سوالی درباره تصميم روسيه برای لغو پنج ساله ممنوعيت تحويل دادن سيستمهای ضدهوايی اس-۳۰۰ به ايران، گفت: «رک بگويم از اينکه اين {ممنوعيت} اين اندازه طول کشيد، شوکه هستم.» رئيس جمهور آمريکا گفت که اقتصاد روسيه «تحت فشار» است و اين يک «فروش قابل توجه» برای آنها بود. آمريکا و اسرائيل نگرانی خود را از تحويل احتمالی سيستمهای ضدهوايی اس-۳۰۰ به ايران اعلام کردهاند.
ریيسمجلس نمايندگان آمريکا:
اميدوارم توافقی با ایران صورت نگیرد
در همين حال، ریيس مجلس نمايندگان آمريکا گفت که نسبت به دستيابی به توافق بر سر برنامه هستهای ايران خوش بين نبوده است و ابراز اميدواری کرد که چنين توافقی حاصل نشود. جان بينر، در گفتوگو با شبکه تلويزيونی «فاکس نيوز»، در پاسخ به اين پرسش که آيا اميدواريد مذاکرات کنونی به توافق با ايران منجر شود، اظهار داشت: «اميدوارم چنين (توافقی) حاصل نشود. فکر نکنم ما بتوانيم با کسانی که قصد ندارند به توافق پايبند باشند، به تفاهم برسيم».
رييس مجلس نمايندگان آمريکا تصريح کرده است: «من هرگز به دستيابی به يک توافق واقعی با ايران برای توقف تهديد هستهای اين کشور خوشبين نبودهام، و معتقدم ايرانیها به هيچوجه قصد ندارند بلندپروازیهای خود را برای دستيابی به سلاح هستهای کنار بگذارند». ايران و کشورهای ۱+۵ در ۱۳ فروردين امسال در لوزان سوييس درباره چارچوب توافق هستهای به تفاهم رسیدند.
اکنون قرار است مذاکرات برای دستيابی به توافق جامع و نهايی آغاز شود. مهلت برای دستيابی به چنين توافقی ۳۰ ژوئن است. اين در حالی است که روز سه شنبه ۲۵ فروردين کميته روابط خارجی سنا به اتفاق آراء به طرحی رای داد که در صورت تصويب نهايی در کنگره و امضای رييس جمهوری آمريکا، به کنگره اين اختيار را میدهد تا درباره توافق نهايی با ايران اعمال نظر کند.
رييس مجلس نمايندگان آمريکا گفت: «به هرحال در صورت ادامه مذاکرات (هستهای با ايران) قطعا کنگره در اين مورد نقش خواهد داشت». بر اساس طرح تصويب شده در کميته روابط خارجی سنای آمريکا، در صورت دستيابی به توافق بر سر برنامه هستهای ايران کنگره ۳۰ روز فرصت دارد تا توافق احتمالی با ايران را مورد بررسی قرار دهد.
طبق اين طرح، رييس جمهوری آمريکا نيز ۱۰ روز فرصت دارد در خصوص نظر کنگره تصميم بگيرد.
در صورت وتوی نظر کنگره توسط باراک اوباما، کنگره ۱۰ روز فرصت دارد تا در اين خصوص رای دهد. سنای آمريکا با ۶۷ رای مثبت از ۱۰۰ رای میتواند وتوی رييس جمهوری را «بیاثر» کند.
کد مطلب: 74829